Hlavní obsah

Salfický: Snažím se jen plnit to, proč mě Plzeň vzala

Tři zápasy, tři vítězství. Taková je bilance brankáře Dušana Salfického po návratu do extraligy, když přišel na výpomoc do Plzně na místo zraněného Pöpperleho. V neděli navíc v Kladně vychytal čisté konto a užíval si jásotu plzeňských fanoušků jako v dobách největší slávy. Přitom je 37letý veterán v Plzni jen na měsíční střídavý start z prvoligového Ústí nad Labem.

Foto: Petr Eret, ČTK

Brankář Dušan Salfický v dresu Plzně.

Článek

Tuhle výpomoc v extralize si asi musíte hodně užívat?

Užívám... Tak snažím se plnit to, proč mě do Plzně brali (úsměv). Ale musíte mít vždycky taky trochu štěstíčka. Tentokrát mi to vyšlo a jsem jenom rád. Dostal jsem se do tempa a zaplaťpánbůh mě puky trefovaly.

Kdy vám bylo v zápase nejhůř?

Na začátku druhé třetiny, tam mi puk párkrát vypadl. Jednou do mě také domácí zajeli, trochu jsem zavrávoral a se štěstím mě puk trefil do palce. Za stavu 2:0 pořád ještě mohlo Kladno zápas srovnat, prvních pět minut v druhé třetině asi bylo nejhorších.

Pamatujete si vůbec ještě na poslední nulu v extralize?

Já jsem toho za poslední dobu v extralize zase tolik neodchytal... (zamyslí se). Asi to muselo být za Plzeň někdy v roce 2000.

Už vás upozorňovali spoluhráči, kolik bude za nulu příspěvek do klubové kasy?

Ne ne, nechali to na mě, kolik dám. Něco tam přihodím.

Nebál jste se v závěru při náporu Kladna, že o čisté konto přijdete?

Já jsem moc nepřemýšlel nad tím, jestli dostanu gól. Spíš jsem hecoval kluky, ať jsou soustředění až do konce. Nula je hezkej bonbónek na konec, ale neřešil jsem ji.

V závěru vás překonal Procházka, ale rozhodčí gól neuznali pro vysokou hůl. Byl jste i vy přesvědčený, že gól nebude platit?

Když Kalla vystřelil od modré a Procházka se po odraženém puku ohnal, tak mi připadalo, že má hokejku nad rameny. A oba dva rozhodčí okamžitě zvedli ruce.

Asi by ale mrzelo, přijít nakonec o nulu...

Kdyby mi dali gól z přesilovky pět na tři, tak by mi to nevadilo. Takovýmhle gólem ale přijít o nulu by byl pech. Nicméně jsem si říkal, že i kdyby gól platil, tak se nic neděje, že vítězství musíme uválčit.

Už jste si zvykl na rozdíly oproti první lize?

V Ústí máme natolik kvalitní mužstvo, že nás ostatní soupeři tolik nepřehrávají a já si tudíž tolik nezachytám. Rozdíl je samozřejmě v nasazení a rychlosti, taky v šikovnosti hráčů. Ale teď už se cítím výborně. Když jsme vyhráli dva domácí zápasy, tak člověku zase o něco stouplo sebevědomí.

Nehledáte už nějakou cestu, jak v Plzni zůstat?

Nechávám tomu volný průběh... Myslím, že v Plzni už gólmany mají a já jsem hráč Ústí, kterému chci pomoci do extraligy, mám tam rozdělanou práci. Co bude dál, neřeším.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice