Hlavní obsah

Taháky extraligy: comeback Dominátora a nadšení fanoušci Komety

PRAHA

Jak se čtyřiačtyřicetiletý Dominik Hašek vyrovná s návratem na led a jak dlouho vydrží euforie poblázněným fanouškům Komety Brno, která se vrací do nejvyšší soutěže po 13 letech? To budou jedny z hlavních otázek sedmnáctého ročníku hokejové extraligy. Nová sezóna, protentokrát přerušená olympijskými hrami ve Vancouveru, začne prvním kolem už ve středu 9. září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Pardubic Dominik Hašek

Článek

Skoro polovinu zlatého olympijského týmu z Nagana budou moci vídat hokejoví fanoušci na extraligových stadiónech v nové sezóně. Tou nejzářivější hvězdou bude bezesporu brankář Dominik Hašek, jenž pravidelně chytal domácí ligu naposledy před téměř dvaceti lety. Bude zajímavé sledovat, jak se popere s nájezdy hráčů, kteří ještě ani nebyli na světě, když držel v ruce první Zlatou hokejku.

Jeho nástupce v reprezentační brance Lukáš Mensator začínal v lize v době, kdy už měl Hašek na kontě dvě Hart Trophy, šest Vezina Trophy a vítězství ve Stanley Cupu s Detroitem. Vedle "Dominátora" budou k vidění i další ostřílení harcovníci jako Ručinský, Výborný, Straka, Šlégr, Reichel, Turek, Dopita nebo František Kaberle. A vzhledem k jejich věku to může být i sezóna poslední, i to je důvod proč chodit na letošní extraligu.

Ta se může za poslední roky chlubit neustále vzrůstající návštěvností, poslední ročník navštívilo v průměru 4 902 diváků na zápas. Celkově přibylo téměř 43 tisíc návštěvníků. A dá se očekávat, že za rok budou k mání ještě lepší čísla. Protože nový hokejový stánek mají Karlovy Vary a velká euforie panuje v Brně, kam se nejvyšší soutěž vrací po třinácti letech.

"Jsme rádi, že máme nově v soutěži Kometu Brno, protože jejich fanoušky předchází skvělá pověst," prohlásila spokojeně na úterní tiskové konferenci před začátkem extraligy Jana Obermajerová, předsedkyně představensta společnosti BPA sport marketing a.s., jež je výhradním marketingovým partnerem Asociace profesionálních klubů (APK).

Zároveň bylo představeno několik novinek. Vítězný tým základní části získá trofej nazvanou Prezidentský pohár, doma budou kluby zase nastupovat ve světlých dresech a hráči mají nyní povinnost podrobit se dvěma lékařským prohlídkám. Všechna utkání budou řídit čtyři rozhodčí a do praxe také budou uvedena nová pravidla. Vhazovat se bude jen na devíti určených bodech na ledě, po vyloučení se bude vhazovat v obranném pásmu klubu, jehož hráč byl vyloučen a tým, který se proviní zakázaným uvolněním, nesmí střídat.

APK také usiluje o co největší pohodlí fanoušků a proto po vzoru fotbalové ligy připravuje projekt ukládající klubům mít dostatečně kvalitní stadióny. "Inspirovali jsme se fotbalem, kde to však národním svazům nařídila UEFA. V případě hokejové extraligy je to naše iniciativa," prozradil ředitel extraligy Stanislav Šulc. Jedním ze základních bodů projektu má být kapacita stadiónu pro pět tisíc diváků, přičemž 3500 míst musí být k sezení. V současnosti tyto podmínky nesplňují v Mladé Boleslavi, Litvínově, a Kladně. Všechny tři kluby dostaly výjimku.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín