Hlavní obsah

České Budějovice udolaly Liberec a srovnaly stav série

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli v pátečním čtvrtém utkání předkola play off doma nad Libercem 6:5 po nájezdech a vynutili si nedělní pátý rozhodující zápas na severu Čech. Mountfield prohrával už 2:5, ale dokonalý obrat dovršili v rozstřelu, kdy si připsal vítěznou branku Václav Pletka.

Foto: David Veis, ČTK

Hokejisté Českých Budějovic oslavují vítězství nad Libercem ve čtvrtém utkání předkola play-off.

Článek

Do sestavy Liberce se vrátil útočník Bartovič, který si odpykal jednozápasový trest za šlápnutí na beka Tůmu z druhého utkání na severu Čech, a v Budvar Aréně si vysloužil pískot. Bílým Tygrům ale skvěle vyšel vstup do utkání a už po 44 vteřinách vedli, když po chybné rozehrávce Macháčka napřáhl za levým kruhem Podkonický a čtvrtým gólem v sérii otevřel skóre. Hosté pak odolali v oslabení a v páté minutě skončila mimo Pincovu branku Melicharova teč Poživilovy střely.

Jihočeši se dočkali vyrovnání v 11. minutě, když Vak využil nekompromisní ránou přesilovku při trestu Matějovského. Početní převahu zužitkovali také hosté při Mikeskově vyloučení v 17. minutě a opět vedli. Před Nedorostem se otevřel prostor, z levé strany najel před Turka a blafákem zakončil do levého horního rohu.

Vyrovnat mohl o minutu později Šimánek, který byl po Květoňově přihrávce sám před Pincem, ale zamířil jen do lapačky padajícího libereckého gólmana.

I začátek druhé části vyšel hostům a po 85 vteřinách přihrávce Matějovského zvýšil na 3:1 Bartovič. Českobudějovičtí fanoušci hned dali najevo, že si měl slovenský útočník vysloužit za zákrok na Tůmu vyšší trest.

V 26. minutě při liberecké přesilovce mohl ještě zvýraznit náskok Víšek, ale sám před Turkem neuspěl. Jihočeši se dočkali v 28. minutě snížení, když Veselý zpoza branky uvolnil Pletku, který zamířil přesně k pravé tyči Pincovy branky.

Jenže domácí dopláceli na ztráty kotouče ve středním pásmu, v polovině utkání při přečíslení dvou na jednoho Špaček trefil volné místo u Turkovy pravé tyče a Severočeši se opět přiblížili postupu. Liberec pak přečkal oslabení při trestech Jareše i Kašpaříka a v 37. minutě pojistil vedení. Po Víškově střele proklouzl Turkovi puk těsně za brankovou čáru, což potvrdil i videorozhodčí.

Českobudějovičtí se ale nevzdali. Při Hunkesově vyloučení v 39. minutě po kombinaci Gulaše a Snopka zakončil do prázdné branky Melichárek a vzápětí sebral další snížení Šimánkovi Pinc. Povedlo se to ale v 46. minutě, kdy Gulaš se Sailerem vybojovali gól pro Gřegořka, který dorážel do prázdné branky.

Deset minut před koncem byl blízko gólu Podkonický, ale Turek svůj tým podržel. Na druhé straně se domácí marně dožadovali odpískání Víškova faulu na Veselého, který byl v šanci a po srážce s ním se pak těžce zvedal z ledu otřesený Pinc. Na druhé straně dopadl stejně Ondřej po zákroku Snopka.

V závěru třetí třetiny se tlačil Mountfield za vyrovnáním a v 56. minutě se to povedlo Gulašovi, jehož přihrávku zpoza branky srazil nešťastně za Pincova záda Výtisk. Rozhodnout mohl ještě v základní hrací době domácí Vak.

Ve spíše opatrně hraném prodloužení gól nepadl a rozhodly nájezdy. Turka nepřekonali Nedorost ani Nedvěd, Pletka a Veselý naopak vyzráli na Leinonena, který na rozstřel nahradil Pince.

Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec 6:5 po sam. nájezdech (1:2, 2:3, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Vak (Veselý), 28. Pletka (Veselý), 39. Melichárek (Snopek, Gulaš), 46. Gřegořek (Gulaš, Sailer), 56. Gulaš, rozhodující sam. nájezd Pletka - 1. Podkonický, 17. Nedorost (Klimenta), 22. Bartovič (Matějovský, Podkonický), 30. Špaček, 37. Víšek (Špaček, Kašpařík). Proměněné nájezdy: Pletka, Veselý (oba České Budějovice). Neproměněné nájezdy: Nedorost, Nedvěd (oba Liberec). Rozhodčí: Minář, Hradil - Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:7, navíc Mikeska (České Budějovice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 4936. Stav série: 2:2.
České Budějovice: Turek - Ptáček, Macháček, Snopek, Gřegořek, L. Poživil, Melichar, Kotaška - Gulaš, Mikeska, L. Květoň - Veselý, Vak, Pletka - M. Hudec, Šimánek, Melichárek - Micka, Sailer, Kotrla. Trenéři: F. Výborný, Kupka a Gula.
Liberec: Pinc (na nájezdy Leinonen) - Hunkes, Výtisk, Čakajík, Jareš, Rýgl, Derner, Holub - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Bartovič, Podkonický, Matějovský - Plodek, Kašpařík, Víšek - Ondřej, Blatný, Špaček - Kica. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata: