Hlavní obsah

Ml. Boleslav - Sparta 2:1Fabuš zajistil Mladé Boleslavi historickou výhru nad Spartou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
36. Ton 0 : 1
57. Sýkora 1 : 1
65. Fabuš 2 : 1

Hokejisté Mladé Boleslavi si dnes připsali premiérové extraligové vítězství nad pražskou Spartou. Šestý souboj obou celků v nejvyšší soutěži vyhráli Středočeši 2:1 po samostatných nájezdech. Autorem vítězného pokusu byl Peter Fabuš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Sparty Petr Přikryl kryje střelu Richarda Krále z Mladé Boleslavi.

Článek

Utkání začalo mírnou převahou hostující Sparty. Ta měla navíc v 5. minutě výhodu přesilové hry, ale v té se k šanci dostal pouze obránce Hanzlík. S jeho střelou doprostřed branky neměl gólman Schwarz žádné problémy.

Domácí tým se poté osmělil a v 8. minutě mohl po akci kapitána Krále otevřít skóre obránce Kasík. Jeho pokus prošel až Přikrylova záda, ale brankovou čáru nepřešel, což potvrdil i videorozhodčí. Další velkou šanci otevřít skóre měli Středočeši přo 108 vteřin dlouhé přesilové hře pět na tři, velkou šanci si ale vypracovat nedokázali. Sparta měla poté mírnou převahu, do šaten se ale šlo za bezbrankového stavu.

Druhé dějství načala hned po 20 vteřinách rána hostujícího Mrázka, při které předvedl ukázkový "semafor" gólman Schwarz. Ten musel zasahovat i při přesilové hře svého týmu, když se do přečíslení dostala sparťanská dvojice Ton s Langhammerem. Langhammer ale ani nadvakrát neuspěl.

Sparta měla neustále lehkou optickou převahu a také se nakonec dostala do vedení. Obránce Frolo byl vyloučen za nedovolené bránění a na trestné lavici pobyl pouze třináct vteřin. Ke kotouči se před Schwarzem dostal Ton a jeho střelu si od brusle srazil do vlastní branky obránce Žabka. Boleslavský gólman byl naprosto bezmocný. Na konci třetiny přišla ještě šňůra vyloučení, ale stav se neměnil.

Třetí část zápasu se nejprve vyvíjela lépe pro hosty, kteří měli kotouč častěji na svých holích a domácí tým nepouštěli do šancí. Boleslavští ale od poloviny třetiny přece jenom zvýšili obrátky a častěji se dostávali před gólmana Přikryla. Pokusy Žabky, Pabišky, nebo Nouzy si ale cestu do branky Sparty nenašly.

V 57. min. se ale naskytla domácím jedna z posledních šancí, když na trestnou lavici usedl Langhammer. A Boleslav toho využila. Útočník Sýkora obral jednoho z hostujících obránců o puk a dokázal ho propasírovat u levé tyče za Přikrylova záda. V úplném závěru měl na hokejce ještě vítěznou trefu kapitán Král, ale neproměnil ji, tak přišlo na řadu prodloužení.

V tom se o vítězi nerozhodlo. Druhý bod pro svůj tým vystřelil až v nájezdech Fabuš, který tak zařídil historické vítězství Boleslavi nad Spartou. Pražané naopak pokračují v nepřesvědčivých výsledcích.

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 2:1 po sam. náj. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 57. T. Sýkora, rozhodující nájezd Fabuš - 36. Ton (Netík, Langhammer). Rozhodčí: Minář, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:11, navíc Král (M. Boleslav) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4080 (vyprodáno).
Mladá Boleslav: Schwarz - Žabka, J. Kasík, Šterbák, Duben, Lehikoinen, Jiruš, Frolo - Pabiška, R. Král (41.-48. D. Vrbata), Sup - Nouza, T. Sýkora, Boháč - Fabuš, Šagát, Macho - Bahenský, Gajovský, Handlovský. Trenéři: V. Čermák a Šejba.
Sparta Praha: Přikryl - Vykoukal, J. Mrázek, Černošek, Gulaši, Vojta, Jan Hanzlík - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Ručinský, Hlinka, M. Látal - Hromas, Koreis, Podlešák. Trenéři: Hynek a F. Výborný.

Reklama

Související témata: