Hlavní obsah

Libereckému kouči Kalousovi návrat vyšel, Slavia padla již pošesté v řadě

Jan ŠkvorSport.cz

Už na šest zápasů bez výhry se protáhla série hokejistů Slavie. Pražané v 37. kole nestačili na Liberec, kterému podlehli 2:4. První návart na Slavii, už ale coby kouči hostujícího celku, tedy bývalému slávistickému asistentovi Jiřímu Kalousovi vyšel na výbornou. Vítěznou trefu si ve třetí třetině připsal Radek Matějovský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radost hokejistů Liberce

Článek
Fotogalerie

Oba týmy do zápasu vstoupily opatrně, a tak se na první šanci čekalo až do šesté minuty. Na brankovišti zakončujícího Jelínka vychytal Leinonen. Bílí Tygři vycenili zuby o dvě minuty později a hned skórovali. Ve vlastním oslabení podnikli rychlý výpad Blatný se Špačkem a druhý jmenovaný prostřelil Slipčenka. Hosty vedoucí trefa nabudila, navíc se málem radovali z pojistky. Jarešovo nahození změnilo po teči směr, Slipčenko se ale na poslední chvíli stačil přemístit.

Slavia byla v první části neškodná, výjimkou byl jen průnik Jelínka po pravém křídle, který byl stejně zakončen velice nepřesnou střelou. V šestnácté minutě se Liberec dočkal druhé branky, Jarešův pokus od modré zaregistroval Slipčenko kvůli hradbě těl před sebou až v síti.

Ve druhém dějství se obraz hry radikálně změnil. Slavia nastoupila jako vyměněná, k čemuž jí pomohla i čtyřminutová přesilovka. Téměř nezdolatelnou překážkou ovšem zůstával Leinonen, který lapil nadějné příležitosti Kůrkovi, Drtinovi i Vondrkovi. V polovině zápasu mu pomohlo i štěstí, když Svoboda svůj nájezd zakončil střelou těsně nad.

Severočeši působili v té době pasivním dojmem, do útoku se dostávali jen zřídkakdy, což dokumentují jen dvě střely na branku za prostřední třetinu. Ve 33. minutě už Tygry nespasil ani Leinonen, kterého zblízka překonal Havel. Pražané i dál svému soupeři zatápěli, jenže finský gólman nepřestával čarovat. Postupně si na něm vylámali zuby Vondrka, Holec a Kůrka. Jako spásu tak Liberečtí museli brát sirénu ohlašující konec třetiny, díky které si mohli alespoň na chvíli odfrknout.

A hostům pauza skutečně pomohla. Po necelých dvou minutách třetí třetiny předložil Podkonický v přečíslení pas Matějovskému, který pokořil Slipčenka potřetí. Vrátit zpátky na dostřel mohl sešívané vzápětí Sloboda, proti jeho dělovce z mezikruží si ale Leinonen povyjel a zneškodnil ji. Na druhé straně sice dostal puk za čáru Urban, rozhodčí ale gól po dlouhé poradě s kolegou u videa kvůli tomu, že jej bylo dosaženo rukou, neuznali.

V 48. minutě putoval za katr hostující Derner a slávisté nabídnutou výhodu po jedenácti vteřinách využili. Vašíčkovu pumelici sice ještě Leinonen vyrazil, proti dorážce Holce už byl ale bezmocný. O tři minuty později mohl Tygrům vrátit dvougólový náskok Bartovič, své zakončení ale nestačil dotáhnout do úspěšného konce.

Minutu a půl před koncem třetí třetiny sáhla Slavia ke hře bez brankáře, vyrovnat se jí ovšem nepodařilo. Sedm vteřin před koncem navíc uzavřel skóre na 4:2 pro hosty gólem do prázdné branky Podkonický.

HC Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec 2:4 (0:2, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 33. Havel (Sklenář, Vondrka), 48. Holec (Vašíček, Sklenář) - 8. Špaček (Blatný), 16. Holub (Matějovský), 42. Matějovský (Podkonický, Bartovič), 60. Podkonický (Bartovič, Víšek). Rozhodčí: Turčan, Zubzanda - Rozlílek, Pavlovič. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4489.
Slavia Praha: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, J. Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík - T. Svoboda, Beránek, Vondrka - Kůrka, Holec, Tomica - Havel, V. Růžička ml., Doležal - P. Jelínek, Sklenář, M. Čermák - od 21. navíc Endál. Trenéři: V. Růžička a Čelanský.
Liberec: Leinonen - Moravec, Čakajík, Rýgl, Jareš, Holub, Derner, Malkamäki - Bartovič, Podkonický, Matějovský - Blatný, Kašpařík, Víšek - Bárta, Urban, Jech - Ondřej, Kica, Špaček. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice