Hlavní obsah

Extraliga zažívá další příliv cizinců, zámořských borců je tu už osm

PRAHA

Před sezónou figurovalo na soupiskách hokejových klubů v české extralize 54 cizinců, ale neuplynul ani měsíc od startu soutěže a jejich počet znovu stoupl. Jen za poslední týdny přibylo dalších sedm zahraničních hráčů a vypadá to, že tolik cizinců ještě domácí extraliga ve své historii nezaznamenala. Navíc jich nikdy tolik nepocházelo z Kanady či USA.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Jedním z nových hráčů v extralize je i Kanaďan Colby Genoway (vpravo)

Článek

Trojici kanadských borců v Plzni doplnili jejich krajané Alex Bourret v Kometě Brno a další forvard Colby Genoway v Pardubicích. Na východ Čech přišel i zkušený americký zadák Jeff Jillson, v Liberci si pořídili Američany rovnou dva - obránce Jasona DeSantise a útočníka Dennise Packarda.

Tolik hráčů s místem narození na severoamerickém kontinentě ještě nejvyšší domácí soutěž během jedné sezóny nezažila. Dosavadním vrcholem byl ročník 1990/91, kdy v tehdy ještě federální lize nastoupil Kanaďan Allan Legget a trojice amerických hráčů Popiel, Weiss, a Miller.

Jilsson pomohl vyřadit Čechy z pražského MS

Když před sezónou získala Plzeň trojici Kanaďanů, mnozí (včetně mne) tomuhle experimentu nedávali velkou budoucnost. Jenže hlavně útočníci Bomersback a Scofield dokázali, že i bez zkušeností v prestižních ligách se v extralize mohou bez potíží prosadit. Navíc se ukázalo, že jejich angažování plzeňskou kasu příliš nezatížilo a tak se stejnou cestou zkusili vydat i v Pardubicích, Liberci a Brně.

Pardubice vsadily na to, že s Colby Genowayem kdysi studoval na univerzitě v Severní Dakotě jejich útočník Rastislav Špirko a slušným úspěchem bylo získání obránce Jeffa Jilssona. Zkušený zadák má za sebou 148 zápasů v NHL a byl mimojiné členem americké reprezentace, která na MS 2004 v Praze vyřadila ve čtvrtfinále český výběr.

Zajímavým úlovkem je také příchod kanadského útočníka Alexe Bourreta do Brna. Pravé křídlo, jenž v pondělí oslavilo třiadvacáté narozeniny, bylo před čtyřmi lety šestnáctým nejvýše postaveným hráčem draftu NHL, o stupínek před naším Martinem Hanzalem. Do NHL ale zatím nenakoukl a jeho práva postupně přešla z Atlanty do NY Rangers a Phoenixu, na jejichž farmě působil v poslední sezóně.

Pomáhají k vítězství

I Liberci a Pardubicím se už krok s angažováním zámořských borců začal vyplácet. Někdejší juniorští reprezentanti USA DeSantis a Packard pomohli v úterý svými asistencemi Bílým Tygrům k vítězství nad Budějovicemi, premiérové góly v české lize zase slavila ve stejný den pardubická dvojice Jillson, Genoway. Na přínos kanadského útočníka Bourreta si musíme ještě počkat, s Brnem se dohodl na smlouvě teprve ve středu.

Vedle Kanaďanů a Američanů přišli v posledních dnech do extraligy i další hokejisté se zahraničním pasem. V Mladé Boleslavi se objevil finský obránce Esa Lehikoinen, do Karlových Varů přišel lotyšský bek Aivar Tribuncovs, a Kometa Brno získala vedle řady nových hráčů i finského brankáře Sasu Hoviho.

Reklama

Související témata: