Hlavní obsah

Jako jet v tunelu bez konce. Ale teď už vidím světýlko, říká Kůrka o krizi Slavie

V létě loňského roku se rozkmotřil s vedením Českých Budějovic, ty jej pak v průběhu sezóny vyměnili do Slavie. Proti svému bývalému týmu nastoupil Tomáš Kůrka podruhé a, stejně jako při svém premiéře, se mu znovu podařilo skórovat. V pondělí dokonce dvakrát a i díky němu sešívaní svého konkurenta v boji o předkolo play-off porazili 6:1. Kůrka věří, že právě tato výhra Slavii nakopne do zbylých zápasů základní části.

Článek

Stále u vás platí, že v zápasech s Českými Budějovicemi máte zvýšenou motivaci?

Samozřejmě. Bylo dneska znát, že po těch problémech v létě jsem se proti nim chtěl trošku namotivovat. Ale bylo vlastně jedno, proti komu hrajeme, protože jsme potřebovali tři body. Musíme bodovat v každém zápase.

Bývá zvykem, že hráči v kabině vypisují proti svým bývalým mužstvům prémie. Bylo tomu tak i ve vašem případě?

Vypsal jsem slušnou částku a vyplatilo se. Ale výši prémie neprozradím, je to interní záležitost.

Jak vám bylo v první polovině zápasu, kdy jste se trápili?

Nebylo mi dobře. Budějovice byly pohybově lepší, my jsme hodně propadali, z čehož plynuly brejky. Nehráli jsme ukázněně, přitom musíme začínat s dobrou obranou a vyčkávat. Nemůžeme si dovolit zkoušet nějaké super akce.

Ideální sestava 44. kola O2 extraligy podle Sport.cz:
J. Sedláček (Zlín - popaté v sestavě kola) - V. Kočí (Pardubice), R. Míka (Zlín) - M. Bombersback (Plzeň), J. Doležal (Slavia), T. Kůrka (Slavia-2).

Pak vás ale dostal do zápasu šťastný gól, pod který se podepsal, do té doby výtečný, brankář Turek. Pomohl týmu hodně tento moment?

Takovýhle gól určitě pomůže. Padl sice se štěstím, ale to k hokeji patří. Poslední dobou jsme podobné branky dostávali my, takže je dobré, že se teď štěstí přiklonilo i na naší stranu.

Říkal jste, že není čas na zkoušení nějakých akcí, přesto vaše vítězná trefa padla po nádherné individuální práci. Jak vás toto zakončení napadlo?

Poslední dobou se mi nedaří, chci pořád něco zjednodušovat a stejně to nejde. Tak jsem teď udělal pravý opak a ono to vyšlo. Eda (Roman Turek) mě navíc zná, tak jsem tyhle situace zkoušel i na tréninku řešit přes kličku.

Byla v mužstvu před začátkem třetí třetiny pohoda?

Určitě. Už pěknou šňůru zápasů jsme nezažili, abychom bychom šli do poslední třetiny s dvoubrankovým náskokem. Věděli jsme, že ještě není konec, ale mohli jsme hrát uvolněněji.

Ještě na konci druhé třetiny jste prohrávali, nepřijde vám tedy výhra 6:1 až trochu neuvěřitelná?

Asi ano. Myslím, že Budějovice zápas za stavu 4:1 už jen dohrávaly. Je už jedno, jestli prohrajete 1:4 nebo 1:6. Prohra je prohra. Ale pro nás je dobře, že jsme nastříleli tolik gólů. Zvedne to produktivitu týmu a i hráči si budou víc věřit. Musí to pomoct. I psychicky. Dokázali jsme si, že na tom nejsme tak mizerně.

Ulevilo se vám?

Ano. Hodně dělá nervozita. Každý zápas je teď důležitý, stačí jedna dvě chyby a je po zápase. Přesně jako se nám to stalo na Spartě. Dneska to byl další stresový duel, ale zvládli jsme ho dobře.

Můžete přiblížit, jak moc nervozita svazuje ruce?

To se člověku, který nikdy nehrál hokej, nedá vysvětlit. Jako když jedete v tunelu a není konec. Jedete a nic nevidíte. Pořád jste o sekundu pomalejší než ostatní, nepasuje vám výzbroj, hokejka špatná...Vždyť já teď jenom kvůli hokejce strávil snad čtrnáct dní v dílně. Mě bolej ruce jenom z dílny...

Dostavuje se taky strach?

Nevěříte si. Nejedou nohy, nejedou ruce... Všechno je to jenom v hlavě. Vidíte šanci a místo toho, abyste si počkal, chcete rychle vystřelit. A nejednou je všechno špatně.

Teď už světlo na konci tunelu vidíte?

Je tam světýlko. Doufám, že bude větší. Hlavně uhrát play-off, pak se začíná nanovo. Všechno z vás spadne, už není čeho se bát.

Sledujete po každém kole pečlivě tabulku?

Samozřejmě. A hlavně sleduji Budějovice. Když nehrajeme, koukám na ně v televizi.

Byl byste spokojený, kdyby skončily za Slavií?

Nejsem typem člověka, který by jim nepřál kvůli tomu, že jsem tam měl nějaké problémy. Soupeříme s nimi o play-off, tak jim nemůžu přát, aby vyhrávaly.

Reklama