Hlavní obsah

Slávista Červenka: Začali mě hlídat, tušil jsem, že rekord nevyjde

V polovině základní části extraligy měl útočník Slavie Roman Červenka zaděláno na nevídanou bilanci v kanadském bodování. Rekordy ale nakonec nepadaly, čtyřiadvacetiletý forvard zakončil základní část se ztrátou čtyř bodů na české maximum Richarda Krále. „Už před olympijskou pauzou jsem tušil, že na ten rekord zřejmě nedosáhnu,“ přiznal Červenka před startem předkola play off.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Červenka

Článek

Kanadské bodování ligy jste naprosto ovládl a v polovině základní části jste to měl rozjeté na 90 bodů. Mrzí vás hodně, že jste neposbíral ani Králových rekordních 77 bodů?

Trochu jo, taková příležitost už se nemusí opakovat. Těžko mně to tam ale mohlo padat v každém zápase, jako to vycházelo třeba v říjnu a listopadu. Už před olympijskou pauzou jsem tušil, že na ten rekord zřejmě nedosáhnu. Ani jsem se k němu neupínal, hlavní pro mne bylo, abychom se Slavií nechyběli v play off.

Kde se vaše produktivita zasekla?

Já bych neřekl zasekla, třicet gólů a k tomu 43 nahrávek za sezónu, to je přece úžasná bilance, s níž jsem předem vůbec nemohl počítat. Já jsem spokojený, i když mě na přelomu roku přibrzdilo zranění zad a pak přišla utkání, kde jsem získával sotva po bodu, zatímco pro rekordní útok bych potřeboval pár zápasů alespoň se třemi zápisy.

Máte pocit, že forma šla dolů?

Nemyslím, spíš si mě po tom úžasném začátku každý začal víc hlídat a neměl jsem už tolik prostoru. Taky se začalo hrát na doraz o play off a potvrdilo se, že to nepůjde tak hladce, což jsem tušil a předem na to upozorňoval.

Věříte, že se podobně bodově dokážete prosadit i v play off?

Teď vlastně začíná nová soutěž a tady se teprve ukáže, kdo na co má. Já ale vůbec nemyslím na osobní statistiky, potřebujeme udělat úspěch jako tým a první krok musí vést přes Litvínov do čtvrtfinále.

Netajíte se tím, že v létě chcete odejít do zámoří. Byl v tomto směru pro vás velkým poučením olympijský turnaj?

To byl ve všech směrech naprosto rozdílný hokej, než jaký se hraje v Česku, ať už rychlostí, nasazením, či důrazem v osobních soubojích. Všechno tam bylo o několik stupňů výš a cítím, že moje výkony nebyly ideální. Snad mi to ale šanci zahrát si NHL nevzalo.

Nejvýraznější události základní části sezóny 2009/10
POHÁR MÍSTO BANKROTU. V létě to s Plzní vypadalo zle, ohroženo bylo naplnění rozpočtu pro sezónu. Jenže srdcař a kapitán Martin Straka do klubu, který změnil logo i název, investoval ze svého a mužstvo pod vedením v lize debutujícího kouče Mariana Jelínka získalo Prezidentský pohár pro vítěze základní části. Plzeň byla nakonec nejlepší na domácím ledě i na cizích kluzištích.
KOCOVINA FINALISTŮ. Loni i předloni se spolu utkaly o mistrovský titul, letos však Karlovy Vary a Slavia musely bojovat o možnost si zahrát alespoň předkolo play off. Pražané to na poslední chvíli stihli, ale mistr bude v krásné nové KV Areně senzačně bojovat jen o udržení.
NEDOSTIŽNÝ ČERVENKA. Čtyřiadvacetiletý slávistický útočník vyhrál produktivitu o parník, druhého Tona předčil o 18 bodů. Kdyby udržel tempo z úvodu sezóny, neunikl by mu extraligový rekord Richarda Krále, za nímž ale nakonec zaostal o 4 body.
HAŠEK OPOROU. Nebyl to dech beroucí návrat na extraligový led, kvůli zranění na přelomu roku dlouho nemohl chytat, ale rozhodně Dominik Hašek předvedl, že i ve 45 letech může být klíčovým hráčem pardubického mužstva. A s blížícím se play off jeho forma rostla.
ŘEŽ VE ZLÍNĚ. Ten zápas s hokejem neměl mnoho společného. Sudí v duelu Sparty ve Zlíně, jenž se zvrhl v sérii bitek, rozdali celkem 439 trestných minut, což je neslavný rekord v dějinách celé nejvyšší domácí hokejové soutěže.
VYSTŘÍZLIVĚNÍ Z EUFORIE. Celé Brno žilo návratem Komety do extraligy, téměř každý domácí zápas byl vyprodán, ale první výhry se dočkala až ve 12. kole. Dlouho byla jasným kandidátem na sestup, rošády v kádru i na lavičce ale výsledky nováčka pozvedly.
ZÁMOŘSKÁ INVAZE. Nikdy předtím se po tuzemském ledě neprohánělo tolik hráčů z USA či Kanady. Nešlo sice o esa NHL, ale většina ze šestnácti zámořských hokejistů herně soutěž pozvedla. Zejména v Plzni si kanadské posily v čele s Bomersbackem nemůžou vynachválit. Celkově si základní část zahrál rekordní počet 78 cizinců.
KOLAPS TRENÉRA. Polovina týmů z extraligy odvolala trenéry, ale změny na lavičkách nebyly bohužel vynuceny jen matnými výkony. Kladno přišlo o svého dlouholetého kouče Zdeňka Müllera, jenž byl koncem roku hospitalizován s mozkovou příhodou.

Reklama

Související témata: