Hlavní obsah

Svaz ledního hokeje chce baráž ve všech soutěžích, z extraligy mají jít dva týmy

PRAHA

Jednotný systém baráží mezi všemi soutěžemi chce zavést od příští sezóny Český svaz ledního hokeje. Výkonný výbor přišel s návrhem, aby v extralize šly místo jednoho klubu do prolínací soutěže dva celky. Také v první lize by měla být zavedena místo přímého sestupu baráž. Změna systému v extralize řízené Asociací profesionálních klubů ledního hokeje by měla podle prezidenta svazu Tomáše Krále projít i přes případný nesouhlas klubů, protože soutěž spadá pod ČSLH.

Článek

"Systém všech soutěží by se měl sjednotit do baráží. Jsou nejspravedlivější, ochraňuje to kvalitu soutěží, že nesestoupí výrazně lepší tým než ten, který postoupí. Je také divácky atraktivní. Ze sportovního hlediska je to nejlepší varianta," řekl ve čtvrtek novinářům Král. Vychází z toho, že na volební konferenci ČSLH v lednu 2008 bylo jednomyslně odhlasováno, a to i zástupci extraligových klubů, že má svaz systém sestupu sjednotit. Rozhodnutí by mělo padnout na červnové konferenci svazu.

"Řízení extraligy sice svěřil svaz APK, ale jsem přesvědčen, že jakou bude mít extraliga podobu a systém, o tom rozhoduje ČSLH. Nemyslím si, že je to nějaký revoluční názor. Chceme se na tom ale s extraligou rozumně domluvit," uvedl Král. Na konferenci v roce 2008 se dokonce mluvilo o požadavku na přímý sestup. "Baráž je ku prospěchu věci. Věřím, že se domluvíme. Je to přijatelnější, než co si i extraligové kluby schválily na konferenci," řekl Král.

Extraligové kluby v minulých letech rozhodovaly samy a například v roce 2006 schválily uzavření soutěže směrem dolů, v případě postupu měl vítěz první ligy zaplatit kauci 25 miliónů korun. To bylo za necelý rok zrušeno a přímo postoupilo Ústí nad Labem bez placení vysokého poplatku. Následovalo vyloučení Vsetína kvůli dluhům, takže v nejvyšší soutěži zůstalo čtrnáct klubů. Od sezóny 2007/08 se opět hraje baráž posledního týmu extraligy s vítězem první ligy.

Změna se prosadí, myslí Šulc

Šéf extraligy Stanislav Šulc počítá s tím, že svaz svou představu prosadí. "Ta pravděpodobnost je poměrně vysoká. Pro kluby to bude lepší, protože pokud by to neprošlo, tak je tu varianta přímého postupu a sestupu. To schválili i zástupci klubů extraligy na konferenci, které se pak divily, co to vlastně odsouhlasily," prohlásil Šulc. Souhlasí s Králem, že APK jen řídí soutěž, která spadá pod ČSLH. "Určitě to ale u klubů narazí a diskuze o tom bude," dodal. Kluby se totiž hrozbě sestupu všemožné brání.

Ohledně samotného systému, jak by se baráž hrála, už by podle Šulce mohla mít APK větší slovo. "Baráž by hrály dva týmy z extraligy a dva z první ligy," řekl Král s tím, že buď by mohly hrát play off, nebo každý s každým. Mluvilo se i o variantě čtyř týmů z extraligy v prolínací soutěži, tedy týmů na 11. až 14. místě, které spolu hrají v současné době ve skupině o únik baráži.

Svaz se také chystá zavést systém oficiálních farem v první lize, které by měly smlouvy s extraligovými kluby a platila by pro ně jiná pravidla v přestupním řádu. "Tyto kluby by nemohly postoupit do extraligy a měly by speciální postupy v přestupních řádech v pohybu hráčů mezi extraligou a první ligou," uvedl Král. "V současné době je v první lize osm týmů, které vlastně farmami jsou."

Od sezóny 2011/12 by měly být v první lize zavedeny licenční podmínky podobně jako v extralize. "Chceme je do začátku nadcházející sezóny vypracovat a předložit. Jde o doložení vyrovnaných závazků s hokejovými subjekty a složení finanční garance, aby bylo jasné, kdo na soutěž má. Zabrání se tak renoncům," řekl Král s odkazem na nedávné odstoupení Havířova z druhé nejvyšší soutěže během sezóny.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko