Hlavní obsah

Pardubický hokejista Buchtele skončil na nosítkách a v nemocnici

LIBEREC

Hektický byl závěr čtvrtečního zápasu hokejistů Liberce s Pardubicemi. V čase 58:48 za stavu 1:1 domácí útočník Jan Plodek narazil zezadu na mantinel pardubického útočníka Jana Buchteleho, který musel být odvezen z ledu na pojízdných nosítkách. A v čase 59:50 vstřelil Milan Bartovič v oslabení vítězný gól Bílých tygrů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Buchtele z Pardubic je ošetřován poté, co jej domácí Jan Plodek narazil na mantinel.

Článek

Zraněného pardubického hráče pomáhal přímo na ploše ošetřovat liberecký klubový lékař MUDr. Dušan Morman. „Držel bych se diagnózy zhmoždění krční páteře, na kterou si postižený stěžoval. Vzhledem k mechanismu úrazu bylo nutné zafixovat krční páteř a hráč odjel do traumacentra liberecké nemocnice na CT vyšetření, které ukáže více. Hokejista nemá žádné neurologické známky zranění, mícha nebyla postižena. Byl plně při vědomí,“ řekl lékař.

Faulující Jan Plodek po zápase vysvětloval: „Chtěli jsme napadat soupeře a dát gól. Ten hráč byl ke mně otočený a hledal puk za sebou. V plné rychlosti jsem ho trefil. Když jsem zjistil, že zůstal ležet, tak mi z toho bylo špatně a hned jsem se mu jel omluvit. Doufám, že bude zdravý. Ani nemám radost z toho vítězství.“

Milan Bartovič se přidal: „Byl to zbytečný a tvrdý faul našeho hráče. Buchteleho zranění je kaňkou na zápase. A ten rozhodující gól jsme dali v pravou chvíli. Netušil jsem, kolik zbývá času do konce, ale stihli jsme to, a tak nedošlo ani na prodloužení.“

Vítězství si moc cenil. „Jsou to parádní body proti mužstvu, které předtím čtyřikrát v řadě vyhrálo na cizím ledě. Mají zhuštěné střední pásmo a těžko se proti nim prosazuje. Před pátečním pořadem soutěže jsme poskočili na šesté místo. A pokusíme se ve sbírání bodů pokračovat i v dalších zápasech na domácím ledě,“ povídal ještě Bartovič.

Václav Sýkora: Nešťastný zápas

Stín zranění Buchteleho byla patrný i v ohlasech trenérů po zápase. „Bylo to pro nás nešťastné utkání, které se mi hodnotí  velice špatně hlavně vzhledem k jeho závěru. Došlo tam k nepříjemné situaci a podle našich informací by zranění hráče nemělo být tak vážné, jak to vypadalo hrůzostrašně na ledě. Snad se jedná jen o lehčí otřes mozku bez jiných následků. To by nám spadl kámen ze srdce,“ uvedl kouč Václav Sýkora.

„V první třetině jsme měli problémy dostat se z obranné třetiny. Liberec se v některých chvílích před naší brankou hodně usazoval, i když si nevypracoval úplně stoprocentní šance. Podařilo se nám rychle odpovědět na vedoucí gól domácích. Ve třetí třetině to bylo, kdo s koho. V závěru jsme zaváhali. V přesilovce jsme nabádali hráče, aby hráli na jistotu a nesehráli jsme ji dobře. Došlo tam k podcenění situace a za to jsme byli potrestáni. Deset sekund před koncem přišel trest, takže si nevezeme ani bod. pokračoval Sýkora.

„Souhlasím s kolegou, že nešťastné zranění ovlivnilo zápas. To se nemělo stát. Paradoxně se nám povedlo v oslabení ujet a skórovat, za což jsme nesmírně rádi,“ konstatoval liberecký trenér Jiří Kalous.

Reklama

Související témata: