Hlavní obsah

Vlasák se v Liberci inspiroval kapitánem Strakou a Plzeň upevnila vedení

LIBEREC

Hokejisté Plzně vyhráli podesáté v řadě. V Liberci je v neděli po bezbrankové pětašedesátiminutové bitvě dovedla k dvoubodovému zisku až úspěšnost při samostatných nájezdech. Rozhodující gól vstřelil Tomáš Vlasák.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hokejisté Plzně Martin Straka a Tomáš Vlasák na archivním snímku).

Článek

„Oba týmy doplácely na slabou produktivitu. Zápas byl v poli převážně vyrovnaný, ale měli jsme více čistých gólových šancí. Hlavně při přesilovkách jsme nedokázali vstřelit branku. Hráli jsme bojovně, stejně jako domácí a jsme rádi, že se nám povedl alespoň penaltový rozstřel,“ líčil Vlasák, který skóroval ve třetí sérii nájezdů. „Sledoval jsem Martina Straku, který proměnil hned první penaltu. Zkusil jsem vystřelit podobně jako on, tedy brankáři mezi nohy. A vyšlo to,“ usmál se úspěšný nájezdník.

Plzeň přečká přelom roku na prvním místě tabulky extraligy. „Určitě je to příjemné, zejména pro naše fanoušky. Užíváme si to, ale musíme zůstat při zemi. Každý zápas dřeme a umístění je sladkou odměnou. Když se týmu daří, každý jednotlivec si dovolí daleko více,“ pokýval hlavou Vlasák.

Plzeňský trenér Marian Jelínek po zápase konstatoval: „Pro diváky to snad byl kromě chybějících gólů hezký hokej. Musím složit kompliment soupeři, který nastoupil agresivně. Předváděl jakousi atletickou hru, zatímco náš tým byl trošku techničtější. Ale to se až příliš promítlo do koncovky, kterou jsme během pětašedesáti minut nezvládli. Se dvěma body jsme nakonec spokojení.“

Kalous chválil Pince

Liberec se snažil být vedoucímu celku tabulky důstojným partnerem. „Nastoupili jsme s respektem. Věděli jsme, že Plzeň je lídrem a hraje výborně. Byl to boj o každý metr ledu. V průběhu celého utkání a hlavně v závěru tým hodně podržel brankář Marek Pinc,“ poznamenal trenér Jiří Kalous. „Dostávali jsme se častěji pod tlak, soupeř měl více ze hry. Ale ubojovali jsme utkání do remízy. Šance na vstřelení branky jsme také měli, jenže nájezdy jsme nezvládli. I tak musím hráčům poděkovat za bojovnost a přístup k zápasu,“ zdůraznil kouč Bílých Tygrů.

Liberecký brankář Marek Pinc mínil, že duel nabídl příležitosti na obou stranách. „Gólmanům při nich přálo štěstí, a tak došlo až na nájezdy. Plzeň má špičkové hráče, kteří dovedou pět až šest zakončení. A u nich brankář nikdy neví, co udělají. Martin Straka i Tomáš Vlasák mě prostřelili mezi nohy. Trošku jsem čekal, že půjdou do blafáku a tímhle mě docela překvapili. Vzhledem k tomu, v jaké jsme improvizované sestavě a hráli jsme s prvním mužstvem tabulky, je bod nakonec zlatý,“ tvrdil Pinc.

Matějovský proti „svým“

Velkou motivaci měl liberecký útočník Radek Matějovský, který na severu Čech hostuje právě z Plzně. „Nastoupil jsem proti klubu, v němž jsem působil osm sezón, takže jsem se na to těšil. Akorát mě mrzí, že jsme nevyhráli. Bylo to o prvním gólu. Sám jsem se dostal do dvou šancí, nastřelil jsem horní tyčku. Na samostatné nájezdy jsem nebyl určen, protože nejsem klasickým střelcem,“ povídal zkušený forvard.

Matějovskému by podle původní dohody mělo končit hostování 30. prosince. „Co se mnou bude dál, to vůbec nevím. S nikým jsem o tom nemluvil. V úterý mě čeká ještě zápas za Liberec na Kladně. A pak se uvidí,“ pravil útočník.

Reklama

Související témata: