Hlavní obsah

Takový hokej nebyl ke koukání, přiznali hráči Slavie i Litvínova

Jan ŠkvorSport.cz

V play-off rozhoduje každá chyba, dobře vědí aktéři vyřazovacích bojů. Proto se nedalo očekávat, že úvodní zápas předkola mezi Slavií a Litvínovem nabídne strhující podívanou. Jenže tak opatrný hokej čekal málokdo. Pohledných akcí jako šafránu, spíše destruktivní hra za každou cenu. „Souhlasím, že to nebylo ke koukání,“ přiznal slávistický asistent Jiří Čelanský, že hrstka diváků si zápas rozhodně neužila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gólman Slipčenko po trefě Litvínova

Článek
Fotogalerie

„Hráli jsme hrozně ustrašeně. Kromě neuznaného gólu si nepamatuji, že bychom měli nějakou šanci. Pět střel za druhou třetinu je strašně málo. Až na posledních deset minut jsme vůbec nehráli svůj hokej,“ souhlasil litvínovský gólman Jaroslav Hübl.

O osudu utkání tak rozhodovaly individuální chyby, kterých chemici vyprodukovali více. „Zápas jsme si opravdu prohráli vlastními chybami. Přišly po nich všechny tři góly. Při prvním se nedohodl brankář s obránci, při druhém nám zbytečně vylétnul bek a bylo z toho přečíslení. Při třetím jsme domácím zase namazali. Takhle se opravdu nedá vyhrát,“ lamentoval Jiří Šlégr, toho času litvínovský asistent trenéra.

Minela gólmana Hübla

Zejména první branka v síti Chemiků byla dost laciná. Gólman Hübl se za svou brankou snažil rozehrát, ale namazal Kůrkovi, který puk ihned nasměroval k Vondrkovi. Ten už něm sebemenší problém trefit odkrytou klec.

„Chyba v komunikaci. Původně jsem chtěl odehrát puk na druhou stranu, pak si ale Mára Černošek zařval, abych to hodil za bránu. Tomáš Kůrka to pravděpodobně slyšel a byl tam dřív než náš bek,“ vysvětloval svůj zkrat Hübl. „Tenhle gól nám zvedl do zbytku zápasu sebevědomí,“ uznal úspěšný střelec Michal Vondrka. „Hned jsem to ale vypustil z hlavy, naštěstí se to na mně nepodepsalo. Je to stejná chyba, jako když útočník nedá gól nebo když bek namaže,“ prohlašoval Hübl.

Pro chemiky mohla přijít další rána bezprostředně po první inkasované brance. Hübl si znovu nerozuměl s obránci, tentokrát s Pilařem, a Červenka mohl přidat uklidňující druhý zásah. „Taky jsme se nedohodli. Už jsem se tomu musel akorát zasmát. Nemá cenu nad tím přemýšlet, to bychom se akorát rozhodili. Ale bylo důležité, že jsem to chytil, což mě povzbudilo,“ těšilo litvínovského fakíra.

Slávistům taktika vyšla

Jinak ale s hrou hráčů před sebou být spokojený nemohl. „Není možné, aby nám jezdili třikrát nebo čtyřikrát sami na bránu. Po této stránce jsme podle mě zklamali. Věděli jsme, že Slavia tenhle systém hraje. Že dobře brání a okamžitě po zisku puku startují tři hráči do protiútoku. Stejně jsme to ale nezachytili.“

Vondrka potvrdil, že taktika, kterou slávisté zvolili, vyšla do puntíku. „Snažili jsme se dobře bránit střední pásmo, vycházet ze zabezpečené obrany a hrozit z rychlých protiútoků. Fungovalo nám to.“

Přesto ještě před startem třetí třetiny mohl Litvínov pomýšlet na výhru. Prohrávali jen o gól a zápas byl otevřený. „Jenže ten nástup do závěrečné časti nám utekl, což bylo rozhodující. Jdeme do třetiny trpělivě, že klidně můžeme vyrovnat v poslední sekundě v power-play. A oni nám ve druhé minutě ujedou čtyři na jednoho a dají gól. To je chyba, která by se neměla stávat,“ litoval Hübl. Litvínovu se sice vzápětí podařilo snížit, obratem ale znovu inkasoval a na zvrat mu už nezbyly síly. „Bylo hodně důležité, že jsme hned při našem oslabení dali třetí gól. Trošku jsme se uklidnili,“ souhlasil Vondrka.

Série pokračuje již v úterý, proto na nějaké oslavy či smutnění nezbývá čas. Přesto ale Litvínov ztráta z úvodního střetnutí hodně mrzí. „Dneska se ta jedna výhra z venku dala udělat. Bohužel jsme ale udělali víc chyb než Slavia, za což jsme byli potrestáni,“ smutnil Hübl.

„Je to jen jeden zápas, série nekončí. Musíme vše hodit za hlavu a v úterý začít úplně jinak. Pokud se to povede, máme šanci uspět, ale ještě není nic vyhraného,“ zůstává na pozoru slávista Vondrka.

Reklama