Hlavní obsah

Ostuda je příliš silné slovo, tvrdí o pádu Varů generální manažer Vaněk

PRAHA

Před necelým rokem oslavné chorály po historickém zisku mistrovského poháru, nyní jen sklopené hlavy a myšlenky upřené k boji o záchranu. Taková je situace u hokejových Karlových Varů. Úřadující mistr se nedostal do play-off, což je v systému soutěže, kdy postupuje deset týmů, pořádná ostuda. "Ostuda je příliš silné slovo. Je to velké zklamání a neúspěch," řekl v rozhovoru pro Sport.cz generální manažer klubu Miroslav Vaněk.

Článek

"Nazývat současnou situaci ostudou by znamenalo degradovat ostatní týmy, které budou hrát skupinu o záchranu," vysvětluje své vidění aktuálního stavu věcí Miroslav Vaněk. "Ukázalo se, jak je soutěž ohromně vyrovnaná. Jakmile někdo trochu zaspí a poleví, tak jej konkurence předčí," myslí si.

Před sezónou vyhlásily Karlovy Vary jediný cíl - postoupit do play-off. Tehdy to znělo od mistra příliš skromně, ovšem realita nakonec dopadla mnohem hůře. Klubu se nedařilo, tápali reprezentanti včetně brankáře Mensatora, opěvovaný trenér Josef Paleček byl vyměněn za Pavla Hynka.

Od návratu ze Švýcarska to šlo dolů

"Nejkritičtější moment sezóny asi nastal ve chvíli, kdy jsme klesli na sedmé místo tabulky. Po návratu ze Spenglerova poháru v Davosu jsme prohráli doma zápas s Brnem, který se nám v průběhu podařilo otočit. Pak jsme najednou prohráli i další zápasy a už se to s náma vezlo," označil Vaněk kritické body špatné sezóny.

Zkušený manažer však osobně současný stav nebere jako své nejhorší období v klubu. "Jsem tu už hodně dlouho a s Vary jsem zažil i baráž, což bylo hodně náročné," připomněl a nerad by si to připomněl i letos. "Hlavním úkolem bude se baráži vyhnout. Během přestávky se zkonsoliduje tým a snad se dají dohromady zranění hráči. Pro nás sezóna v žádném případě neskončila!," dodal.

Ambiciózní klub, jenž rozjel i spolupráci s předním týmem KHL Ufou, si ovšem takhle svou pozici nepředstavoval. A pochopitelně ani jeho sponzoři a partneři. "Samozřejmě panuje nespokojenost a my se tomu ani nedivíme. Je to neúspěch a můžeme za to úplně všichni," přiznává Vaněk. Žádné personální změny se ale ve Varech nechystají.

Pouze čtyřikrát v historii nehrál play-off předchozí mistr

Od trvale zavedeného systému play-off v nejvyšší hokejové soutěži v sezóně 1985/86 se pouze čtyřikrát stalo, že by úřadující mistr nepostoupil do vyřazovací části následujícího ročníku ligy. V sezóně 1989/90 skončily Pardubice až jedenácté, o rok později play-off nehrála mistrovská Sparta. Ta sice skončila v základní části šestá, jenže v této sezóně začínalo play-off rovnou v semifinále.

Od vzniku samostatné české extraligy prožily totální mistrovskou kocovinu pouze dva týmy. Po sezóně 2000/01 měl za sebou Vsetín šest titulů mistra ligy a jednu účast ve finále, ovšem v následujícím ročníku už začal valašský pád. Nejprve klub skončil devátý těsně za postupem do play-off a od té doby marně útočil na vyšší příčky, po pěti letech už zmizel z extraligové mapy úplně.

Pardubice v sezóně 2004/05 s velkou slávou opěvovaly pohár pro mistra ligy, ke kterému klubu pomohly hvězdy z NHL Milan Hejduk, Aleš Hemský, Jan Bulis, nebo Michal Rozsíval. Jenže po sezóně se hvězdní hráči vrátili do zámoří a Východočeši šli v lize od porážky k porážce. Nakonec skončili v základní části devátí, čtyři body za postupem do play-off.

Reklama

Související témata: