Hlavní obsah

Sparta šlape, mistrovská Slavia se trápí

PRAHA

Zcela rozdílně rozjela hokejovou extraligu pražská mužstva. Sparta po pěti kolech bez ztráty bodíku vládne tabulce, naopak mistrovská Slavia je až předposlední a navíc zatím marně čeká na první vítězství.

Foto: ČTK/René Volfík

Martin Havlát (vlevo) zatím v dresu Sparty září

Článek

Sparťanský hokejový stroj šlape zatím bez zaváhání, silnou zbraní mužstva jsou přesilovky, v nichž dosáhlo téměř polovinu ze svých 19 branek. Ve šlágru 5. kola Sparta připravila o neporazitelnost třinecké hokejisty především zásluhou skvělé hry v početní výhodě, dala z ní čtyři z pěti gólů do Lakosilovy sítě. "Na konci tréninku si kouč vezme jednotlivé pětky a přesilové hry nacvičujeme," uvedl centr elitní řady Jan Marek.

Havlát u Šimíčka

Martin Havlát hrál na pravé straně Šimíčkovy formace a jeho rychlé kličky i přesné přihrávky dělaly třinecké obraně velké potíže. "Zápas byl hodně vyhecovaný a pozitivní je, že se stále více sehráváme," liboval si útočník, zatím marně čekající na dohodu v Ottawě. Duel s Třincem měl pro něj zvláštní příchuť, prožil tam tři krásné sezóny.

Podobně na tom byl Marek. "Strávil jsem v Třinci pět let, takže to pro mě nebyl obyčejný zápas," přiznal. Třinečtí zbytečnými fauly oslabovali svůj celek a závěr zápasu nezvládli ani psychicky. Obránce Žabka dvě minuty před koncem za stavu 3:5 místo, aby vyvezl kotouč z obranné třetiny, napálil ho na sparťanskou střídačku.

"To je na disciplinární trest," zlobil se domácí kouč Alois Hadamczik, kterého mrzelo, že na souboj prvního s druhým přišly necelé čtyři tisíce diváků. Jenže prořídlé hlediště asi způsobil i fakt, že se hokejová Sparta nebyla schopná dohodnout s fotbalovou, a tak souběžně hrál na Letné Synot.

Slabina v koncovce

Slavii trápí také malé domácí návštěvy, průměr je sotva 2,5 tisíce diváků, ale ještě víc se obhájce titulu trápí v koncovce. Dal v pěti zápasech jen sedm branek, už dvakrát vyšel střelecky naprázdno a útočníci se předhánějí, kdo zahodí víc gólových příležitostí. "Vůbec se nám nedaří a už z toho začínáme být docela nervózní," přiznal po utkání ve Znojmě asistent slávistického trenéra Jiří Kalous.

"Hrajeme v křeči, zejména naše koncovka je zoufalá. Chybí důraz před brankovištěm soupeře, víc trpělivosti, ale i štěstí. Nedostatek bojovnosti klukům upřít nemůžeme, jenže bez gólů lze jen stěží bodovat," připomněl kouč Slavie Vladimír Růžička. A to ještě mistra od startu ligy drží nad vodou výtečný brankář Málek, i když naposledy ve Znojmě jej předčil domácí Duba.

Chybí gólový efekt

"Hvězdu jsme z mladého gólmana domácích ale pomohli udělat i my naší střeleckou nemohoucností," mrzelo Kalouse. "Vytvoříme si hodně brankových příležitostí, ale stále nejsme schopni střeleckou smůlu prolomit. Snaze celého týmu chybí gólový efekt," přiznal Růžička s vírou, že hráči se s krizí porvou.

"Pomoci si můžeme jen sami. Už přece musí přijít jeden vydařený zápas, který naši výsledkovou mizérii zastaví," vzhlížel s nadějemi k pátečnímu duelu s Plzní.

Reklama

Související témata: