Hlavní obsah

Sparta se neodmítá. Trénovat v ní je obrovská čest, říká Holaň

Drtivá většina fanoušků měla jméno Miloš Holaň spojeno s hokejovými Vítkovicemi. Od čtvrtka ale bývalý reprezentační obránce začíná psát další díl své trenérské kariéry v pražské Spartě, kde bude Davidu Volkovi dělat asistenta. A přiznává, že se na to těší. „Je pro mě obrovská čest, že mohu pracovat v takovém velkoklubu, navíc s tolika špičkovými hráči,“ přiznává Holaň.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenéři pražské Sparty David Volek (vlevo) a Miloš Holaň

Článek

Vzpomenete si, kdy jste se s Davidem Volkem poprvé setkali?

To už je hrozně dlouho... Známe se prakticky od té doby, kdy jsme se dostali do NHL. Proti sobě jsme ale nikdy nehráli.

Nabídku na trenérský post vám předložila Sparta, nebo s ním přispěchal právě Volek?

Nemůžu to počítat na minuty, ale přišlo to ve skoro stejnou dobu.

Kývl jste rovnou?

V neděli jsem si sebral svoje poslední věci ve Zvolenu. Dostal jsem několik nabídek ze Slovenska i z jiných zemí, ale v momentě, kdy mě oslovila Sparta, všechno jsem zamítl. Je pro mě obrovská čest, že mohu pracovat v takovém velkoklubu, navíc s tolika špičkovými hráči. Vůbec tady nebylo co k rozmýšlení. Sparta se neodmítá. V mé trenérské kariéře je to obrovský úspěch.

Většina lidí vás má zafixovaného jako Vítkovičáka. Je velkou změnou se najednou objevit ve Spartě?

Je to obrovská změna. Ale odmalička jsem zvyklý cestovat. Taková je trenérská práce. Životnost trenéra není až tak veliká. Dal jsem se na ten boj a chci v něm pokračovat a zlepšovat se. Toto angažmá mi k tomu jenom pomůže.

Petr Bříza prohlásil, že jste spolu s Davidem Volkem naladěni na stejnou vlnu. Můžete, prosím, vysvětlit, co si pod tím představit?

Společnou vlnou je snaha posunout Spartu na vyšší příčky a získat pohodu. V mužstvu je neuvěřitelný potenciál. Teď jenom otočit klíčkem, aby se to nastartovalo. Myslím, že máme mužstvu co dát.

Co přesně se doteď nepodařilo nastartovat?

Nerad bych se bavil o minulosti. Jsme tady, aby se udělala změna. Máme společnou vizi, kterou chceme, hlavně během reprezentační pauzy, vyšperkovat.

Zkusím to tedy jinak. Co budete chtít změnit v herním projevu?

Když je mužstvo v tabulce tam, kde je teď Sparta, musí se začít úplně od základu. Jít od jednoduchosti, shodit hráčská ega a jít do toho po hlavě. Cítím, že mužstvo chuť má. Výsledek se dostaví.

Počítáte s tím, že na Spartě bude mnohem větší tlak než v jiných klubech?

S tím musí počítat každý. Ale něco už jsem zažil, jsem na to připravený.

Stěhujete s natrvalo do Prahy?

Musím. A chci. Chci plný čas věnovat Spartě a ne se jinde rozptylovat.

V jednom starším rozhovoru jste prohlásil, že vaším snem je trénovat klub v NHL. Platí to pořád?

Každý člověk by měl mít svůj sen, i když je třeba nedosažitelný. Žene vás to dopředu. V trenéřině není jednoduché se dostat kamkoliv. Ale ze svých cílů neslevím. Už jako hráč jsem byl velký bojovník a to mi zůstalo. Věřím, že se tam jednou dostanu. I kdyby mi mělo být šedesát.

Reklama

Související témata: