Hlavní obsah

Mensator se radoval z první nuly, Hřebejk z výhry v premiéře

Karlovarský gólman Lukáš Mensator vychytal první čisté konto v této extraligové sezóně a výrazně pomohl k výhře nad hokejisty Kladna 1:0. Za svá záda pětadvacetiletý gólman, který načal ročník čistým kontem v dresu české reprezentace proti Finsku a pak se potýkal s poklesem formy, nepustil žádnou z 25 střel. On a střelec jediné branky Jan Košťál přispěli k vítězné premiéře útočníka Štěpána Hřebejka, který přišel výměnou za Václava Pletku z Českých Budějovic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kladenský útočník Tomáš Horna se pokouší překonat karlovarského gólmana Lukáše Mensatora.

Článek

Úřadující mistr se snaží dostat do desítky pro play-off a Mensator si ve čtvrtek proti předposlednímu Kladnu pochvaloval hlavně zisk tří bodů. "Jsem rád, že ta nula poprvé vyšla. Ale velice si cením vítězství, kterých je v této sezoně bohužel málo," řekl novinářům po utkání Mensator.

Čisté konto si mohl na klubové úrovni v ročníku připsal i při svém jediném startu na střídavý start v prvoligovém Chomutově, ale za stavu 7:0 proti Havířovu pustil do branky na posledních pět minut mladíka Jana Kaššáka. "Chomutovská nula byla taková nedokončená a prvoligové se přeci jen tak nepočítají," usmíval se Mensator.

Celkově má na kontě po 218. extraligovém startu 14. čisté konto, což ambiciózní gólman nepovažuje za moc. "Nuly jsem nikdy moc nesbíral, mám jich podle na počet zápasů v extralize hodně málo. Jak už jsem říkal, jsem hlavně rád, že jsme vyhráli. Od listopadu už je pro nás každý zápas play-off, musíme se do desítky dostat. Čeká nás ještě dvanáct zápasů, musíme předkolo play-off ubojovat, jinak bude zle. Desítka je náš cíl. Mohlo by to vyjít, že bychom mohli sezónu ještě zachránit," doplnila opora při loňské cestě za titulem.

Nechceme ztrácet zápasy z brejků

Mensator přiznal, že divákům čtvrteční duel moc krásy nenabídl, ale důležitý byl výsledek. "Odehráli jsme spoustu slušných zápasů, které jsme ztratili tím, že soupeř měl jen osmnáct, dvacet střel a v přečísleních nás potrestal. To pak strašně moc mrzí. Kdyby nás přejeli 6:1, tak si člověk řekne, že byli lepší. Ale nám to prostě nevyhovuje, když se do soupeře tlačíme a on chodí do brejků," dodal Mensator.

Hřebejk teprve podruhé v české nejvyšší soutěži oblékl jiný než českobudějovický dres. Dosud jen v sezóně 2004/05, kdy Jihočeši působili v první lize, vypomohl ve třech zápasech Vsetínu. Po přestupu do Karlových Varů píše novou kapitolu své kariéry a je rád, že začal vítězně. "Mám ze zápasu dobré pocity, protože byl hodně důležitý a vyhrálo se. Zase jsme Kladnu o tři body odskočili, dát se říct, že se hrálo o šest bodů. O krok jsme se přiblížili desítce," prohlásil Hřebejk.

Stejně jako v Českých Budějovicích jej čeká boj o únik skupině o udržení. To, že přišel do týmu, který je v podobném rozpoložení jako Mountfield, bere jako fakt. "Nemůžu si vybírat. Musí se hrát za každých okolností, ať se daří nebo ne. Já si myslím, že se dařit začne," věří sedmadvacetiletý bojovník.

V premiéře si připsal jen dvouminutový trest, jeho ideální přihrávku v polovině utkání na zvýšení náskoku na 2:0 Jaroslav Kristek nevyužil, takže nebodoval. Karlovarským stačila trefa Jana Košťála v přesilovce pěti proti třem z 16. minuty, sami se dokázali v řadě oslabení ubránit. "Bylo důležité, že jsme to uhráli a z naší přesilovky jsme dali vítězný gól," dodal Hřebejk.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice