Hlavní obsah

Šlégr kariéru končit nechce a zkouší, co vydrží záda

LITVÍNOV

Obránce Jiří Šlégr se naplno věnuje nové roli asistenta trenéra hokejistů Litvínova, ale rozhodně ještě nechce přes dlouho trvající problémy se zády končit s aktivní činnosti. V dresu Severočechů odehrál prvních šest utkání sezony, pak jej zdravotní potíže vyřadily ze hry. Od devátého kola tvoří po odstoupení Jaroslava Hübla staršího trenérský tým s dosavadním asistentem Jiřím Kučerou.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Litvínovský obránce Jiří Šlégr

Článek

Na stadionu Ivana Hlinky teď tráví osmatřicetiletý olympijský šampion z Nagana, vítěz Stanleyova poháru s Detroitem z roku 2002 a mistr světa z Vídně z roku 2005 daleko více času než dosud. Po tréninku si bere ještě méně vytížené hráče na led k další přípravě a sám přitom zkouší, co mu bolavá záda dovolí.

"Snažím se s klukama taky trénovat. Bruslím s nimi a zkouším, jak záda reagují, co si můžu a nemůžu dovolit. Je strašně brzy na to, abych to odpískal a zabalil kvůli tomu, že to teď bolí a nejde to," řekl Šlégr v rozhovoru s novináři. Zatím se však dá těžko odhadovat, kdy by se mohl vrátit na led. "Sezona je ještě dlouhá a chci si vyzkoušet, co to bude dělat při různé zátěži. Když to nepůjde a nebudu moct hrát na sto procent, tak se rozhodnu, co dál."

Šlégra v únoru v extraligovém utkání proti Liberci zradila záda tak, že zůstal nehybně ležet na ledě a pak byl několik dnů nemocnici v Mostě. Jeho problémy souvisí i s operací ploténky, kterou prodělal v roce 2006. V posledních měsících ohrožují další Šlégrovu kariéru. "V současné době se snažíme, aby splaskl otok a abych byl bez bolesti. To se musí řešit prášky. Docházím i na kapačky, ty tomu uleví jen na chvilku. To není dlouhodobá záležitost. Momentálně nehraju, protože pod prášky hrát nechci," uvedl Šlégr.

Vstup vyšel

Vstup do nové role asistenta mu vyšel. Spolu s Kučerou dovedli tým v neděli k výhře v Karlových Varech a v úterý doma po samostatných nájezdech proti pražské Spartě. Ukončili tak sérii šesti porážek, po které v pátek Hübl rezignoval. Šlégr jeho krok oceňuje. "Jarda Hübl je srdcař a pro tuto organizaci je strašně platný trenér. Cítil to tak, že mužstvo nějaký impulz potřebuje. Udělal tento krok a všichni hráči v kabině i my trenéři si ho za to strašně vážíme. Víme, že máme člověka, který chce dýchat za tento klub," prohlásil Šlégr na adresu Hübla, který bude působit u litvínovské mládeže.

Změna prozatím zabrala a Litvínov se ode dna bodově začal blížit středu. "Bylo to předtím spíš psychického rázu. Mužstvo se dostalo to fáze, že mu nic nešlo. Všichni si museli uvědomit, že musí změnit spoustu maličkostí. V jednoduchosti je krása a mužstvo to pochopilo, začalo to dělat a myslím si, že proto teď dvakrát vyhrálo," řekl Šlégr.

Jako asistent má na starosti obránce a jeho role se prý vlastně moc nezměnila. "Střídám obránce, Jirka Kučera mi v tom nechává volnou ruku. Celkově ta spolupráce s ním je úplně fantastická. Ráno před tréninkem si vždycky sedneme a řekneme si, co uděláme," uvedl Šlégr. Stále se považuje spíše za součást mužstva než trenéra. "Nebudu si hrát, že jsem bůhvíjaký trenér. Jsem především hráč. V té roli jsem s obránci komunikoval úplně stejně jako teď. Změnilo se jen to, že jsem byl pověřen, abych se k mužstvu jako asistent postavil a snažím se tu práci dělat co nejlépe."

Dodatečné tréninky

Svá slova dokládá tím, že naordinoval dodatečné tréninky. "Hráči, kteří hrají málo nebo vůbec, by na sobě měli pracovat. Jestli chtějí mladí něco dokázat v extralize, nebo se posouvat dál do reprezentace nebo do NHL, tak musí na sobě každodenně pracovat. Chci, aby hráči rostli a můžu jim něco v extra tréninku dát," doplnil Šlégr.

Pokud se dá zdravotně dohromady, nevidí problém v tom, že bude hrajícím asistentem. "Jirka Kučera by zvládl posílat hráče na led i sám. A komunikace s obránci probíhala i v době, kdy jsem hrál. Já jim můžu něco říct, vytknout, poradit nebo se domluvit, i kdybych hrál," dodal Šlégr.

Každopádně prožívá další obrat. Původně se chystal kandidovat za ČSSD do Poslanecké sněmovny v předčasných říjnových volbách, které však nebudou. "Je to určitě zajímavé. Vzpomínám si na to, že když všichni říkali, že v téhle době tam budu sedět, tak jsem to komentoval tak, že to z nás nikdo nemůže vědět. A měl jsem pravdu," usmíval se Šlégr.

Reklama