Hlavní obsah

Salfický oslavil návrat do Plzně po osmi letech výhrou se Spartou

PLZEŇ

Při zdravotních problémech prvního brankáře Tomáše Pöpperleho povolalo vedení plzeňského týmu na měsíční střídavý start z prvoligového Ústí nad Labem Dušana Salfického. Zkušený gólman se v brance Západočechů představil po osmi letech a ještě proti Spartě, s níž v sezóně 2006/07 vybojoval mistrovský titul. Dobrým výkonem v úterý přispěl k výhře 3:2.

Foto: Petr Eret, ČTK

Brankář Dušan Salfický v dresu Plzně.

Článek

"Kdyby mi někdo řekl, že se někdy vrátím do Plzně, asi bych se mu smál. Je to strašně emotivní. Jsem za tu šanci rád. Udělalo mi to obrovskou radost. Je to prostě nostalgie. Je to jako bych odsud odjel včera a ne před tolika lety. Navíc jsme nastoupili v zápase proti Spartě," liboval si sedmatřicetiletý gólman nad obnovenou premiérou v extralize.

Samotné utkání ovšem někdejšího oblíbence plzeňského publika stálo spoustu sil a už mu jich tolik nezbylo na tradiční pozápasovou děkovačku. "Ještě teď se potím ze zápasu. Přeci jenom mi už je skoro čtyřicet. Ani jsme tolik neslavil, abych se po tom nesvalil někde na záda, jako se mi to stalo v Rusku," vyprávěl viditelně unavený dvojnásobný mistr světa, který přesto po zápase děkoval domácím divákům v tradičním sombréru. To na západě Čech používal při oslavách již v devadesátých letech.

Vstup se Salfickému nevydařil

"Extraliga je o větších schopnostech hráčů. Všichni jsou tu šikovní a oproti první lize člověk musí dávat mnohem větší pozor a být pořád v tempu," připustil Salfický. Zápas pro zkušeného gólmana nezačal dobře, když poprvé inkasoval už ve čtvrté minutě a dokonce třetiny i přes minimum práce dostal ještě druhý gól. "Nebyl to ideální vstup do zápasu. Ze tří vážnějších šancí v první třetině jsem dostal dva góly. Uklidnilo mě, že jsme dokázali vždy vyrovnat. To mě dostalo do zápasu, že jsem tolik nevyhořel," chválil rychlé brankové odpovědi spoluhráčů.

Nejlepší zákrok předvedl Salfický za nerozhodného stavu na začátku třetí třetiny, kdy zlikvidoval samostatný únik Jaroslava Hlinky. "Proběhlo mi hlavou, co tu už kdysi Hlinka udělal a to mi při zákroku pomohlo. Měl jsem i trochu štěstíčka. Zůstal jsem na noze a nechal jsem tam pravý beton," popisoval podle statistik nejlepší brankář druhé nejvyšší soutěže jeden z rozhodujících momentů utkání,v kterém Plzeň teprve podruhé z posledních osmi zápasů naplno bodovala.

"Šli jsme vítězství naproti. Bojovali jsme. Asi více než jak se to vedlo Plzni v posledních zápasech a zaslouženě se štěstí otočilo k nám," prohlásil Salfický.

Výkon zaskakujícího muže v brance Indiánů po utkání na tiskové konferenci chválili svorně kouč Marian Jelínek i kapitán mužstva Martin Straka. Známý vtipálek ale zůstává nad věcí. "Je to teprve jeden zápas. Vše další závisí na tom, kdy se Tomáš Pöpperle uzdraví. Určitě bych se dalšímu působení v extralize nebránil. Všude jsou ale noví mladí gólmani. Jen se podívejte, kolik zkušených gólmanů je bez práce. Teď zůstávám v Plzni a také tu trénuji, ale sezonu dochytám v Ústí. Zřejmě však nastoupím i v pátek proti Brnu," věřil Salfický.

Reklama

Související témata: