Hlavní obsah

Kaberle: Úvahy o mém návratu do reprezentace jsou teď předčasné

Nebýt slavného návratu Dominika Haška, možná by byl kolem jeho příchodu do Kladna mnohem větší humbuk. František Kaberle je ale rád, že se kolem něj novináři zbytečně neshlukují, mediální zájem nikdy nevyhledával. "Vždyť sezóna ještě ani nezačala a já zatím neměl možnost ukázat nějaký výkon. Jsem jenom rád, že jsem v ústraní," prohlásil pětinásobný mistr světa.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

František Kaberle

Článek

Co nakonec převážilo ve vašem rozhodování pro angažmá v Kladně?

Měl jsem pár nabídek z Ruska, ale nebyly to takové nabídky, aby mě to nakonec přesvědčilo k odchodu. Ale nechal jsem si trochu pootevřená vrátka v tom, že mám ve smlouvě klauzuli o tom, že když bude zájem z Ruska, tak mě klub uvolní.

Hodně se psalo o tom, že měl velký zájem Omsk...

Tam to bylo špatně načasované. Omsk měl zájem v době, kdy jsem byl ještě smluvně vázaný s Carolinou. A když agent jednal o mém uvolnění, tak mě Carolina nechtěla pustit, protože měla málo obránců. Když pak podepsali další beky a dohodli jsme se na vyplacení mojí smlouvy, tak už Omsk koupil finského hráče (Lasse Kukkonen, pozn. autora). Tím to padlo.

Co byste především zvažoval při možném odchodu do Ruska během sezóny?  

Samozřejmě finanční podmínky, i poloha města, kde tým hraje. A také výkonnost toho mužstva, aby nehrál někde dole. Za každou cenu ale do Ruska nechci, to by musela přijít opravdu dobrá nabídka.

V minulé sezóně jste v NHL tolik nehrál, převážila v rozhodování i ta jistota spousty času na ledě v Kladně nebo vás to prostě táhlo domů?

Obojí. V mém věku chci především hrát a to hodně. Navíc jsem už od roku 1995 s výjimkou výluky hrál v zahraničí a tady jsem doma.

Radil jste se také s někým o návratu domů?

Trochu jsme o tom mluvili s bráchou a tátou a když jsme rozebírali ty podmínky, převážil návrat domů také s ohledem na rodinu. Měl jsem i nabídky z některých českých týmů, ale že bych hrál v Česku jinde než v Kladně, o tom jsem vůbec neuvažoval. I když jejich podmínky byly třeba i lepší.

Přemýšlíte ještě o návratu do reprezentace?

Dlouho jsem v reprezentaci nebyl a všechno musí jít postupně. Teď se soustředím na extraligu a tam musím podávat nějaké výkony. Když se budu cítit dobře a bude se dařit i týmu, tak se o tom teprve dá uvažovat. Hlavně musí mít trenér zájem. Tahle otázka je hodně předčasná, teď vůbec nedokážu odhadnout, jak na tom výkonnostně budu.

Na co se nejvíc těšíte v extralize?

Samozřejmě to bude něco jiného než v zámoří. Těším se na atmosféru v Kladně a na to, že si zase zahraju s klukama, s kterýma jsem vyrůstal. Také jsem po delší době pořádně zdravej, musím zaklepat... Takže si snad pořádně zahraju.

Ještě jste neměl moc šancí sehrát se s týmem, nebude to mít vliv na začátek sezóny?

Tři zápasy v přípravě byly málo, ale taková je prostě situace. S tím se musím nějak vyrovnat a co nejdřív se zapracovat do herního systému. Budu se snažit využít mých zkušeností, abych zapadl co nejrychleji.

Ukázalo se v přípravě, že osvědčená souhra s Pavlem Paterou a Martinem Procházkou pořád funguje?

Tak asi to bude chvilku trvat, je to už dlouho, co jsme spolu hráli naposled. Ale kluci jsou výborní hráči a navzájem si dokážeme vyhovět. Já si myslím, že to bude fungovat a co nejdřív si na sebe zase zvyknem.

Reklama

Související témata: