Hlavní obsah

Vítkovice - Sparta 2:1Kapitán Burger rozhodl o výhře Vítkovic nad Spartou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Netík 0 : 1
52. Burger 1 : 1
65. Burger 2 : 1

OSTRAVA

Hokejisté Vítkovic zdolali díky dvěma gólům kapitána Jiřího Burgra v úvodním kole extraligy pražskou Spartu 2:1 po samostatných nájezdech. Hrdina utkání nejdříve v 52. minutě reagoval na úvodní zásah Tomáše Netíka a v penaltovém rozstřelu blafákem rozhodl o výhře ostravského týmu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva hokejista David Výborný ze Sparty, Marek Kvapil z Vítkovic a Michal Broš ze Sparty v prvním kole nového ročníku extraligy

Článek

Úvodní polovina první třetiny patřila domácím, kteří se i s přispěním dvou přesilových her dostali do tempa. Zakončení Štefanky ale skončilo těsně vedle Cháberovy branky a ani Ujčíkova střela přes obránce Černoška nenašla volné místo sparťanské klece. Po dvou střelách obránce Jurečky od modré čáry se zase nepropracoval žádný z vítkovických hráčů k dorážce.

Největší příležitost domácích pak spálil Krenželok, který si položil gólmana Cháberu, bekhendovou střelu však poslal vysoko nad bránu. Hosté pořádně zahrozili až v druhé polovině první části, ale Netík neumístil Hlinkovu příhru a střelu Ručinského kryl jistý Štěpánek.

Velké šance si hosté vypracovali až v prostředním dějství. Chybu Kvapila nepotrestal Broš, střelu Langhammera vítkovická obrana zblokovala, pokus Ručinského z identického místa zastavil Štěpánek. Vítkovický gólman pokryl i výpad Výborného zpoza branky a pak rozštěpem zastavil i tutovku Hudce, jenž si z postu obránce sjel na přihrávku Hlinky.

Z hostujícího tlaku se Vítkovice na chvíli vymanily díky přesilové hře, v níž však Štefankova, Burgerova i Hubáčkova střela Cháberu příliš neohrozila. Naopak udeřit mohli hosté. Přečíslení dva na jednoho řešil Netík střelou, ale jeho ránu zastavila tyč.

V druhém minisouboji mezi Netíkem a Štěpánkem se už ale sparťanský útočník mohl se svými spoluhráči radovat z branky. Sólový únik na začátku třetí části, do kterého ho vyslal Ton, zakončil povedeným forhendovým blafákem.

Vedení hostů jakoby domácí probralo. V následné přesilové hře sice nic nebezpečného nevymysleli, aktivita byla však na jejich hokejkách a přenesla se i to dalšího průběhu. Nejdříve Hubáček z pravého křídla jen těsně minul vzdálenější tyč, o chvíli později stejný hráč vymyslel gólovou přihrávku pro kapitána Burgra, který střelou mezi betony srovnal. V závěru měli větší šanci rozhodnout Pražané, ale brankář Štěpánek potvrdil své reprezentační kvality.

Vstup do prodloužení vyšel lépe hostům, kteří měli díky faulu Varadi na hokejce rozhodnutí. Tečovaná střela Macholdy ale skončila na horní tyči a Broš odkrytou branku netrefil. Na řadu tak přišel rozstřel. V něm v první sérii poslal do vedení bekhendovým blafákem Ujčík, ale hostující útočník Ručinský kontroval. Utkání rozuzlil až ve třetí sérii Burger, který forhendovou kličkou překonal Cháberu.

HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 52. Burger (Hubáček, Varaďa), rozhodující sam. nájezd Burger - 45. Netík (Ton). Rozhodčí: Hradil, Husička - Čech, Poruba. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 5052.
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Hubáček, Burger, Roman (41. Szturc) - Svačina, R. Hruška, Ujčík - Krenželok, Štefanka, Treille - Kvapil, Strapáč, Varaďa. Trenéři: Hadamczik, Konečný a Moták.
Sparta Praha: Chábera - Vykoukal, Černošek, Macholda, Gulaši, Mrázek, Jan Hanzlík, S. Hudec - Ručinský, D. Výborný, J. Hlinka - Hromas, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Podlešák, Hrdel, Koreis. Trenéři: Hynek a F. Výborný.

Reklama

Související témata: