Hlavní obsah

Slavia - Sparta 4:2První pražské derby kořistí Slavie, rozhodla první třetina

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Sklenář 1 : 0
12. Hruška 2 : 0
18. Růžička 3 : 0
24. Červenka 4 : 0
44. Ton 4 : 1
58. Broš 4 : 2

PRAHA

První pražské derby v sezóně zvládli lépe hokejisté Slavie, kteří Spartu porazili 4:2. O osudu utkání bylo rozhodnuto již po první dvacetiminutovce, během níž Růžčkova parta nasázela svému soupeři tři branky. Jednou trefou se pod výhru sešívaných podepsal Červenka, který tak má na svém kontě po čtyřech odehraných zápasech již devět kanadských bodů.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

David Hruška ze Slavie (vlevo) se raduje se spoluhráči z branky do sítě Sparty.

Článek

První šanci si sice na konci třetí minuty vypracovali hosté, Hromasova střela mimo ale byla na dlouhou dobu jejich posledním počinem. Iniciativu převzala Slavia a v sedmé minutě šla do vedení. Sklenář na červené čáře přebral přihrávku, projel mezi rozestoupenou obranou soupeře a střelou zápěstím poprvé prostřelil Cháberu. O dvě minuty později vyšachovali slávisté přihrávkami na jeden dotek bránící se hosty, zakončující Červenka ale místo odkryté branky trefil pouze tyč.

Sparta si ze slávistických výstrah poučení nevzala, navíc si neodpouštěla chyby v defenzivně. Jednu z nich potrestal pohotovou střelou z otočky Hruška a zvýšil na 2:0. V 15. minutě přišla ojedinělá šance holešovických, Macholda ihned po návratu z trestné lavice zachytil puk, v přečíslení třech na jednoho pálil nad. Naopak slávisté byli vysoce produktivní. Při přesilovce pálil od modré Drtina a Růžička šikovnou tečí rozjásal domácí příznivce potřetí.

To už bylo moc i na Cháberu, jenž do druhé třetiny přenechal své místo v brankovišti Petru Přikrylovi. Ani jemu ale čisté konto dlouho nevydrželo. Přesně tři minuty a čtyřicet šest vteřin. Po vyhraném buly se kotouče zmocnil Červenka, položil si Přikryla k ledu a bekhendovou střelou upravil na 4:0. Spartu čtvrtý inkasovaný gól ještě více položil, před brankáře Nerudu se prakticky vůbec nedostávala.

Sparta se probudila pozdě

Na začátku třetí třetiny se přeci jen prosadili i hosté - Ton si najel s kotoučem na holi do útočné třetiny a přesnou ranou pod horní tyčku snížil na 1:4. Sparta ucítila šanci a vrhla se do útoku. V 50. minutě byli blízko branky Broš s Macholdou, Neruda ale jejich střely s přehledem lapil.

Necelé tři minuty před koncem Sparta snížila na rozdíl dvou branek. Při přesilové hře nahodil na Nerudu z levého křídla puk Broš a slávistický gólman přes chumel clonících hráčů nestačil včas sklapnout betony. Hosté záhy sáhli ke hře v šesti hráčích bez brankáře, mohli ale ještě inkasovat. Vondrka střelou od modré trefil místo prázdné branky pravou tyč.

HC Slavia Praha - HC Sparta Praha 4:2 (3:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 7. Sklenář (Roth, Žižka), 12. D. Hruška (Branda), 18. V. Růžička ml. (Drtina, Vondrka), 24. Červenka (Tomica, Endál) - 44. Ton (Vykoukal), 58. Broš (Langhammer). Rozhodčí: Šindler, Fraňo - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:7, navíc Netík (Sparta) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 9286.
Slavia: Neruda - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kolařík, Vašíček, Drtina - Endál, Červenka, Tomica - D. Hruška, Branda, Doležal - Sklenář, V. Růžička ml., Vondrka - Micka, P. Jelínek, M. Čermák - Havel. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Sparta: Chábera (21. Přikryl) - Vykoukal, Jan Hanzlík, Macholda, Gulaši, Černošek, S. Hudec, Mrázek - D. Výborný, J. Hlinka, Ručinský - Látal, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hrdel, Podlešák, Hromas - Koreis. Trenéři: Hynek a F. Výborný.

Reklama

Související témata: