Hlavní obsah

Slavia konečně zabrala, v souboji o předkolo zdolala Karlovy Vary

Jan ŠkvorSport.cz

Poprvé od 4. prosince loňského roku se hokejisté pražské Slavie dočkali v extralize vítězství. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky porazili v důležitém souboji o postup do předkola play-off Karlovy Vary 3:1 a svého soupeře v tabulce předskočili o dva body. Vděčí za to především Červenkovi, který zaznamenal dva body, a brankáři Slipčenkovi, jenž pochytal řadu vyložených šancí Energie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slávista Svoboda před karlovarským brankářem Mensatorem.

Článek
Fotogalerie

První nebezpečnější možnost si vypracovala Slavia, Svoboda ani následně Clarke ovšem na Mensatora z bezprostřední blízkosti nevyzráli. Kdo si myslel, že Slavia bude dál diktovat tempo hry, byl na omylu, po hříchu se totiž jednalo o jedinou zajímavou možnost sešívaných na delší dobu. To Karlovarští naopak přidali, blízko gólu byl zejména Melenovský, dezorientovaný brankář Slipčenko ale puk na brankové čáře se štěstím zalehl. V šestnácté minutě pak zase neuspěl ranou z levého křídla Hřebejk.

Během první přestávky pobavil přítomné diváky svým vystoupením kouzelník, Slavii ale jakoby spíše začaroval. Domácí byli ještě pasivnější než v první části a Západočeši si snadno vytvářeli jednu šanci za druhou. Nejprve se objevil před odkrytou brankou Zaťovič, vhodný moment ke střelbě ovšem prováhal, posléze neuspěl ani nadvakrát Melenovský. V 27. minutě zase při samostatném úniku minul Pech branku jen o centimetry.

A tak se paradoxně prosadila Slavia. Při přečíslení třech na jednoho nahrál Holec do tandemu Vašíčkovi a sváteční střelec otevřel skóre. Domácí po gólu ožili, Holec ani Havel ale na Mensatora nevyzráli. V 31. minutě už už hosté zvedali ruce nad hlavu, když kotouč dorazil do branky Kumstát, před jeho střelou ovšem zazněla píšťalka rozhodčích, kteří ztratili puk z dohledu.

Slávistická lekce z produktivity

V úvodu třetí třetiny hráli slávisté přesilovku, paradoxně ale mohli sami inkasovat. To když jejich bekům ukázal záda Kumstát, Slipčenko ale jeho pokus mezi betony vystihl a udržel svému týmu těsný náskok. Slávistický gólman se blýskl i při rovnoměrném počtu hráčů na ledě. Nejprve vyrazil střelu Zaťoviče, poradil si i s dorážkou Deje. Sudí se ještě jeli poradit k videu, jestli puk nepřekročil čáru, skóre se ale nakonec neměnilo.

<span>V době sílícího tlaku Energie dali slávisté svému soupeři už podruhé lekci z produktivity. Červenka našel nezištným pasem nekrytého Havla, pro kterého už nebyl problém trefit odkrytou půlku branky. V 52. minutě stálo při domácích štěstí, Slipčenka, který měl zakrytý výhled, trefil Košťál do masky. O minutu později se Vary přeci jen dočkaly, v mele před brankou se nejrychleji zorientoval Melenovský a kontaktním gólem vrátil svůj tým do hry.</span>

<span><span>Jenže radost Varům nevydržela ani minutu. Červenka si vyjel zpoza branky a přesnou střelou nad rameno vymetl pavučinky v Mensatorově kleci. V závěru, kdy se Karlovy Vary odhodlaly ke hře bez brankáře,  už domácí drama nepřipustili, a tak v mimořádně důležitém utkání "o šest bodů" konečně mohou slavit zisk tří bodů.</span></span>

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 28. Vašíček (Holec, Sklenář), 48. Havel (Červenka, T. Svoboda), 54. Červenka (Kůrka, Sklenář) - 53. Melenovský (Skladaný). Rozhodčí: Polák, Šindler - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 8:8, navíc Havel - Skuhravý, Němec všichni 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 4681.
Slavia: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Drtina, Žižka, Campbell, Kolařík, Sloboda - Kůrka, Beránek, Doležal - Havel, Červenka, Tomica - T. Svoboda, Clarke, Vondrka - P. Jelínek, Holec, Sklenář. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Loginov, Dobroň, Čutta, Tribuncovs, Mucha, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Pech, Skladaný - Hluchý, Kristek, Hřebejk - Zucker, Dej, Zaťovič. Trenéři: Hynek, Baďouček a Kněžický.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice