Hlavní obsah

Tresty v extralize? Za hrubé fauly a zranění menší flastr než za urážky rozhodčích

Jirka G. NovákSport.cz

Skoro se zdá, že se hokejistům v české extralize více vyplatí hrubě faulovat, než diskutovat s rozhodčími. Svědčí o tom alespoň tresty vynesené za poslední dobu disciplinární komisí soutěže. Zatímco za vulgarity vůči sudím dostávají hráči stop od tří zápasů výše, fauly se zdravotními následky postižených bývají potrestány delším distancem jen výjimečně.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Jsou v extralize více chránění rozhodčí než hráči?

Článek

Stačí se podívat na příklady z poslední doby. Když před dvěma lety rozběsněný útočník Znojma Jaroslav Svoboda vyprovokoval bitku s Třincem a při odchodu z ledu ještě vyvolal potyčku u střídačky, jak dlouho myslíte, že si nezahrál? Dva zápasy.

Jen o jeden zápas navíc vyfasoval v prosinci 2008 liberecký Petr Nedvěd za zákrok na Drábka, po kterém měl obránce Mladé Boleslavi pohmožděné rameno a vážně poraněnou kyčel. Stejný trest padl rok poté po faulu Nedvědova spoluhráče Plodka na Buchteleho z Pardubic, ten si přitom při pádu poškodil krční obratel a přišel o start na mistrovství světa juniorů. Na marodce je ostatně doteď.

A teď hodně čerstvý příiklad. Sparťan Zbyněk Hrdel, jenž v neděli hlava nehlava bušil do Vlacha tak, že zlínský útočník musel podstoupit operaci ramene, nebyl potrestán vůbec. V zápase rekordním pro počet udělených trestných minut bylo na každé straně vyloučeno do konce zápasu sedm hráčů. Trest dostali jen tři - zlínský Kučný zaslouženě nejvyšší za úder pěstí do obličeje Výborného, pak ještě Švrček a Vydarený.

Nedejbože kdyby však hráči pronesli křivého slova vůči sudím. Zdeněk Bahenský z Mladé Boleslavi nesměl v září loňského roku hrát čtyři zápasy za hrubé urážky rozhodčího, kladenský Pavel Patera nemohl za stejný prohřešek nastoupit třikrát. A jaký je nejvyšší trest v české extralize? Hned šest hráčů dostalo v minulosti distanc na patnáct utkání - pokaždé za urážky nebo napadení rozhodčího.

Dalších čtrnáct borců už muselo na hokej zapomenout v sedmi zápasech, pouze ve třech případech šlo však o tresty pro hráče, kteří se na ledě prezentovali nefér hrou vůči soupeři. Naposledy takto vysoký flastr padl v říjnu 2002, kdy byl litvínovský Kotrla postaven mimo hru za nebezpečný zákrok na Marka Urama ze Znojma.

Od té doby bývá disciplinární komise k hrubým faulům na ledě až příliš shovívavá. V březnu 2006 fauloval třinecký Frolo v zápase play-off Sobotku ze Slavie tak, že mu způsobil tržnou ránu v obličeji a otřes mozku. Původně mu disciplinárka vyměřila pět zápasů stop, ale později mu nakonec dva zápasy prominula. Mají potom pro hráče předvádějící hokej na hranici pravidel podobné tresty nějaký výchovný efekt? Asi dost těžko.

V NHL zpravidla ani nečekají na to, jestli ošklivý zákrok bude mít pro postiženého hráče nějaké následky, jako je tomu u nás. Michael Frolík bez problémů dohrál zápas, ve kterém jej Green trefil loktem do hlavy, ale NHL byla nemilosrdná - nejlepší obránce soutěže dostal distanc na tři zápasy. Nejde totiž jen o následky, ale i o to, aby si hráč bez rozdílu postavení v hierarchii ligy uvědomil, že si takový zákrok nesmí dovolit.

Verdikty disciplinární komise extraligy z poslední doby:
01/10rekordní zápis v počtu 439 trestných minut za bitky mezi Zlínem a SpartouKučný - 4 zápasy, Švrček 2 - Vydarený 1
01/10R. Vopat (Litvínov) vyprovokuje šarvátku s kladenským brankářem Kopřivou2 zápasy
12/09J. Plodek (Liberec) zezadu fauluje Buchteleho (Pardubice), ten má poškozený krční obratel3 zápasy
11/09P. Patera (Kladno) protestuje u rozhodčího, pak odhodí hokejku a sudí vulgárně uráží3 zápasy
09/09Z. Bahenský (Ml. Boleslav) hrubě uráží rozhodčí4 zápasy
12/08P. Nedvěd (Liberec) fauluje Drábka (Ml. Boleslav); pohmožděné rameno a vážně poraněná kyčel3 zápasy
03/08M. Trávníček (Litvínov) krosčekuje Pecha z Varů, když přepadl přes brankáře1 zápas
02/08J. Svoboda (Znojmo) vyprovokuje bitku s Třincem a následně vyvolá potyčku u střídačky2 zápasy
01/08V. Jiruš (Liberec) vulgárně uráží rozhodčí3 zápasy

Reklama