Hlavní obsah

V pátek třináctého si v Litvínově zlomil ruku. Teď se Ton ve stejné datum Chemikům pomstil

PRAHA

Pátek třináctého. Pro některé jeden z mnoha všedních dnů v roce, jiní u tohoto data zase mají v diáři vykřičník v očekávání nepříjemných věcí. Do druhé skupiny patřil i sparťanský útočník Petr Ton. Aby také ne! Před necelými čtyřmi lety si totiž v Litvínově po nešťastném pádu přes gólmanovu hokejku zlomil ruku.

Článek

Zápas z 13. ledna roku 2006 má Petr Ton stále před očima. V úvodní třetině duelu v Litvínově ujíždí při přesilovce domácího mužstva a upaluje sám na brankáře Altrichtera. Tradičně volí svůj oblíbený blafák do bekhendu, úspěšný však není. Po zakončení navíc padá po gólmanově hokejce a nekoordinovaně naráží do zadního mantinelu. Výsledek? Okamžitý převoz do nemocnice a diagnóza komplikované zlomeniny levé ruky.

Když si Ton před startem letošního sezóny projížděl její rozlosování, okamžitě zbystřil. Nejenže Spartu čeká v pátek třináctého zápas, jejím soupeřem navíc bude znovu Litvínov! „Člověk si hned tu nešťastnou událost vybaví, zvlášť když jsme shodou okolností hráli zase proti Litvínovu,“ přiznal počáteční obavy. Na celé situaci se snažil najít alespoň nějaké pozitivum. „Je jedině dobře, že jsme teď nehráli v Litvínově,“ pousmál se.

Před vítězným gólem už chtěl jít střídat

V pátek se dlouho zdálo, že ani nyní nebude mít moc důvodů k radosti. Sparta se sice v úvodu dvakrát ujala vedení, Chemici ale pokaždé dokázali srovnat krok. V závěru druhé třetiny pak šli navíc do vedení. Ve třetí třetině ale přišly velké Tonovy chvíle. Za nerozhodného stavu 3:3 nejprve přetavil Výborného pas ve čtvrtý gól Sparty.

Sestava 23. kola hokejové O2 extraligy podle Sport.cz:
J. Sedláček (Zlín-popáté v sestavě kola) - O. Němec (K. Vary-3), V. Roth (Slavia) - M. Bartovič (Liberec-2), R. Král (Ml. Boleslav-3), P. Ton (Sparta-3).

„To už jsem přitom chtěl jít střídat... „Pak jsem ale uviděl, že David (Výborný) hezky překonal střední pásmo a uvolnil se za bránou. Máme nacvičené určité signály, kdy mě hledá kolem tyček. Snažím se využívat jeho předností,“ popisoval se skromností svůj vítězný gól proti Litvínovu. Za necelé dvě minuty pak přidal další zásah, který odpor Severočechů definitivně zlomil.

„Přitom to z mé strany nebylo po reprezentační pauze ideální. Hodně jsem se hledal, nebruslilo mi to,“ hodnotil svůj výkon sebekriticky. K ní přitom nemá žádný důvod. Před reprezentační přestávkou vstřelil vítězný gól v Karlových Varech, následně pak dvěma přesnými zásahy přispěl k cenné výhře v Třinci. „Člověk je za to jedině rád, pomáhá mi to do dalších zápasů,“ přiznal nakonec.

V týmu je nyní velká vnitřní síla

I Tonovou zásluhou tak Sparta pod novým trenérem Davidem Volkem šlape. Ze tří zápasů vyválčila plný počet bodů a tabulkou se sune nahoru. „Předtím na nás ležela deka, psychicky jsme byli dole. Nedokázali jsme otáčet zápasy, ve kterých jsme prohrávali. Přestože jsme třeba byli lepší,“ snažil se najít neúspěchy pod vedením dvojice Hynek - Výborný.

S nástupem trenérů Volka s Holaňem přišla změna k lepšímu. Výrazně tomu dopomohlo, že sparťané dokázali vyhrát dva úvodní zápasy na ledě soupeřů. „To nám hodně pomohlo,“ souhlasí Ton. „Velkou změnou je, že i když náš výkon není místy ideální a prohráváme, v týmu se najde velká vnitřní síla a věříme si. Hrajeme týmově,“ uzavírá muž, který vévodí tabulce střelců.

Reklama

Související témata: