Hlavní obsah

Sparťanská krize: individuální chyby a mizerné nasazení, míní hokejoví experti

Tomáš HoráčekSport.cz

Hokejisté pražské Sparty jsou již delší dobu v krizi, ale proč situace dospěla až k trenérské rošádě? Kde se stala chyba, že osminásobný vítěz nejvyšší soutěže nabitý hvězdami je až na devátém místě extraligové tabulky s dvoubodovým náskokem na předposledního? "Špatné nasazení, individuální chyby a problém s trenéry," uvedli pro Sport.cz Jiří Holeček s Pavlem Richtrem.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Útočník hokejové Sparty Martin Ručinský přichází na střídačku - ilustrační fotografie

Článek

„Základem je zjednodušit hru, více střílet a tlačit se do brány,“ myslí si útočník Martin Ručinský, jenž má na svém kontě po dvaceti zápasech šest bodů (3+3). „Moc nám nejde ani kombinace, takže musíme věřit, že dáme nějaké usmolené góly a nastartujeme se,“ doufá zkušený osmatřicetiletý forvard.

Individuální chyby a špatné nasazení

Podle Jiřího Holečka, legendy mezi třemi tyčemi, chybí Spartě větší nasazení. „Malá bojovnost, sebeobětování se pro mužstvo,“ vyjmenoval Holeček další atributy úspěchu, které Pražané postrádají. „Začíná to tím, že hráči by měli pomáhat brankáři, skákat do střel,“ dodal. „Gólmani také nechytají dobře a obránci mají strašnou rozehrávku,“ doplnil další bývalý Sparťan Pavel Richter. „Hlavně obránci dělají obrovské množství hrubých individuálních chyb,“ přidal Richter.

Špatná psychika

Mužstvo s písmenem „S“ na dresu prohrálo již čtvrtý zápas v řadě a velkou zásluhu na současném bídném stavu holešovického celku má psychika. „Nálada je úměrná tomu, jak momentálně hrajeme a kde stojíme v tabulce,“ potvrzuje Ručinský pro klubový web. „Nadcházející dva duely budou pro nás důležité. Doufám, že se zvedneme a budeme hrát lépe,“ přidal před zápasy v Karlových Varech a Třinci. „Psychika hraje velkou roli, když prohrajete pár zápasů o gól, tak jste dole,“ potvrdil Holeček.

Tradiční krize?

Že by šlo o tradiční podzimní sparťanskou krizi? Vloni měl tým po dvaceti kolech na svém kontě devět porážek, letos má o dvě více. „Nedáváme branky, nefungují přesilovky a inkasujeme laciné góly,“ shrnul příčiny neúspěchů kapitán David Výborný. „Asi k tomu hráči přistoupí každý rok tak, že se nemůže nic stát a když potom chtějí, tak to najednou nejde,“ myslí si Holeček. „Taková porce prohraných zápasů o gól není náhodná. Někteří hráči nejdou na doraz, jak by měli,“ přidal Richter.

„Je to ostuda,“ uvědomuje si Výborný. „Uvidíme, jak bude vypadat konečná tabulka,“ třese se syn bývalého sparťanského asistenta Františka, jenž byl spolu s hlavním trenérem Pavlem Hynkem ve středu odvolán a na jeho místo vedení povolalo Davida Volka s Milošem Holaňem. „Kromě výměny trenéra určitě dojde k nějakým trejdům, vedení by mělo hledat hlavně v defenzivě,“ myslí si Richter.

Vztah starších hráčů k trenéru Hynkovi

Právě nefungující spolupráce Hynka s Výborným mohla být další příčinou neuspokojivých výsledků. Podle Výborného však žádné problémy nebyly. „Dá se říct, že jsem s tím trochu počítal,“ řekl Výborný ve středu deníku Právo. „O osobní problémy s Pavlem (Hynkem) nešlo, prostě jsme nedokázali takový tým ukočírovat,“ odmítl Výborný podobné spekulace.

„Až tak zákulisí mezi trenéry a hráči nesleduji, ale co jsem slyšel, tak trenér Hynek něco nastolil a ty starší hráči to neakceptovali,“ sdělil Richter své postřehy. „Vztah starších hráčů k němu byl špatný a když se to změnilo, tak bylo pozdě,“ uvedl.  „Každý trenér musí uznávat a ctít starší hráče před kabinou a mladými. Tam se někde stala chyba,“ dodal.

Vyhrát pár vyrovnaných zápasů

Pomoct by holešovické partě mohla reprezentační přestávka. „Nevím, zda nám pauza prospěje, ale snad  poctivou práci z tréninků přeneseme i do zápasů,“ doufá David Výborný, jenž je letos s osmi body (2+6) až na sedmém místě v klubových statistikách. „Stačí málo: více vůle, bojovnosti a vyhrát pár vyrovnaných zápasů a výsledky přijdou,“ myslí si Holeček, jemuž výsledky Sparty, kde strávil pět sezón, rvou srdce.

„Před sezónou jsem tipoval, že základní část dohraje lehce mezi čtyřma nejlepšíma,“ smutnil Holeček. „Můžou se z toho ale ještě dostat, postoupit jako poslední a extraligu vyhrát,“ uzavřel optimisticky.

Reklama

Související témata: