Hlavní obsah

Nový trenér Sparty Volek: Zvládnu to? Cítím, že ano

Ještě ve středu večer stál na lavičce prvoligového Berouna, který bojoval o body ve Vrchlabí. Druhý den ráno už se David Volek hlásil na Spartě a oficiálně se ujal trenérského žezla. Pro někoho možná trochu překvapivě, vždyť jako hlavní kouč zatím působil jen v první lize. „Bylo to velice rychlé, Sparta mě oslovila před dvěma dny. Jsem za tu možnost upřímně rád,“ říká bývalý vynikající útočník.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hlavní trenér pražské Sparty David Volek

Článek

Věděl jste hned, že nabídku přijmete?

Když se v dřívějšku objevily určité možnosti, že bych mohl Spartu trénovat, ptal jsem se sám sebe, jestli bych to zvládl. Po této poslední možnosti jsem podobné pocity neřešil. Cítil jsem, že nastal čas, že to David Volek zvládne.

Berete to jako velkou výzvu?

Je to velká výzva!

Nějaké obavy se nedostavily? V minulosti jste na Spartě působil jako asistent, dlouho jste tu ale nevydržel...

S odstupem času to beru jako velikou zkušenost, která mi moc pomohla. Od té doby se stala řada změn, hlavně ve mně.

Můžete být konkrétnější?

Hlavně jde o lidskost. Vnímat a pochopit lidi, se kterými pracujete. Vždycky to není jen o tom, že hráče dostanete pod tlak, že hrají se strachem. Navíc je důležité přistupovat ke každému hráči individuálně. Rozeznat jeho přednosti a těch pak využít.

Jak si s Milošem Holaňem, vaším asistentem, rozdělíte práci?

S Milošem si musíme sednout, rozdělit si koučink na střídačce. Ale už z našich hráčských zkušeností vyplývá, že Miloš bude mít na starosti defenzivu a já útok. Známe se spolu dobře, nebude to problém.

Máte za sebou první trénink s mužstvem. Jaké z něj máte pocity?

Byl výborný. Na spolupráci s celým kolektivem se těším.

V jakém rozpoložení jste tedy kabinu našel?

Já v té kabině byl dvě minuty, takže vám o náladě moc říct nemůžu. Ale na ledě to fungovalo, hráči byli připravení a bylo to vidět.

Jak v kabině proběhlo seznámení?

Hráčům jsme byli představeni, s každým jsem si podal ruku. Řekl jsem jim, že se těším na spolupráci a že věřím, že Spartu posuneme tam, kam patří. Do vyšších pater.

Současně s vámi přichází z Českých Budějovic obránce Vydarený. Budete, až tým lépe poznáte, požadovat i další změny?

A to můžu, jo? (usměje se). Dosud jsem o tom ještě neuvažoval.

Předpokládám, že jste měl možnost Spartu během sezóny pozorovat. Kde ji podle vás nejvíce tlačí bota?

Ode mě neuslyšíte žádnou kritiku. Na Spartu jsem se chodil dívat, víceméně ale spíš jako divák. Ne jako kritik. Ale čeká se od nás, že týmu v našich možnostech pomůžeme. Vím, že tohle mužstvo v play-off musí být. Jestli se z krize nějakým způsobem dostat, tak jedině pozitivním působením na hráče. Těch negativ bylo spoustu.

Budete ke starším a zkušenějším hráčům přistupovat trochu jinak? Zajímat se o jejich názory a pohled na hru?

Určitě. Ale ta komunikace bude se všemi hráči. Každý dobrý vztah je na ní založený. To se mi osvědčilo. I když je pravda, že v minulosti jsem byl uzavřenější a méně komunikativní. To jsem změnil, protože jinak práci s lidmi dělat nejde. Chtít po někom něco a nemluvit s ním? To nejde.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín