Hlavní obsah

Rozhodl gól na konci druhé třetiny, shodli se vítězové i poražení

LIBEREC

Přesilovková trefa Milana Bartoviče pouhé dvě sekundy před koncem druhé třetiny byla podle hokejistů Liberce i Českých Budějovic zlomovým momentem druhého souboje předkola play off. Domácí Bílí Tygři díky ní snížili na 3:4, ve třetím dějství utkání otočili a v sérii hrané na tři vítězství vedou 2:0 na zápasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký Tomáš Klimenta se snaží překonat budějovického brankáře Romana Turka.

Článek

"Do té doby jsme hráli naprosto katastrofálně, nevyhráli jsme jediný souboj, na to se nedalo dívat. Nedivím se, že diváci pískali. Kdybychom měli hrát takhle dál, tak prohrajeme," řekl novinářům liberecký útočník Andrej Podkonický. "Ukázala se však síla tohoto týmu. Ve třetí třetině jsme se dali do kupy a začali jsme přehrávat my je," dodal.

Sám se podivoval nad tím, co jeho mužstvo předvádělo v prvních 40 minutách. "Začali jsme trošku agresivněji, ale ta agresivita přešla do zbytečných faulů. Jak hráli hosté čtyři přesilovky během první třetiny, tak převzali iniciativu a byli o hodně lepším týmem až do konce druhé třetiny," připustil Podkonický. "Měli jsme štěstí, že jsme tam nedostali víc gólů. Gól na 6:5 byla trochu náhoda, ale byla to tak trochu známka celého zápasu, který se hrál nahoru - dolů," doplnil hráč, jenž přispěl k vítězství dvěma brankami a asistencí.

Nadějné vedení 2:0 na zápasy nijak nepřeceňoval. "Věděli jsme, že budeme muset hrát o moc lépe než včera. Prohrát takový zápas určitě nebude na jejich psychiku nic jednoduchého. Musí nyní doma vyhrát oba zápasy, což je pro nás sice výhoda, ale i tak musíme hrát dál. Nejlépe tak, jak jsme hráli tu třetí třetinu," uvedl Podkonický.

Bek Derner hrdinou večera

Nečekaným hrdinou večera se stal obránce Lukáš Derner, autor gólu na 6:5 jen 49 vteřin před koncem základní hrací doby. "Je to krásný. Nejsem žádný střelec, dám jeden, dva góly za sezonu, tak si to užívám," smál se. "V play-off to je buď a nebo. Buď štěstí je, nebo ne. Tentokrát se přiklonilo na naši stranu a vyhráli jsme," doplnil.

Při svém gólu měl opravdu štěstí, jeho střela byla tečovaná a skončila mimo dosah brankáře Romana Turka. "Trefil jsem tam do těla nějakého budějovického obránce, myslím že Melichara, a ten tu střelu zblokoval úplně na druhou stranu," popsal Derner.

V tu chvíli si hodně oddechl autor důležitého gólu na 3:4 Milan Bartovič. V 53. minutě mohl totiž z trestného střílení přidat šestý gól svého týmu, ale nedal a vzápětí hosté vyrovnali na 5:5. "Přemýšlel jsem o tom, že jsem mohl dát na 6:4 a mohlo být prakticky rozhodnuto, ale člověk se nesmí nikdy vzdávat. Je třeba odevzdat každé střídání maximum, což se nakonec vyplatilo," řekl Bartovič.

V závěru nevyužil šanci dát gól na 7:5 do prázdné branky, což ho evidentně hodně zamrzelo. "Už sice bylo rozhodnuto, ale byla tam prázdná brána. Udělal jsem to zbytečně zbrkle. Myslel jsem, že už tam není moc času, ale mohl jsem to v klidu zakončit," připustil Bartovič.

Jihočeši: Dvoubrankové vedení jsme měli udržet

Hodně zklamaní byli po dvou těsných porážkách hosté. "Klíčovým okamžikem byl ten gól na konci druhé třetiny, kdy jsme dostali na 4:3. Kdybychom to oslabení udrželi, tak by měli domácí hodně práce, aby nás přehráli a srovnali naše dvoubrankové vedení," řekl obránce Petr Gřegořek.

Přesto se domníval, že zápas už neměli Jihočeši ztratit. "Celou sezonu se s tím potýkáme a nevím proč. Vedeme o gól a neumíme s tím hrát, neumíme to udržet. Dvě třetiny hrajeme perfektní hokej, pak přijde třetí třetina a začne hrát Liberec," kroutil hlavou Gřegořek.

Hodně nešťastným okamžikem pro Jihočechy byl rozhodující gól. "Nevím, co tomu gólu přesně předcházelo, ale viděl jsem, jak to letí vedle brány, Romanovi Turkovi do ruky, ale trefí to někoho od nás do zadku a spadlo to do prázdný brány. To je o náhodě," podotkl Gřegořek.

Reklama

Související témata: