Hlavní obsah

„Hašek ven“, skandovali sparťané. Přesto se nakonec smál Dominátor

PRAHA

Kam přijede, tam je lákadlem pro fanoušky. Návrat brankáře Dominika Haška na extraligovou scénu prostě přitahuje pozornost. Nejinak tomu bylo i v pátek na Spartě, kam Pardubice zavítaly k zápasu druhého kola. Holešovičtí příznivci hned v úvodu vytáhli transparenty monitorující Haškovu věhlasnou kariéru, v té době však ještě na čtyřiačtyřicetiletou legendu hleděli s úctou a respektem. V polovině duelu se ovšem vše změnilo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Pardubic Dominik Hašek leží na ledě po zákroku Martina Ručinského ze Sparty.

Článek

Ve druhé minutě se domácí kotel vytasil s transparenty, na nichž bylo znázorněno několik milníků v Haškově kariéře. Jeho první start v extralize, triumf na olympijských hrách v Naganu, zisk prvního Stanley Cupu... Vše završil odkaz na právě probíhající duel 2. kola letošního ročníku extraligy. V něm sparťané Haškovi prorokovali, že ledovou plochu opustí již po deseti minutách. Po třech inkasovaných brankách.

Samozřejmě se jednalo o drobné popíchnutí. O nadsázku. Nutno přiznat, že zhruba dvouminutové představení sparťanských fandů působilo vtipně. To ostatně potvrdil i samotný Dominátor, který si vzkazu všiml. „Koukl jsem se na hodiny a viděl jsem, že je teprve druhá minuta. Tak jsem si říkal, že musím ještě vydržet alespoň devět minut, abych to překonal. Bylo to vtipné. Líbí se mi, když fanoušci zápas takhle prožívají. K hokeji to patří,“ pochválil invenci diváků.

Ručinský: Neoprávněné vyloučení

Až do třicáté minuty sice domácí fandové fandili Spartě, rovněž ale obdivovali umění gólmana Pardubic, kterému tolik drželi palce při nezapomenutelné olympiádě v Naganu. Vše se ale změnilo po zcela nezaviněné situaci za pardubickou brankou. Hašek přijížděl za svou svatyni s cílem co nejrychleji rozehrát puk, Martin Ručinský naopak cítil šanci na dosažení branky, když byl soupeřův brankář mimo obvyklé postavení. Po vzájemném kontaktu Hašek padá k ledu a rozhodčí posílají Ručinského na dvě minuty za katr.

„Puk tam ležel, tak jsem si ho vzal. Když už ho mám na holi, nemůžu se přeci koukat, abych se někomu vyhýbal. Bylo to neoprávněné vyloučení,“ hájil se po konci utkání sparťanský forvard. „Oba dva jsme jeli pro puk. Martin tam byl dřív a trochu mě trefil ramenem. Sice jsem to nečekal, ale od Martina to nebylo nic úmyslného. Jestli to byl faul, to ať posoudí rozhodčí,“ doplnil Hašek.

Ručinský dokonce prohlásil, že i samotný Hašek při podávání rukou po skončení duelu neskrýval údiv nad tím, že rozhodčí incident posoudili dvouminutovým trestem. „On se smál, že jsem byl za to vyloučený. Sám ví, že to žádný faul nebyl. Má na to stejný názor jako já. Nechodím za bránu s tím, abych tam srazil nebo sundal gólmana. To určitě ne,“ dušoval se litvínovský odchovanec.

Hašek o skandování nevěděl

S odstupem času, před startem třetí třetiny, se Ručinský o celé situaci pobavil i s hlavními arbitry zápasu. Ti ale u něj se svým tvrzením, že brankář je všude na ledové ploše chráněný, příliš nepochodili. „Kdybych puk neměl na holi a vrazil bych do něj, souhlasím s tím. Žádná diskuse. Pokud ho ale mám, brankář na mě vyjede a srazíme se... Za to já už přeci nemůžu,“ kroutil Ručinský hlavou. „Jenže rozhodčí měl pořád ten samý argument, že když brankář vyjede, je chráněný... To se s ním hádat nebudu...,“ dodal.

Od tohoto momentu jakoby fanoušci Sparty cítili křivdu. S vyloučením Ručinského nesouhlasili, Dominika Haška obviňovali ze simulování. Kdykoliv si vyjel pro kotouč, aby jej rychle rozehrál na hokejky svých spoluhráčů, ozýval se z hlediště ohlušující pískot a skandování „Hašek ven!“. Leckterému mladému hráči by se z toho podlomila kolena. Haškovi? Ani náhodou! „Ani nevím, že něco takového volali. Fanoušci obou týmů byli hluční a člověk to vnímá jako kulisu,“ usmíval se Dominátor.

V nájezdech to potvrdil. Kromě Tona si na něm všichni vylámali zuby.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články