Hlavní obsah

Plzeň - Liberec 2:3Liberec otočil zápas v Plzni, v prodloužení rozhodl Podkonický

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Bomersback 1 : 0
24. Vlasák 2 : 0
49. Podkonický 2 : 1
52. Jareš 2 : 2
61. Podkonický 2 : 3

PLZEŇ

Hokejisté Liberec slavili v utkání 22. kola extraligy na ledě Plzně výhru 3:2 v prodloužení, přestože ještě ve 49. minutě pohrávali 0:2. Dvěma góly se na tom podílel slovenský útočník Andrej Podkonický, který zápas ve 34. vteřině nastavení v přesilové hře zaznamenal i vítěznou trefu. Domácí prohráli již počtvrté za sebou, přestože jejich soupeři chybí pět zraněných hráčů včetně lídra Petra Nedvěda.

Článek

Utkání začalo opatrnou hrou z obou stran. Domácí měli sice dvakrát brzy po sobě výhodu přesilovky, ale větší příležitost si nevypracovali. Hosté spoléhali na pevnou defenzivu a před domácí branku, kterou po jednozápasové pauze opět hájil Salfický, se nedostávali. Ve třetí početní výhodě už byli Západočeši blízko vedoucímu gólu. Vlasák našel přihrávkou volného Straku, který zblízka vypálil mimo.

Těsně před koncem první třetiny si oba spolupráci zopakovali a hosty od pohromy při Strakově tvrdé střele uchránil jen zákrok Pince. Liberecký gólman vzápětí levým betonem pohotově zastavil i dorážku Bomersbacka.

Aktivitu si domácí přenesli do začátku prostřední části a zlepšeným pohybem a častou střelbou dostali Severočechy pod tlak. V přesilové hře našel Vlasák nekrytého Bomersbacka, který se trefil přesně k pravé tyči. O 81 vteřin později navíc Plzeňští vytěžili z náporu i druhý gól. Straka po objetí branky přihrál Vlasákovi mezi kruhy a ten rychlou střelou zápěstím nedal Pincovi šanci zasáhnout.

Poté domácí pod dojmem dvoubrankového vedení polevili a hosté se začali častěji dostávat do útočného pásma. V polovině utkání jejich snahu o kontaktní trefu podtrhla více než minutu trvající dvojnásobná přesilovka. Podkonický během ní přihrál křížně Víškovi, jemuž zakončení do poloodkryté branky překazil včasným skluzem k pravé tyčce Salfický.

Domácí následně nedokázali zužitkovat protiútoky do nezformované obrany. Jednoduše hrající Liberec znovu zahrozil v závěru druhé třetiny, kdy střelu Kašpaříka tečoval Nedorost a Salfický jen s obtížemi udržel kotouč na brankové čáře.

Třetí dvacetiminutovku zahájili hosté přesilovou hrou, v níž chybovali na modré čáře a Bomersbackův únik překazil až Pinc bleskurychlým vyjetím. Za chvíli se domácí dostali do přečíslení dvou na jednoho, to ale po kombinaci s Dvořákem zakončil Adamský tvrdou střelou mířící nad. Udeřilo tak na druhé straně, když po dlouhém pasu Blatného uspěl Podkonický v úniku povedeným forhendovým blafákem.

Další nedůraz domácí obrany potrestali hosté o 80 vteřin později během přesilové hry. Vyrovnávací branku obstaral dobrou prací na brankovišti Jareš, který za Salfického záda vrátil Duškovu dorážku. Utkání nakonec dospělo do prodloužení, v němž Liberečtí dohrávali pětiminutovou přesilovku, protože Vlasák dostal za faul u mantinelu trest ve hře. Z nastavení uplynulo pouze 34 vteřin a Podkonický bombou z pravého kruhu zajistil hostům bod navíc.

HC Plzeň 1929 - Bílí Tygři Liberec 2:3 v prodl. (0:0, 2:0, 0:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Bomersback (Vlasák, M. Straka), 24. Vlasák (M. Straka, Bomersback) - 49. Podkonický (Blatný, Derner), 52. Jareš (Víšek, Blatný), 61. Podkonický (Víšek, Hunkes). Rozhodčí: Husička, Šír - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 6:6, navíc Vlasák (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 5414.
Plzeň: Salfický - Jeřábek, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Jackson, O'Brien, Dresler, Benda - Bomersback, M. Straka, Vlasák - Hvila, Vampola, Tvrdík - Scofield, Jan Kovář, Stránský - Adamský, M. Heřman, Dvořák. Trenéři: Jelínek, Razým a Pejchar.
Liberec: Pinc - DeSantis, Hunkes, Čakajík, Derner, Rýgl, Spiller, Holub, Jareš - Bartovič, Kašpařík, Nedorost - Podkonický, Blatný, Dušek - Klimenta, Plodek, Víšek - Bárta, Packard, Špaček. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama