Hlavní obsah

Tím gólem mě teda David naštval, zlobil se František Výborný

grg, škvSport.cz

Ještě před necelým měsícem tady vládl on, ovšem ve čtvrtek dorazil František Výborný do haly hokejové Sparty Praha jako soupeř. Poprvé po odvolání z lavičky holešovickéo klubu přijel na Spartu jako trenér hostujícího týmu a s Českými Budějovicemi dokonce nebyl daleko od vítězství. Plány mu ale nakonec překazil syn David, jenž přispěl k výhře 4:3 v prodloužení.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér František Výborný na lavičce Českých Budějovic

Článek

Třikrát českobudějovičtí hokejisté na ledě Sparty vedli, naposledy ještě devět minut před koncem. Jenže pak vyrovnal svým gólem David Výborný a Vykoukal v prodloužení trefil výhru domácího týmu. "Máme dva body, Budějovice jeden. Myslím, že můžeme být spokojeni všichni," tvrdil po zápase Výborný mladší.

Proti svému otci zápas nijak zvlášť neprožíval, ostatně potkali se jako soupeři už potřetí. "Ve středu večer jsme si volali, ale o zápase jsme se nebavili. To spíš o utkání v Pardubicích, kde Budějovice získaly první body, za což jsem byl rád. Je jasné, že mu přeju úspěch, je to můj táta. Dnes jsem věděl, že stojí na střídačce, ale při zápase jsem to už nevnímal," řekl David Výborný.

V souboji Výborných vede i nadále syn David

Ten je zatím v rodinném souboji na ledě úspěšnější. Před pěti lety, když František Výborný vedl Pardubice, tak v dresu Sparty vyválčil remízu 2:2, na mistrovství světa 2006 v Lotyšsku pak dovedl český tým k výhře 5:4 nad Slovinskem, kde Výborný starší tehdy působil.

František Výborný to však bere s nadhledem i když se nad otázkou, zda bude poslední zápas se synem rozebírat, tvářil naoko naštvaně. "Teď ne, protože jsem na něj naštvanej. Určitě si zavoláme, ale teď mám vztek, že vyrovnával na 3:3," zasmál se a jen co se u hráčských kabin rozloučil s vnoučaty, rozpovídal se v hloučku novinářů více.

"Už když jsem ze Sparty odcházel, necítil jsem se zhrzený. Odcházel jsem s čistým hledím, protože myslím, že za ty čtyři roky tady nějaká práce byla vidět. A také jsem upřímně Spartě přál. Věděl jsem, že ta změna je nutná a také se tady situace uklidnila a Sparta teď hraje velice dobře," vykládal o svých pocitech po návratu do známého prostředí, ovšem na druhé straně barikády.

Fanoušci Sparty trenéra soupeře potěšili

"Rád jsem se zase viděl s lidmi z klubu a samozřejmě mě potěšili také fanoušci," připomněl František Výborný okamžik, kdy příznivci Sparty rozvinuli transparent s výčtem tří titulů pod jeho vedením a nápisem ´Franto, díky´. "Člověka to potěšilo, protože si uvědomil, že ta práce tady nebyla marná a lidi si pamatují. Toho si moc vážím, fanoušky jsem vždycky ctil. Drželi nás, i když se nedařilo. Doufám, že podobnou řeč najdu i s fanoušky v Českých Budějovicích," přeje si.

Na jihu Čech má zatím bilanci čtyř utkání a jediné výhry, porážka na Spartě jej ale viditelně dost mrzela. "Věřil jsem, že bysme mohli něco uhrát a jeli jsme sem s pokorou. Ve druhé třetině jsme měli šance a mohli odskočit na rozdíl dvou gólů, ale je vidět, že Sparta je teď ve formě. V první chvíli jsem byl naštvaný, že jsme se nepoprali aspoň o penalty, myslím, že bysme tam měli šanci. Ale aspoň neodjíždíme s nulou, to je pro mě důležitý," komentoval zápas.

Kdy se do Sparty zase vrátí?

Nad otázkou, kdy se do Sparty zase vrátí, se musel rozesmát. "No, já myslím, že sem tak nějak patřím. Ale teď mám před sebou jinou práci a uvidí se, co všechno bude. Samozřejmě důchodovej věk je ještě daleko, takže bych se třeba i vrátit mohl, ale bude také záležet na tom, jak se mi bude dařit, na zdravotním stavu a dalších věcech. Teď se snažím dělat maximum pro budějovický klub," uzavřel.

Reklama

Související témata: