Hlavní obsah

Koukal při nájezdu vařil z vody. Nakonec v ní ale gólmana vykoupal

PRAHA

Jeho nájezd vypadal úžasné jednoduše. Párkrát naznačil pohyb rameny, čímž slávistického gólmana Nerudu úplně zmátl, aby pak po bekhendové kličce zasunul kotouč do zcela odkryté branky. Petr Koukal takto ve druhé třetině srovnával skóre na 2:2 a i díky jeho kulišárně Pardubice na Slavii předvedly parádní obrat vedoucí k prvnímu tříbodovému zisku na ledě soupeře v sezóně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Koukal z Pardubic (vpravo) dává druhý gól brankáři Slavie Stanislavu Nerudovi z trestného střílení.

Článek

Pardubice sice v polovině druhé třetině snížily na 1:2, pak ale neproměnily více než minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři. Kdo nedá ve dvojnásobné početní převaze gól, nemůže vyhrát, říká známé přísloví. Východočeši to vyvrátili. Nemalou zásluhu na tom měl Petr Koukal. Necelé dvě minuty po zpackané přesilovce ukázal slávistickým obráncům záda a po Žižkově faulu si vymodlil trestné střílení.

Po krátké poradě s trenéry vyjel k puku ležícímu ve středovém kruhu právě Koukal. Kvůli tomu, že si nájezd vymodlil on sám? Nikoliv. „V Plzni jsem měl jet při nájezdech jako čtvrtý, nakonec to ale nebylo třeba. Trenéři to asi chtěli ponechat, tak jsem byl na řadě,“ vysvětloval bratr slavného běžce na lyžích.

V první chvíli se mu ale k exekuci penalty příliš nechtělo... „Měl jsem toho docela dost, byl jsem na ledě dlouho. Ale Časy (Petr Čáslava) mi řekl, ať jedu,“ řekl a hned dodal. „Když jsem při nájezdu dojížděl k bráně, bylo to docela těžké. Měl jsem toho dost fyzicky i psychicky,“ přiznal Koukal bezelstně.

Z hlediště to tak ale rozhodně nevypadalo. Ba naopak! Slávistického brankáře Nerudu poslal pohybem svých ramen na jednu stranu, aby mohl pohodlně zakončit do odkryté brány. „Chvíli jsem tam vařil z vody. Nevěděl jsem, co s tím udělám. Musel jsem se rozhodnout na poslední chvíli a povedlo se mi to,“ přiznal Koukal, že do poslední chvíle nevěděl, po jakém zakončení sáhne.

Slávistický gólman Stanislav Neruda po utkání přiznal, že inkasovaný gól z hole Koukala si hodně vyčítá. Jeho fintu mu spolkl i s navijákem. „Ten gólman tam určitě mohl být. Ale já jsem rád, že tomu tak nebylo,“ usmál se Koukal. „Asi čekal, že vyrazím do forhendu, já jsem to ale na poslední chvíli stáhnul na druhou stranu,“ snažil se pardubický forvard vžít do pocitů svého soka.

Průchovi cenu nepošle

Pardubice vyrovnávací branka nastartovala a celý zápas pak dokázaly otočit do vítězného konce. „Naštěstí jsme to po první třetině nezabalili a dokázali to otočit,“ pochvaloval si Koukal týmovou morálku. A tříbodový import na východ Čech je podle něj naprosto zasloužený. „Slavia měla mnohem méně šancí, zvlášť ve třetí třetině jsme ji k ničemu nepustili. Zaslouženě jsme to otočili.“

Po skončení zápasu mohl mít Koukal radost o to větší, že byl vyhlášen nejlepším hráčem Pardubic. I když... Hlasatel nejprve oznámil, že cenu získává Petr Průcha. Tedy Koukalův bývalý spoluhráč, který už ale několik let válí v zámořské NHL. „Jo? To ani nevím,“ rozesmál se Koukal, když jej novináři o úsměvné historce zpravili. Cenu si chce nechat, svému kamarádovi ji nepošle. „On je ve Phoenixu spokojenej i tak.“

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín