Hlavní obsah

VIDEO: Sparťané se mu posmívali. Nakonec se přesto smál Červenka

Gólově se sice při pražském derby suverén kanadského bodování Roman Červenka neprosadil, k výhře svého týmu ovšem přesto přispěl dvěma asistencemi. Navíc na rozhodující trefy v závěrečné třetině. Přesto nakonec mohl být za psance, za stavu 3:1 pro svůj tým promrhal dvě tutovky. Nakonec se ale smát mohl, Růžičkova parta těsný náskok uhlídala a slavila úspěch i v letošním druhém vzájemném zápase.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Červenka (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem Petrem Kadlecem z branky v utkání proti Spartě.

Článek

Z pozice střelce jste se na Spartě proměnil do role nahrávače. Přitom šance jste měl...

Kdyby to třeba bylo před čtyřmi zápasy, ty góly bych asi dal. Štěstí se teď ke mně trošku otočilo zády. Každý čeká, že budu dávat góly, ale je jasné, že pořád to nepůjde. Teď možná přichází střelecká krize, prostě se nedaří. Ale teď už je to jedno, důležité jsou tři body.

Za stavu 3:1 jste měl dvě ideální možnosti k pojištění výsledku, ty jste ale nevyužil. Litoval jste toho v závěru, kdy vás Sparta přitlačila, hodně?

Určitě, určitě. Šel jsem sám na bránu a kdybych dal gól, bylo by po zápase. Potom jsem místo prázdné brány zase trefil brankářův beton... Hodně by mě mrzelo, kdyby pak Sparta vyrovnala. Jsem rád, že jsme to dotáhli.

Potěšující musí být, že vám konečně začaly vycházet přesilovky, že?

Na začátku sezóny nám dlouho nešly, proto jsme se na ně zaměřili v tréninku. Teď to tam začalo padat, tak jsme rádi.

A skvěle vám navíc vychází hra v oslabení, ve které nemáte v extralize konkurenta. To jste potvrdili i na Spartě, kdy se po vaší příhře prosadil Vondrka. Čím si tak skvělou bilanci vysvětlujete?

Těžko říct. Když vyhazujeme puky, občas na ně někdo zkusí vystartovat. Nedokážu si jinak vysvětlit, proč to vychází. Samozřejmě, že je to trošku i o náhodě. Ale občas se beci při vyhazování puku stačí i podívat na nás útočníky. Pokaždé je to jinak.

Souhlasíte, že vyhrát v druhém pražském derby vás stálo mnohem víc úsilí než ve čtvrtém kole?

Každý zápas je jiný. Nemohli jsme čekat, že sem přijedeme a vyhrajeme 4:0... Ale myslím si, že jsme odehráli velmi dobrý zápas. Co jsme si řekli v kabině, jsme plnili. Proto jsme vyhráli.

Cítil jste, že si vás sparťané všímali více než obvykle?

Nemyslím, že by to bylo jiné než v ostatních zápasech. Navíc by se Spartě nevyplatilo hlídat jednoho hráče, góly za nás dávají i jiní.

Vnímal jste, že proti sobě nastoupili dva nejproduktivnější hráči extraligy? Na jedné straně vy, za Spartu pak Tomáš Netík.

Abych pravdu řekl, ani jsem si to neuvědomil. Rozhodně jsem to tak nebral. Sezóna bude ještě dlouhá, po jedné čtvrtině se nedá nic hodnotit.

Z hlediště bylo patrné, že zápas hodně prožíváte. Po třetí brance jste si například před střídačkou s chutí od plic zakřičel. Je pro vás derby o něco prestižnější než ostatní zápasy?

Asi jo. Ať člověk chce, nebo ne, je rozdíl hrát před dvanácti tisíci fanoušky, nebo před třemi. Atmosféra byla výborná, každého hráče musela nakopnout. Zvlášť když se hrálo se Spartou... Ke každému zápasu by se samozřejmě mělo přistupovat stejně, to je jasné, ale atmosféra udělá své.

Všiml jste si transparentu sparťanských fanoušků, kteří si vás vzali na paškál?

Viděl jsem to, to nešlo přehlédnout. Je to jejich věc, já to neřeším.

Jsou nejlepší odpovědí dvě nasbírané asistence a výhra k tomu?

Určitě, to vítězství mě hodně těší. Lidi ale na transparenty mají právo. Teď to bylo na mě, jindy to bude na někoho jiného.

Reklama

Související témata: