Hlavní obsah

Mikeska: Přemýšlet nad důvody odchodu z Ruska? To bych si to musel hodit

V létě se hokejový útočník Michal Mikeska stěhoval z ambiciózní Ufy do Novosibirsku, kde měl oblékat dres tamního Sibiru. Po pár odehraných zápasech ale jeho východní štace předčasně skončila. „Sám to nechápu, protože příprava byla dobrá. Snažím se na to nemyslet,“ říká Mikeska, který tak zvolil návrat do Čech, konkrétně do Českých Budějovic. Po úvodních nezdarech se zdá, že by konečně mohlo přijít slunné období.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Mikeska v dresu Českých Budějovic

Článek

Po minulém zápase s Plzní jste tvrdil, že týmu chybí bojovnost. Zlepšilo se to na Slavii?

(směje se) Pojďme se bavit o dnešku. Myslím, že na Slavii jsme podali perfektní výkon. Nebudu říkat dobrý, řeknu perfektní. Až na pár chybiček, které ke každému sportu patří, jsme odehráli skvělé utkání. Není k tomu ani víc co dodat. Jsem strašně spokojený!

K tomuto pocitu značně dopomohlo to, že jste uhlídali Červenku, nejproduktivnějšího hráče soutěže, že?

Samozřejmě. Slavia ale není jen o Červenkovi, má tam víc dobrých hráčů. Osobní obranu jsme na něj proto neměli.

Je pravda, že Slavii jste, až na jeden samostatný únik, k ničemu nepustili. Jak se vám to podařilo?

Hráli jsme dobře ve středním pásmu a i v útočné třetině jsme byli docela nebezpeční. Dokázali jsme se v ní udržet a vytvořit nějaké závary. Nesoustředili jsme se na Slavii, ale na naši hru. Hráli jsme dobře.

Může to být pro Budějovice odraz k lepším zítřkům?

Pevně věřím!

V průběhu sezóny jste se vrátil z ruské KHL. Jak na vás doposud česká soutěž působí?

Je jiná. Záleží na každém týmu, jakou hru preferuje. Nemůžeme se ale koukat na ostatní týmy. To my musíme hrát svoji hru a vnutit ji soupeřům. Ale říkám, že česká liga je dobrá. Je o větším napadání, je tu víc osobních soubojů.

Jste rád, že jste z Ruska zpátky doma?

Jsem rád. Do týdne se mi do Budějovic přestěhuje i rodina, tak budeme úplně komplet. Pak už to bude úplně podle mých představ.

Po nečekaném vyhazovu z Novosibirsku jste to ale asi takto necítil, ne?

Nikdy není příjemné, zvlášť takhle na začátku sezóny, když se musíte rozcházet se svým týmem. Nicméně kvůli vidině toho, že budu zase doma, navíc s rodinou, převažovaly dobré pocity.

Jak si svůj kvapný odchod z Ruska vysvětlujete nyní, s odstupem pár týdnů?

Nijak! Nesnažím se o tom vůbec přemýšlet! Přemýšlet můžu, ale nikam se nedoberu. Nic nevrátím, takže nemá smysl se o tom bavit. Na začátku jsem nad tím dumal, ale po pěti odehraných zápasech, možná ještě dřív, bylo rozhodnuto. Sám to nechápu, protože příprava byla dobrá.

Jsou to nervy, hrát v Rusku? Když nevíte, co se z hodiny na hodinu stane?

Samozřejmě, že o tom přemýšlíte. Kdybych měl každý den volný čas a myslel na to, asi bych si to musel hodit... To nejde, člověk musí myslet na jiné věci, nějak se odreagovat a hodit to za hlavu.

Dá se tedy říct, že po psychické stránce jste si přesunem do Česka polepšil?

Jestli začneme vyhrávat, bude to lepší. Po zápase na Slavii se cítím velice dobře. Jsem veselý a šťastný. Když totiž přijdete do týmu, který začne z ničeho nic prohrávat, nikomu to na psychice nepřidá. Ať hrajete v Rusku nebo Česku.

V Novosibirsku i nadále působí Leoš Čermák. Jak je na tom on? Myslíte, že ho může postihnout podobný osud?

Co mám zprávy, tak Leoš dává branky, hraje slušně. Takže si myslím, že by tam měl vydržet. Nevím, proč by tam neměl zůstat. I když ty důvody si já nevymyslím...

Reklama

Související témata: