Hlavní obsah

Liberec vyhrál v Českých Budějovicích a vyzve je i v předkole

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Liberce vyhráli v závěrečném pátečním 52. kole extraligy na ledě Českých Budějovic 4:3 v prodloužení a vyzvou je hned v pondělí znovu v předkole play off. Zápas rozhodl v čase 61:40 Jan Plodek a zajistil Bílým Tygrům v nadcházející sérii výhodu domácího prostředí. Liberec totiž skončil v základní části osmý, Mountfield byl devátý.

Článek

Jihočeši měli ideální možnost k otevření skóre, když v šesté minutě usedl za na trestnou lavici hostující Čakajík a 11 vteřin po něm i jeho spoluhráč Hunkes. Během dvojnásobné přesilovky se však červené světlo za brankou Leinonena nerozsvítilo. Gřegořek pálil vedle a Veselý s Ptáčkem trefili pouze libereckého gólmana.

V 11. minutě se pokusil o střelu z otočky Květoň, ale první skutečně vážnou příležitost v utkání měl o dvě minuty později liberecký Klimenta, který však nedokázal překonat povyjetého Turka. Potom se dvakrát za sebou nechal vyloučit Mikeska a jeho druhý trest se domácím vymstil.

Po necelé minutě využil přesilovku exbudějovický Nedorost, proti tečovanému puku byl Turek bezmocný. Po střele Tůmy od modré čáry krátce před první sirénou dotlačili domácí kotouč za Leinonenova záda, ale gól nebyl uznán pro posunutou branku.

Vstup do druhé části poznamenala nedisciplinovanost hostí. Za Plodkem putoval na trestnou lavici i Jareš a domácí měli před sebou 89 vteřin hry pět na tři. Po zbytečném faulu byl po chvíli vyloučen ještě Nedvěd a Jihočeši měli soupeře nadlouho v hrsti. Po Pletkově promáchnutí před odkrytou klecí zblízka vyrovnal Mikeska a v pokračující výhodě pěti hráčů proti třem otočil skóre z levého kruhu mířící Ptáček.

V polovině zápasu se dostali ke dvojnásobné převaze také hosté a Podkonický střelou po ledě znovu vyrovnal. Ve 32. minutě našel Pletka ideálním pasem Gulaše, ale ten se nikým neatakován před Leinonenem neprosadil. Další šanci měl znovu Pletka, poté Květoň objel zezadu branku hostí a za přispění brankářova levého betonu vrátil Jihočechům vedení.

Ve třetím dějství se hrálo nahoru dolů, střelbu obstarávali Poživil, Pletka, Gulaš a Květoň, za hosty Klimenta, Ondřej a Matějovský. Navíc Blatný z pravého kruhu trefil tyčku. Ve 49. minutě našel Hudec ideální pozici mezi kruhy Melichárka, ten však Leinonena neprostřelil. Jeho protějšek Turek poté čelil dvěma střelám Bartoviče.

Obrovskou příležitost měl Sailer, kterému z vlastního pásma přihrával Gřegořek, ale kapitán domácích sólovou jízdu nezakončil. Dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby při signalizovaném trestu domácích vyrovnal z Nedorostovy přihrávky Nedvěd a následovalo prodloužení, v němž o druhém bodu rozhodl po přihrávce Dernera hostující Plodek. Jeho trefu ještě potvrdil videorozhodčí.

HC Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec 3:4 v prodl. (0:1, 3:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Mikeska (Pletka), 22. Ptáček (Pletka, Gřegořek), 35. L. Květoň (Gřegořek, Kuchejda) - 19. Nedorost (Klimenta), 31. Podkonický (Nedvěd, Hunkes), 58. Nedvěd (Nedorost, Klimenta), 62. Plodek (Derner, Klimenta). Rozhodčí: Homola, Pešina - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:6, navíc Sailer (České Budějovice) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 4743.
České Budějovice: Turek - Ptáček, Tůma, Snopek, Gřegořek, L. Poživil, Melichar - Gulaš, Mikeska, Pletka - Veselý, L. Květoň, Kuchejda - M. Hudec, Šimánek, Melichárek - Micka, Sailer, Kotrla - Červený. Trenéři: F. Výborný, Kupka a Gula.
Liberec: Leinonen - Hunkes, Výtisk, Čakajík, Jareš, Moravec, Derner, Rýgl - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Bartovič, Podkonický, Matějovský - Plodek, Kašpařík, Víšek - Ondřej, Blatný, Vantuch - Špaček. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata: