Hlavní obsah

Král jako čtvrtý dosáhl na 900 startů v hokejové extralize

KARLOVY VARY

Mladoboleslavský centr Richard Král se stal čtvrtým hráčem historie, který dosáhl na hranici 900 startů v domácí nejvyšší hokejové soutěži. Devětatřicetiletý bývalý hráč Pardubic, Třince, Zlína a Plzně nastoupil k jubilejnímu utkání v pátek na ledě Karlových Varů. A své jubileum oslavil stylově. Byl autorem rozhodujícího nájezdu, který zajistil Středočechům výhru 3:2.

Článek

"Zápasy až tolik neznamenají. Kdybych udělal jubileum v kanadských bodech nebo v gólech, tak je to víc," řekl v neděli Král. "Zápasů se hraje čím dál více a budou padat tisícovky úplně v pohodě. Třeba Tomica ze Slavie hrál 500. utkání a je mu osmadvacet," doplnil Král, který v nejvyšší soutěži nasbíral 881 kanadských bodů za 363 gólů a 518 asistencí, nejvíce mezi aktivními hráči.

Král, který okusil nejvyšší soutěž poprvé v osmnácti letech v dresu Pardubic, strávil v tuzemsku celou svoji kariéru. Jen na rok a půl vypadl z extraligového kolotoče, když v sezoně 2006/07 zamířil z Plzně do tehdy prvoligové Mladé Boleslavi, která postoupila mezi elitu loni. Na hranici tisíce startů si zřejmě už netroufá.

"V mém případě asi už ne. Ale neříkám, že po sezóně skončím. Uvidím, jak se budu cítit. Jestli o mě bude někde zájem, potom se rozhodnu. Dva měsíce si odpočinu a uvidím, co bude dál. Neříkám ne, ani jo," řekl před pěti dny Král, který podle vlastních statistik tvrdí, že má hrát 900. zápas až v neděli. V zahraničí si zahrál jen na konci sezony 2005/06, kdy nastoupil za Wiener EV. V reprezentaci odehrál 22 utkání a vstřelil jednu branku.

Řezníček rekordmanem s 1035 zápasy

Jako první překonal metu 900 utkání Ladislav Lubina, současný asistent trenéra v Brně, po něm i Josef Řezníček, který se stal rekordmanem s 1035 zápasy a v dresu Karlových Varů letos po zisku titulu ukončil kariéru. Na startu sezony se přes 900 utkání dostal i současný Králův spoluhráč z útoku Mladé Boleslavi Michal Sup. Šestatřicetiletý bývalý forvard Sparty a Slavie už má na kontě 925 zápasů a je v historickém pořadí druhý před Lubinou (910 utkání).

Pouhé tři starty chybí do 900 obránci Českých Budějovic Františku Ptáčkovi. Čtyřiatřicetiletá bývalá opora Sparty a Karlových Varů by se mohla dočkat ještě před reprezentační pauzou 13. prosince na ledě Pardubic. V této sezoně se může do této společnosti zařadit i devětatřicetiletý kladenský útočník Radek Bělohlav (879) a o rok mladší třinecký centr Jan Peterek (871).

Přehled hokejistů s největším počtem startů v nejvyšší soutěži:
1. Josef Řezníček (Plzeň, Jihlava, Olomouc, Sparta, Karlovy Vary) 1035 zápasů, 2. Michal Sup (Sparta Praha, Slavia Praha, Mladá Boleslav) 925, 3. Ladislav Lubina (Pardubice, Jihlava, Třinec) 910, 4. Richard Král (Pardubice, Třinec, Zlín, Plzeň, Mladá Boleslav) 900, 5. František Ptáček (Sparta Praha, Karlovy Vary, České Budějovice) 897, 6. Radek Bělohlav (České Budějovice, Vsetín, Sparta Praha, Kladno) 879, 7. Jan Peterek (Vítkovice, Trenčín, Třinec, Havířov) 871, 8. Rudolf Suchánek (České Budějovice, Jindřichův Hradec) 846, 9. Radim Tesařík (Zlín, Vsetín, Vítkovice, Třinec, Znojmo) 843, 10. Jiří Dopita (Jihlava, Olomouc, Vsetín, Pardubice, Znojmo, Kometa Brno) 833.

Reklama

Související témata: