Hlavní obsah

Ptáček jako pátý hokejista v historii nastoupil k 900. utkání

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejový obránce František Ptáček z Českých Budějovic nastoupil ve čtvrtečním utkání 32. kola extraligy proti Kometě Brno ke svém jubilejnímu 900. startu v nejvyšší soutěži. Před úvodním vhazováním dostal od vedení Mountfieldu dárkový koš a pamětní dres s číslem, které mu bude připomínat zápis do historie.

Foto: David Veis, ČTK

Brněnský hokejista Alex Bourret atakuje Františka Ptáčka (vpravo)

Článek

Čtyřiatřicetiletý bývalý hráč Sparty a Karlových Varů pokořil tuto hranici jako pátý hráč. Před ním se to podařilo rekordmanovi Josefu Řezníčkovi (1035), současnému hráči Mladé Boleslavi Michalu Supovi (926), Ladislavu Lubinovi (910) a naposledy v pátek mladoboleslavskému Richardu Královi (901).

Jubileum ale Ptáček neoslavil vítězstvím, s posledním týmem tabulky prohráli domácí 0:1 po samostatných nájezdech. "Kazí mi to jubileum, že jsme neudělali tři body v domácím prostředí," řekl po utkání novinářům Ptáček. "Dozadu to nebylo špatné, ale bez gólu se špatně vyhrává. Je vidět, že dopředu se trápíme a nejsme schopní dát gól, který by nás uklidnil."

Dosažené mety si ale váží. "Pominu-li tu porážku, tak je to příjemné. Ale já jsem měl hlavně strašné štěstí, že jsem byl poměrně zdravý a málo zraněný. Docela brzo jsem naskočil do soutěže a nikdy jsem nehrál v zahraničí. Takhle se to seběhlo, že se ty zápasy nasčítaly," popsal, jak v poměrně brzkém věku dokázal nasbírat takový počet utkání.

Poprvé před šestnácti lety

Poprvé se představil v 16. kole ročníku 1993/94 ve Zlíně v dresu Sparty. Premiérový zápas má v paměti prý zapsán nejvýše vedle duelů, po kterých slavil titul. "Potom jsou samozřejmě ty vítězné - čtyři tituly se Spartou," doplnil Ptáček. Blížící se meta s sebou přinesla i narážky okolí. "Někteří kluci byli spíš překvapení. Říkali, že není možné, že mám tolik zápasů. Kolik že mi je vlastně let. Říkali pak také spíš, že si dám ještě pět sezón a udělám nějaký rekord. Ale já jsem je klidnil, že je to všechno daleko."

Na pokoření rekordu Josefa Řezníčka by mu ale mohly stačit příští dvě sezóny. "Jsem v tom střízlivý. Koukám se jen na to, abych dohrál tuto sezonu. Pak můžu třeba myslet na další rok, dva nebo tři. To je všechno daleko. Vím, že s věkem mohou přijít nějaké zdravotní potíže," prohlásil. Řezníček mu to na oko nepřeje, když se spolu potkají. "Špičkujeme se. Řezňa vždycky říká, že doufá, že už skončím. Je to samozřejmě ze srandy. Je sportovec a bere to, jak to je," dodal Ptáček, který odehrál i 25 zápasů v české reprezentaci.

Pokořit metu 900 zápasů v tuzemské nejvyšší soutěži mohou v této sezóně ještě Radek Bělohlav z Kladna a Jan Peterek z Třince. Bělohlav má na kontě 880 utkání a Peterek 872.

Přehled hokejistů s největším počtem startů v nejvyšší soutěži:
1. Josef Řezníček (Plzeň, Jihlava, Olomouc, Sparta, Karlovy Vary) 1035 zápasů, 2. Michal Sup (Sparta Praha, Slavia Praha, Mladá Boleslav) 926, 3. Ladislav Lubina (Pardubice, Jihlava, Třinec) 910, 4. Richard Král (Pardubice, Třinec, Zlín, Plzeň, Mladá Boleslav) 901, 5. František Ptáček (Sparta Praha, Karlovy Vary, České Budějovice) 900, 6. Radek Bělohlav (České Budějovice, Vsetín, Sparta Praha, Kladno) 880, 7. Jan Peterek (Vítkovice, Trenčín, Třinec, Havířov) 872, 8. Rudolf Suchánek (České Budějovice, Jindřichův Hradec) 846, 9. Radim Tesařík (Zlín, Vsetín, Vítkovice, Třinec, Znojmo) 843, 10. Jiří Dopita (Jihlava, Olomouc, Vsetín, Pardubice, Znojmo, Kometa Brno) 835.

Reklama