Hlavní obsah

Je to výborné, kvitují v Litvínově, že účast v předkole je více než reálná

PRAHA

Důležitý krok k účasti v předkole vyřazovací části udělali v neděli na Spartě hokejisté Litvínova. Chemici sice museli dvakrát dotahovat náskok soupeře, pokaždé to ale zvládli a sami nakonec uloupili všechny tři body. Ohromně důležité tři body! Litvínovu sice zásluhou horšího skóre patří až desátá příčka, na tu jedenáctou, která už předkolo nezajišťuje, mají ale tři kola před koncem základní části náskok pěti bodů. Promrhat takový náskok by byl hřích!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost hokejistů Litvínova

Článek

Utkání na Spartě se přitom pro Litvínov dlouho nevyvíjelo podle ideálního scénáře. V závěru druhé části sice dokázala Kučerova parta vyrovnat, ještě před odchodem do šaten ale Sparta znovu získala ztracený náskok. „Trošku nás to srazilo, trenér musel o přestávce zvýšit hlas a vytýkal nám chyby,“ říkal Martin Jenáček, autor dvou branek, které pomohly k litvínovskému obratu.

Chemici se na Spartě opírali o přesilové hry. V početní výhodě hráli devětkrát a všech čtyř gólů docílili právě v nich. Vzdor tomu, že v předešlých zápasech jim přesilovky moc nevycházely. Čím to tedy, že v neděli přišel zásadní obrat? „Možná proto, že jsme je v sobotu netrénovali. Nacvičujeme je každý den a v sobotu jsme se rozhodli, že to stejně nemá cenu. A jak to dopadlo...,“ smál se Jiří Šlégr, litvínovský obránce a asistent trenéra v jedné osobě. „Na konci zápasu bylo vidět předsevzetí, jak moc kluci chtěli vyhrát, jak moc za výhrou šli. Chtěli jsme víc než Sparta,“ dodával už ve vážném tónu.

Severočeši po utkání na Spartě přiznávali, že se na nich v pozitivním duchu projevila vydřená výhra v pátečním zápase s Karlovými Vary. V zápase, ve kterém šlo o šest bodů. Vždyť obě mužstva bojují o účast v předkole. „Vždycky, když se něco podobného zvládne, vám to psychicky moc pomůže. Proti Spartě to bylo vidět,“ byl přesvědčený Jenáček.

Jenáček: Máme to ve svých rukách

Před posledními třemi zápasy základní části tak má Litvínov na desátém místě pětibodový náskok na nepostupové příčky. „Pro nás je v téhle fázi důležitý každý bod a tři ze Sparty jsou fantastické. Ale tabulka je hodně vyrovnaná. Teď ale koukáme na nejbližší domácí zápas s Třincem, který potřebujeme vyhrát,“ upíná se Šlégr k úternímu duelu s Oceláři, který bude poslední před olympijskou přestávkou.

„Ta cesta je ještě dlouhá, ve hře je stále devět bodů. Posledními dvěma zápasy jsme do desítky vykročili, ale ještě v ní nejsme. Čeká nás spousta práce. Ale máme to ve svých rukách, na nikoho se nemusíme spoléhat. Je to výborné,“ vyloudí Jenáček úsměv na tváři. A Šlégr doplňuje, že by mu udělalo radost, kdyby o litvínovském osudu bylo jasno co nejdříve. „Samozřejmě bychom byli radši, kdyby bylo jasno už před olympijskou přestávkou.“

Šlégr žertoval, jestli nepřibral

Poslední triumfy navíc můžou Severočechy těšit o to více, že k nim dokráčeli i bez zkušeného Šlégra. Ten se totiž na ledovou plochu vrátil po dlouhé době kvůli chronickým potížím se zády. V utkání na Spartě toho neodehrál tolik, na co býval z minulosti zvyklý. Jednak kvůli tréninkovému manku, navíc i kvůli problémům s bruslemi z úvodu duelu. „Praskla mi umělá hmota na noži, musel jsem ho prakticky celý vyměnit. Proto jsem nemohl hrát, čekal jsem, až mi ho vymění. Mám ho už od začátku sezóny, asi už byl opotřebovaný,“ přibližoval olympijský vítěz z Nagana. „Jel jsem někoho trefit prdelákem a najednou to prasklo. Jestli jsem moc nepřibral...,“ smál se Šlégr.

Urostlého zadáka potěšilo, že záda zatím zvýšenou zátěž snášejí bez problémů. „Záda zatím drží, ale moc jsem toho neodehrál. Musím nastupovat míň,“ říká realisticky a vzápětí vysvětluje proč. „Musíte si uvědomit, že jsem čtyři měsíce nehrál, což musí být zákonitě znát. Nebudu si hrát na něco, co momentálně nejsem. Kluci jsou v úplně jiné kondici, proto dostávají více prostoru,“ uzavírá Šlégr.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2">Zbývající program Litvínova:</td></tr><tr class="highlight"><td>50. kolo</td><td>Třinec - doma</td></tr><tr><td>51. kolo</td><td>Plzeň - doma</td></tr><tr class="highlight"><td>52. kolo</td><td>Kladno - venku</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: