Hlavní obsah

Z odloženého brankáře jedničkou. Jsem šťastný, říká slávista Neruda

PRAHA

Předsezónní motto Slavie znělo jasně. Sázet se bude na mladé! Nejinak tomu mělo být i na té nejcitlivější pozici - v brankovišti. Vladimír Růžička předem deklaroval, že jeho neochvějnou důvěru má Dominik Furch. Stačil jediný zápas a všemu bylo jinak. Furchovi se nepovedlo utkání s Třincem a jeho místo zaujal Stanislav Neruda.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hokejista Plzně Vlasák před brankářem Slavie Nerudou

Článek

Již pětatřicetiletý brankář, který se ovšem loňský ročník vydatnou měrou zasloužil o to, že červenobílí dokráčeli až do finále.

Hned v úvodním kole přinesla tuzemská extraliga překvapení. Slavia na svém ledě nestačila na Třinec, zápas příliš nevyšel mladému Furchovi. A tak Vladimír Růžička, možná trochu překvapivě hned po prvním zápasu, sáhl k rošádě mezi tyčemi. Důvěru dostal Stanislav Neruda. Gólman, který většinu své kariéry strávil v první lize. Ale také gólman, který sešívané loni dotáhl až do finále. V pětatřiceti letech, bez výraznějších zkušeností!

Neruda vloženou důvěru vracel. Hned ve druhém kole Slavia překvapivě triumfovala v repríze finále na ledě Karlových Varů, jisté zákroky předváděl i ve vítězném derby se Spartou. Zádrhel přišel až záhy. V Českých Budějovicích ani na Kladně zápas nedochytal, pokaždé přepustil za nepříznivého stavu místo Furchovi. Čekalo by se, že v úterý dostane proti Plzni přednost právě devatenáctiletý mladíček.

Hokejistu Plzně Bomersbacka brání slávista Vondrka.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Michaela Říhová

Jenže realita byla jiná. Furch se neobjevil ani v zápise o utkání. Asistent trenéra Jiří Čelanský prohlásil, že klub nyní věří Nerudovi. „Dominik je mladý gólman, potřebuje chytat. Proto jsme jej poslali na naší farmu do Havlíčkova Brodu, za který ve středu nastoupí proti Šumperku,“ vysvětlil tento krok. A proti Plzni se tak ve slávistické brance znovu objevil Neruda.

„Na ty dva zápasy jsem musel zapomenout,“ říká gólman v rozhovoru pro Sport.cz o nevydařených střetnutích na ledě Českých Budějovic a Kladna. Soudě podle výkonu se zdá, že se mu to podařilo. Slavia Západočechy zdolala 4:3, přestože zdaleka nebyla lepším týmem. Naopak. Plzeň si místy vytvořila drtivý tlak, narážela ovšem na vlastní nemohoucnost nebo na spolehlivého Nerudu.

Gólmanovi se chytá lépe, když je v permanenci

„Musím přiznat, že štěstí stálo při nás. I když jsem střelu neviděl, puk mě trefil. To se v minulých zápasech nestávalo. Vyhrál šťastnější tým,“ uznal sportovně kvality Plzně slávistický brankář a doplnil, že jej utkání stálo spoustu fyzických sil. Vždyť i v rozhovoru pro Sport.cz, který vznikal téměř hodinu po zápase, se častokrát musel protáhnout a ulevit si od bolesti svalů. „I když mám natrénováno, na fyzičku to bylo dost náročné. Každou chvilku, když bylo volno, jsem se vydýchával.“

Tvrdou šichtu si odbyl zejména v prostřední části hry. Plzeň svého soupeře svírala v kleštích, vytvořila si drtivý tlak. Poměr střel ve druhé třetině? 24:6 pro Západočechy! Přesto Neruda inkasoval v této části hry jen jednou. „Tohle jsem zažil jenom když jsem chytal za Třebíč v Písku. Tam jsem měl ve druhé minutě deset zásahů,“ usmál se, ale hned dodal, že být v zápřahu, mu nevadí. „Gólmanovi se potom chytá lépe. Je lepší, když je v permanenci, než když v brance celou třetinu jen stojí a má čtyři zásahy, z čehož dostane dva góly. I za cenu únavy,“ vysvětloval Neruda.

Cítí, že mu trenér věří

V době, kdy mu bylo nejhůře, si Neruda vzpomněl na rady dvou známých pomocnic, které pracují pro Slavii. „Máme tady fyzioterapeutky Helenu Fuchsovou a Zorku Jandovou. Právě Zorka nás v létě učila, jak se prodýchávat, když jste unavený. Tak jsem se v brance soustředil, abych to udělal tak, jak nás to učila. Jen jsem čekal na to, jestli kyselina mléčná z těla odejde,“ vyznal se.

Povedený zápas s Plzní by měl Nerudu utvrdil v pozici gólmana číslo jedna. Sám Neruda to ale takhle nevnímá. „Cítím, že mi Vláďa Růžička věří, ale o svém postavení nepřemýšlím. Jsem rád za každou šanci a snažím se podávat co nejlepší výkony. Někdy to vyjde, jindy ne,“ skrývá se za diplomatickou odpověď. Posléze ale přizná, že jej povedený duel s Plzní těší. „Jsem šťastnej. Spokojenost. Zvlášť v mých letech, když mi je už pětatřicet,“ uzavírá povídání pro Sport.cz.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice