Hlavní obsah

Sparta - Liberec 3:2Sparta sice ztratila nadějný náskok, v prodloužení ale Liberec zdolala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Hlinka 1 : 0
32. Hlinka 2 : 0
53. Hlaváč 2 : 1
56. Kašpařík 2 : 2
64. Ton 3 : 2

PRAHA

Hokejisté Sparty zdolali v zápase 5. kola O2 extraligy Liberec 3:2 po prodloužení. Pražané ještě necelých osm minut před koncem třetí třetiny zásluhou dvou branek Jaroslava Hlinky vedli 2:0, Liberec ovšem trefami Hlaváče a Kašpaříka nasměroval duel do nastavení. V něm rozhodl povedenou kličkou do forhendu Ton a zajistil holešovickým bod navíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bitka před brankou Sparty

Článek

Již po třiceti vteřinách ukázal sparťanským obráncům záda Klimenta, těsně před zakončením mu ale padl pod nohy Gulaši a čistým způsobem jej zastavil. Pak ale přišel náhlý úder Sparty. Zcela nekrytého Hlinku našel Langhammer a zkušený forvard svým první bodem v sezóně poslal holešovické do vedení. V 10. minutě pálil ihned z první Kratěna, Leinonen se ovšem bleskové přesunul a puk vytěsnil mimo.

Druhá třetina nabídla hokej, který na tuzemských stadiónech příliš často k vidění není. Oba týmy předváděly mimořádně útočnou hru s řadou šancí. Hned po pár vteřinách hry byl Leinonen již překonán, na brankové čáře jej ale zastoupil Bartovič a puk zalehl. Na druhé straně obkroužil branku Hlaváč, jeho pokus vyrazil Chábera jen k Blatnému, který neuvěřitelně z necelého metru napálil místo prázdné branky tyč.

V 26. minutě se podruhé v zápase dostal do samostatného úniku Klimenta, tentokrát již i zakončil, Cháberu ale nepřelstil. Na druhé straně se zase řítil zcela sám na brankáře Ton, Leinonen ale proti jeho kličce do bekhendu vytáhl zákrok á la Hašek a nataženou rukou zabránil již takřka jisté brance.

Přesto se sparťané gólu záhy dočkali. Po rychlém protiútoku předložil Langhammer pas Hlinkovi a domácí sedmnáctka přidala ranou z první svůj druhý zásah. V 38. minutě přišla na druhé straně téměř identická situace, zakončující Bartovič ale Hlinku nenapodobil - orazítkoval totiž jen horní tyčku. O minutu později se zjevil před Leinonenem sám Výborný, tak dlouho ale se zakončením váhal, až nechal vyniknout gólmanovu lapačku.

Liberec srovnal za necelé tři minuty

Po pěti minutách hry z třetí třetiny měli sparťané potřetí ruce nad hlavami, leč předčasně. Hlavní sudí totiž po konzultaci s kolegou u videa rozhodli, že Ručinský s Výborným kotouč za čáru neprocpali. V 50. minutě hráli domácí přes minutu a půl dlouhou dvojnásobnou přesilovku, Leinonena ale až na jeden moment ani neohrozili. A tak přišel trest. Nedvěd poslal puk Hlaváčovi, který jemnou tečí vykřesal pro Tygry jiskru naděje.

A za necelé tři minuty bylo vyrovnáno. Při přesilovce zůstal ukryt před Cháberou Kašpařík a bekhendovou střelou z otočky zchladil většinu z přítomných pěti tisíc diváků. V 58. minutě mohl dokonat obrat Kašpařík, proti byla Cháberova lapačka. Zápas tak za stavu 2:2 dospěl až do nastavení, ve kterém pálil z nadějné pozice Ton, Leinonen si ale povyjel a střelu kryl. V 64. minutě už ale nestačil na blafák Tona a Sparta si tak připsala bod navíc.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:2 po prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. J. Hlinka (Langhammer), 32. J. Hlinka (Langhammer, Hromas), 64. Ton (Gulaši) - 53. Hlaváč (P. Nedvěd, Klimenta), 56. Kašpařík (Víšek, Bartovič). Rozhodčí: Jebavý, Souček - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:1. Diváci: 5097.
Sparta: Chábera - Macholda, Gulaši, Vykoukal, Černošek, Jan Hanzlík, S. Hudec - Látal, Broš, Kratěna - Ton, D. Výborný, Ručinský - Langhammer, J. Hlinka, Hromas - Kafka, Koreis, Podlešák. Trenéři: Hynek a F. Výborný.
Liberec: Leinonen - Rýgl, Čakajík, J. Moravec, Jareš, Hunkes, Derner, Holub - Klimenta, P. Nedvěd, Podkonický - Bartovič, Kašpařík, Víšek - Hlaváč, Nedorost, Blatný - Plodek, Špaček, Ondřej. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata: