Hlavní obsah

Burger byl potěšen, že mu oslava jubilejní trefy skvěle vyšla

KARLOVY VARY

Vítkovický kapitán Jiří Burger se stal díky pokoření mety 250 gólů v domácí nejvyšší soutěži a české reprezentaci 52. členem Klubu hokejových střelců deníku Sport. Jubilejní trefu zaznamenal v 57. minutě utkání na ledě Karlových Varů, když po přihrávce Lukáše Klimka zakončoval do úplně odkryté branky a zvýšil na 4:1. Oslava pomyslného vstupu mezi vyhlášené kanonýry se mu skvěle povedla, na konečné výhře 5:1 se navíc podílel i dvěma asistencemi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Burger v zápase se Zlínem

Článek

"Určitě je to příjemné, že ten 250. gól padl ve vítězném zápase, proti hodně těžkému soupeři a venku. To jsou takové ty třešničky na dortu a jsem za to samozřejmě rád, že to tak je," řekl Burger po utkání v rozhovoru pro ČTK a deník Sport. Dvaatřicetiletý odchovanec kladenského hokeje si hned schoval na památku puk. "Teď ho mám v kapse, schovám ho do skříně a až jednou skončím, tak si ho někde vystavím."

Sestava 25. kola hokejové extraligy podle Sport.cz:
Neruda (Slavia - podruhé v sestavě kola) - Benda (Plzeň), Vykoukal (Sparta-3) - Červenka (Slavia-7), Kvapil, Burger (oba Vítkovice-2).

Na dostřel jediné trefy se Klubu hokejových střelců přiblížil vítkovický centr v posledním kole před reprezentační přestávkou 1. listopadu na ledě Slavie. Pak v Mladé Boleslavi a doma proti Pardubicím a Zlínu neskóroval. Byl proto rád, že čekání ukončil už na ledě úřadujícího mistra, který se v sezoně trápí a je až na průběžném dvanáctém místě. "Už předtím jsem měl nějaké šance, takže jsem si oddechl, že už jsem ten gól dneska dal," připojil Burger.

Pamatuje si dobře i první gól v lize

V zápase měl několik šanci, nakonec se dočkal až v závěru utkání. "Problesklo mi hlavou, jestli nebudu čekat déle. Ale pak při tom gólu mi to Lukáš Klimek dal krásně. Čekal jsem, že mi to přihraje. Podíval se, kde jsem. Jsem rád, že to tam padlo, protože i takové šance se dají zahodit. Myslím si, že to dokonce ještě lízlo tyčku," usmíval se Burger.

První extraligovou trefu si připsal 24. února 1995 jako sedmnáctiletý v dresu Kladna a přispěl tehdy k výhře na ledě Plzně 4:1. První zářez na gólové pažbě má i s odstupem více než čtrnácti let dobře v paměti. "Byla to taková nic moc střela z mezikruží. Pod vyrážečkou nebo pod betonem to tam propadlo gólmanovi," popisoval, jak tehdy překonal Michala Maříka.

Nejraději vzpomíná na titul se Vsetínem

Hned po utkání v Karlových Varech se mu z důležitých tref v kariéře vybavily dvě v dresu Vsetína při cestě za titulem v roce 2001. "Ve čtvrtfinále proti Zlínu jsem dal vítězný gól v prodloužení a ve finále na Spartě v posledním utkání na 2:1," připomněl další vítězný gól série při vítězství 4:1, po kterém si vychutnával poprvé a zatím naposledy pocity z triumfu v extralize. Sezonu 2000/01 tehdy zahájil ve finském Blues Espoo, ale mimo extraligu ve své kariéře působil právě jen tento necelý ročník.

V české nejvyšší soutěži nastřílel v 740 zápasech za Kladno, Vsetín a Vítkovice celkem 243 gólů, dalších sedm přidal v 31 reprezentačních zápasech. V dvaatřiceti letech hraje už šestnáctou extraligovou sezonu a řadu branek má zřejmě ještě před sebou. "Byl bych rád, kdybych branek dával co nejvíc, ale nejsem ve věku, že bych se honil za každým gólem. V dnešním hokeji je strašně těžké říct, na kolik bych si ještě troufal," uvedl vyhlášený technik, který v této sezoně pokořil už i hranici 500 bodů v nejvyšší soutěži. Aktuálně jich má na kontě už 521. Burgerovi spoluhráči se mohou v nejbližší době těšit, že přispěje nějakou zajímavou svačinou do kabiny.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice hrají
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice