Hlavní obsah

Dal hattrick, přesto neslavil. Za bod ještě můžeme být rádi, říká Ručinský

Téměř šest let. Tak dlouho čekal hokejový útočník Martin Ručinský na hattrick. Naposledy tři branky v jednom zápase vstřelil v roce 2004 na mistrovství světa v Praze proti Kazachstánu. V neděli se podobného počinu dočkal znovu, velkou radost z něj mít ale nemohl. Sparta ztratila nadějně rozehraný duel s Plzní a boj o umístění v první šestce, která zajišťuje přímou účast v play-off, si tak znovu zkomplikovala.

Foto: René Volfík, ČTK

Martin Ručinský

Článek

Hattrick jste zkompletoval relativně brzy, už v polovině zápasu...

Byl to zápas, kdy mi víceméně všechno spadlo do branky. Při prvním gólu jsem měl po nádherné přihrávce od Davida (Výborného) prakticky prázdnou bránu, druhý gól to samé od Látoše (Látala). Akorát jsem byl v pravý čas na pravém místě. Ten třetí pak zase padl z dorážky.

Za stavu 3:1 se zdálo, že neochvějně míříte za vítězstvím, což se ale nestalo. Proč?

Měli jsme to výborně rozehrané. Bohužel jsme se ale kvůli vyloučením častokrát dostávali do čtyřech a ta oslabení, nevím proč, poslední dobou hrajeme špatně. V Budějovicích jsme v nich dostali tři góly, proti Plzni zase. To je momentálně náš kámen úrazu. I když musím přiznat, že Plzeň hraje přesilovky výborně.

Nakonec jste mohli odcházet bez bodu, Plzeň se totiž v 59. minutě dostala do vedení...

Za ten bod ještě můžeme být rádi, zaplaťpánbůh za něj. Za stavu 3:1 jsme si ale mysleli, že tyhle tři body proti Plzni budou nádherné. Mohl to pro nás být odrazový zápas, kdybychom udělali tři body. Získali bychom sebevědomí a jistotu.

Zejména ve druhé třetině se z obou stran přiostřilo, rozhodčí během ní rozdali sedmnáct dvouminutových trestů. Museli jste v šatně před závěrečnou třetinou krotit emoce?

To ne. Je to hokej, nehrajeme šachy. Ale zápas to vyhrocený byl. Plzeň je první, my jsme potřebovali body. Mně se tam akorát nelíbil jeden zákrok loktem na Lanýže (Langhammera), který byl hodně diskutabilní. Stál jsem u toho, rozhodčí to ale jako faul neposoudili. Podle mě tam ale loket byl, hraničilo to z regulérností.

I vy jste v prostřední části měl jít za katr, místo toho jste ale odešel na šití. Co se tam přihodilo?

Rozhodčí na nás neodpískali faul. V přerušené hře, když už jsem odjížděl pryč, do mě O´Brien vrazil a dal mi loket. Já jsem mu to vrátil, on mě udeřil hokejkou do rtu. Nic zásadního.

Ve sparťanském dresu byli hodně vidět zkušení hráči. Vy jste dal hattrick, David Výborný zaznamenal dvě asistence. Myslíte, že jste s příchodem nového roku našli herní pohodu?

Doufám v to. Od toho jsme tady, abychom mužstvu pomáhali vyhrát. Snad na tom budeme moct stavět i v dalším zápase. Momentálně je to totiž pro nás kritické, potřebujeme každé tři body. Nehledě na osobní statistiky. Moje tři góly jsou důležité z pohledu mužstva, pro mě to ale moc neznamená.

Bylo proti Plzni znát, že hrajete s aktuálně nejlepším mužstvem soutěže?

Hrají výborně, všechny čtyři lajny jsou vyrovnané. Je odehraných téměř čtyřicet kol, takže jejich postavení není náhodné. Ale ten zápas byl tak vyrovnaný, že jsme klidně mohli vyhrát. To jen dokazuje, jak je extraliga vyrovnaná. Každý může porazit každého.

Reklama

Související témata: