Hlavní obsah

Orct: Proti Kladnu to pro mě bude mít vždycky zvláštní příchuť

Po téměř devíti měsících se vrátil do extraligy hokejový brankář Zdeněk Orct a hned na ledě Kladna, kde strávil předešlých osm sezón. Devětatřicetiletý gólman přišel do Slavie na výpomoc z prvoligového Ústí nad Labem a dočkal se v Kladně vřelého přivítání od domácích fanoušků. Na konec zdejšího angažmá přitom neměl nejlepší vzpomínky. "Ten závěr byl pro mě dost trpký," připomněl Orct po zápase.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Slavie Zdeněk Orct

Článek

Jak jste si užil návrat do extraligy?

Ve svém věku jsem rád za každou šanci, kterou dostanu. A na ten zápas jsem se hodně těšil, protože v podstatě na sklonku své kariéry si to chci užít. Poti Kladnu nebo i proti Litvínovu to navíc pro mě bude mít vždycky trochu jinou příchuť.

Byl jste před začátkem zápasu nervózní?

Vůbec, byl jsem v klidu. Když jsem kdysi odcházel z Litvínova, tak jsem se právě v Litvínově pak chtěl co nejvíc ukázat a dostali jsme sedmičku, takže na to jsem si vzpomněl a obával se, aby to nedopadlo podobně.

Stačili jste se nějak hecovat s bývalými spoluhráči z Kladna?

Ne ne. Já mám ke klukům vemi dobrej vztah, takže žádný hecování neproběhlo. Byl to prostě normální férovej zápas.

Ovšem s vedením Kladna jste se nerozešel zrovna v dobrém...

Tak to už je věc jiná... Já nepotřebuju někomu brečet na rameni, ale odchytal jsem v Kladně osm sezón a pak jsem tady ukončil kariéru tím způsobem, že na ČT24 běžel proužek, kde se psalo o tom, že Orct ukončil angažmá s Kladnem. Myslím, že nebyl zase takový problém se normálně rozloučit tak, jak se to dělá i v běžném zaměstnání. Ten závěr měl pro mě takovou trpkou příchuť.

Co jste očekával při závěrečných nájezdech? 

Počítal jsem s tím, že pojedou spíš hráči, které moc neznám. Ale nájezdy jsou vždycky otázkou štěstí, Stieler to provedl dvakrát perfektně.

Kladenští fanoušci vás několikrát vyvolávali, to muselo být potěšující?

Samozřejmě, že je to příjemný. Jak říkám, já jsem proti nikomu na Kladně nic neměl, užil jsem si tu krásný léta.

Druhý gól jste inkasoval po špatné rozehrávce obránců, to musí asi mrzet?

Já kluky ze Slavie ještě ani pořádně nepoznám, takže ani nevím, kdo byl zrovna na ledě... Já se s těma hráčema vidím teprve druhý den.

Jak jste tedy dirigoval obranu, koho ze Slavie znáte?

Skoro nikoho. Já znám akorát Pepu Beránka, ale ten hraje útočníka (úsměv).

Reklama

Související témata: