Hlavní obsah

Starý s Kolářem to udělali perfektně, chválil střelec Koukal

PARDUBICE

Téměř čtyřicet let čekali hokejisté Pardubic, než se jim v souboji dvou tradičních účastníků extraligy podaří opět porazit pražskou Spartu ve všech čtyřech duelech základní části. Naposledy se tak stalo v sezóně 1972/73, na jejímž konci slavili Východočeši mistrovský titul. V neděli udolali svého soka především díky výstavnímu gólu kapitána Petra Koukala z konce 51. minuty a spolehlivému výkonu veterána Dominika Haška mezi tyčemi.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hokejisté Pardubic se radují s brankářem Dominikem Haškem z výhry nad Spartou.

Článek

Koukalovu gólu předcházela učebnicová souhra Janů Koláře a Starého. "Sparťané tam udělali chybu. Já to chytil před modrou čárou, chtěl jsem to nejdříve nahodit do třetiny, ale chvíli jsme počkal, jejich hráč kolem mě projel a já uviděl Koláře, tak jsem mu to posunul do jízdy," popsal Koukal novinářům zrod rozhodující akce zápasu. "S Honzou Starým to udělali naprosto výborně. Ani jsem na něj nekřičel, nechtěl jsem ho dostat pod nějaký stres. Viděl mě však a já to naštěstí trefil," doplnil Koukal.

Pardubičtí zabrali po dvou předchozích prohrách s Třincem (4:5) a ve Zlíně (2:4). "Je dobře, že jsme vyhráli a navíc doma," pochvaloval si Koukal. "Myslím si, že jsme mohli rozhodnout už dříve. Nedokázali jsme však dát gól, možná tam bylo pořád i ještě málo důrazu. Druhá třetina byla 10:3 na střely, ale prohráli jsme ji 0:1, byť těch našich deset střel nebyly nijak velké šance."

Osobně prý proti Spartě hraje rád. "Na Spartu vždycky chodí hodně lidi, hrají útočný hokej a mně se proti nim hraje dobře," zdůvodnil Koukal.

Koncovku vyrovnaného zápasu pomohl ustát bez úhony brankář Hašek, který od poloviny 26. minuty nepustil za svá záda jediný kotouč. "Byl to vyrovnaný zápas jako ty ostatní (se Spartou), ten gól pak může padnout na obě strany, ale přesto si myslím, že jsme byli o něco málo lepší a zasloužili si nakonec vyhrát," zhodnotil vyrovnaný duel Hašek.

Ve třetí třetině si Pardubice vypracovaly tlak

Sparta z jeho pohledu hrála výborně zezadu a dobře držela střední pásmo. "My se pak nedostávali tolik do šancí. Kolem branky pracovali velmi urputně, snažili se jít hodně do branky, bylo tam hodně střel od modré, které byly i třeba tečované, takže ke mně neprošly. Ale myslím, že ve třetí třetině jsme si vypracovali tlak," uvedl Hašek. Sparta určitě chtěla odvézt nějaké body, ale štěstí se přiklonilo na naši stranu."

K výhře podle něho dovedla Eaton významnou měrou zlepšená práce v defenzívě, která za poslední dvě utkání inkasovala celkem devět branek. "Poslední dobou jsme dostali víc gólů, než předtím. V té sezoně to však takhle bývá, že se hrají lepší a horší zápasy v defenzívě. V poslední době ta defenzíva určitě nebyla ideální, jezdili nám tam hráči do přečíslení více, než bylo obvyklé. Dnes tam byly ještě nějaké chyby, ale určitě i zlepšení, což se odrazilo na jen dvou inkasovaných gólech," řekl Hašek.

Rozhodující gól viděl prý přes celou délku kluziště zcela perfektně. "Já to viděl krásně. Byl to podle mého nejhezčí gól, který jsme tu v této sezoně dali. Muselo se to líbit každému. Až jsem tam dokonce vyjel a udělal tam pohyby rukama, které normálně nedělám. Měl jsem radost nejen z toho gólu, ale také z krásné akce, což se mi nestává. Sám jsem se tím nechal unést," řekl s úsměvem Hašek.

Úspěšnou sérii proti Spartě, která se tak v součtu s minulým ročníkem natáhla na pět zápasů nebere jako nic extra zvláštního. "Někdo tady ráno říkal, že to je historické, že to je více než 30 let, co jsme čtyřikrát porazili Spartu, je to zápis do pardubických knížek, ale já z toho nic velkého nedělám. Klidně je totiž možné, že budeme hrát se Spartou v play off a tam může být vše jinak," varoval Hašek.

Reklama

Související témata: