Hlavní obsah

Burger zařídil vítkovický obrat v Liberci: Mohli jsem rozhodnout dříve

LIBEREC

Ústřední postavou extraligového zápasu mezi hokejisty Liberce a Vítkovic byl hostující kapitán Jiří Burger, který se dvěma góly postaral o obrat ve prospěch lídra tabulky. Nejprve v 53. minutě vyrovnal na 2:2 a vynutil si prodloužení. V něm sice nedal trestné střílení, ale nakonec proměnil rozhodující samostatný nájezd.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Liberce Tero Leinonen inkasuje gól v rozhodujícím nájezdu od Jiřího Burgra z Vítkovic.

Článek

Vítkovicím se podařilo prolomit sérii šesti prohraných zápasů na penaltový rozstřel. „Nájezdy jsou trošičku o štěstí, ale i dovednostech. Brankáři prostě byli při předchozích nájezdech lepší než my. Věřili jsme, že tentokrát by to mohlo vyjít. Ale na tu negativní bilanci jsme nemysleli,“ tvrdil vítkovický útočník, který pod Ještědem rozhodl.

„Jsem za to rád. Zvlášť poté, co jsem nebyl úspěšný v nastaveném čase. Mohli jsem rozhodnout dříve, ale vážíme si i dvou bodů, protože Liberec hrál dobře. Náš výkon nebyl ideální,“ líčil střelec.

„Při trestném střílení v prodloužení jsem to udělal špatně. Gólman Leinonen si dobře vybruslil a už jsem neměl čas na kličku ani jiné zakončení. Na nájezdy už jsem ani jít nechtěl, ale trenér říkal, ať to znovu zkusím. Důležité bylo, že přede mnou skóroval i Viktor Ujčík. Tím mi dodal sebedůvěru,“ vykládal Burger. Překvapilo ho, že v brance Liberce nebyl exvítkovický Marek Pinc? „Minule vychytal čisté konto a čekali jsme, že proti nám nastoupí. Nevím, proč se tak nestalo. Před zápasem jsme prohodili pár slov, ale žádné hecování neproběhlo,“ povídal ještě vítkovický kapitán.´

Bartovič dal také dva góly

Za Liberec při nájezdech uspěl jen první exekutor Milan Bartovič, který dal předtím i dva góly. „Zahráli jsme dobrý zápas, ale Vítkovice byly také výborné. Je to elitní mužstvo. Dokázali potrestat každou naši chybu. Sahali jsme po třech bodech, máme jen jeden, takže trochu zklamání. První gól jsme dostali po nedůrazu před brankou,“ konstatoval slovenský útočník.

Formace Bartovič, Podkonický, Matějovský se sešla na ledě jen v prvních pěti minutách. Pak dostal Podkonický pětiminutový trest a zápas pro něj předčasně skončil. „Místo Andreje Podkonického se do naší lajny posunul Antonín Dušek a myslím, že ho v rámci možností nahradil. Museli jsme pak stáhnout hru na tři pětky,“ uvedl Bartovič.

Hrál se hodně urputný a vyrovnaný hokej

„Trápí nás velká marodka a ještě do toho ten můj trest. Nemáme tolik ofenzivních hráčů, a tak musíme hrát ze zabezpečené obrany. Nesmíme se hnát bezhlavě do útočení,“ přemítal Andrej Podkonický. „Do konce utkání jsem byl dost nervózní. Těžko se mi na to dívalo, když jsem nemohl pomoci mužstvu, které je tak oslabené,“ svěřil se forvard.

Trenér Bílých Tygrů Jiří Kalous mínil, že se hrál hodně urputný a vyrovnaný hokej. „Oba týmy se snažily hrát poctivě dopředu i dozadu. Mrzí mě druhý inkasovaný gól sedm minut před koncem třetí třetiny. Možná tomu předcházel faul na Matějovského. Už jsem si myslel, že to dotáhneme do vítězného konce, i když jsme měli zápas dobře rozehraný,“ zhodnotil bitvu liberecký kouč.

Reklama

Související témata: