Hlavní obsah

Sparťanský elitní útok je bezzubý. Musíme se nad sebou zamyslet, ví Ručinský

Jan ŠkvorSport.cz

Měl z nich jít strach. Před startem sezóny byl první sparťanský útok ve složení Výborný - Hlinka - Ručinský považován za nejnebezpečnější. Přípravné zápasy tomu dávaly za pravdu. Zkušené trojici se dařilo herně i bodově. Začátek soutěže? Jako když utne! Po čtyřech odehraných zápasech svítí na kontě bodů u všech tří hráčů nula. Vrcholem zmaru bylo derby se Slavií, kdy se první sparťanská řada vůbec nemohla prosadit a v průběhu druhé třetiny ji trenér Hynek roztrhl.

Foto: René Volfík, ČTK

Martin Ručinský

Článek

Ne že by hra elitního sparťanského komanda byla vyloženě mizerná. Své soupeře ve většině zápasů přehrává, i nějaké šance si vytvoří. Ovšem jejich proměňování? Mizérie. Nula v kolonce všech tří forvardů mluví za vše. Že jsou z nastalé situaci nervózní i samotní hráči, potvrzuje poněkud podrážděná reakce Martina Ručinského na otázku, proč se první lajně Sparty nedaří. „My se za nějaký útok snů, jak se pořád píše, nepovažujeme. Já jsem tu kvůli tomu, abych mužstvu pomohl. Ne proto, abych honil osobní statistiky,“ prohlásil.

Hlinka: Prostě nám to nejde

Jestliže v prvních třech zápasech hra úderné formace nějaké měřítko snesla, v úterý proti Slavii tomu tak rozhodně nebylo. „V minulých zápasech jsme si nějaké šance vytvořili, soupeřovy pětky jsme přehrávali, akorát nám to tam nepadalo. Na Slavii to bylo špatné,“ přiznal Ručinský. S tím souhlasil i jeho parťák Jaroslav Hlinka. „Slavia může slavit, byla jasně lepší. My jsme to nezvládli. Nebyli jsme se schopni přizpůsobit v pohybu ani v nasazení. Nevyšlo nám to po všech stránkách,“ kál se Hlinka.

Když přijde řeč na příčiny nezdaru, odpovědi hráčů se liší. „Je to začátek sezóny. Není důvod z toho dělat vědu. Momentálně se nedaří, ale není důvod věšet hlavy. Musíme se dát dohromady, nějak to prolomit a doufat, že pak už se góly posypou,“ zachovává chladnou hlavu Ručinský. „Prostě nám to nejde. Hodně se na nás spoléhalo, zatím nám to nejde a musíme se s tím vypořádat,“ volí mnohem kritičtější tón Hlinka.

Před zápasem na Slavii se sparťané mohli utěšovat alespoň tím, že herně nepropadali. Po pražském derby to už neplatí. Slavia svého soupeře přejela, rozhodnuto bylo už po první třetině. A to se přitom holešovičtí na prestižní souboj důkladně připravovali. „Celý den se na to připravujeme, něco si říkáme a pak hrajeme úplně něco jiného. Musíme se nad sebou zamyslet,“ kroutil hlavou nad vystoupení svého týmu hlavou Ručinský.

Právě během derby došla s hrou elitního komanda trpělivost i sparťanským trenérům. V průběhu druhé třetiny nahradil na pravém křídle Jaroslava Hlinku Petr Ton. Může tento tah ofenzivu Sparty vylepšit? „Nevím, jestli by nám nějaká změna pomohla. Musíme se z toho dostat sami. Ne čekat na to, že nám někdo pomůže. Dobří a zkušení hokejisté jsme na to dost,“ prohlašuje Hlinka. Další šanci na reparát mají holešovičtí v pátek, kdy na svém ledě přivítají Liberec.

Reklama

Související témata: