Hlavní obsah

Pletka v dramatu s Libercem na poslední chvíli změnil zakončení. A zvolil dobře

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic seděli po prodloužení znavení na střídačce a chystali se na nájezdy. Sil jim moc nezbývalo, ale ještě našli psychickou energii dokončit monumentální obrat čtvrtého zápasu předkola play-off s Libercem. Ve 37. minutě domácí ještě prohrávali 2:5, přesto nakonec radostně křepčili ve středovém kruhu. Na zápasy je srovnáno.

Foto: David Veis, ČTK

Jiří Šimánek a Václav Pletka (vlevo) z Českých Budějovic oslavují vítězství nad Libercem.

Článek

„Říkali jsme si, že snad Liberec nemůže mít pořád tolik štěstí. U nich jsme hráli dva naprosto vyrovnané duely a vždycky to dopadlo špatně,“ vykládal Václav Pletka, který dostal důvěru aby na domácí straně zahajoval nájezdovou loterii.

Proti němu v tu chvíli stál finský gólman Leinonen, jenž po nastavení střídal v brankovišti Bílých Tygrů Pince. Ten sice pětkrát inkasoval, ale navíc předvedl 46 úspěšných zákroků. „Věděl jsem, že tam půjde ten Fin. Má rychlé nohy, nájezdy zvládá dobře,“ tvrdil Pletka. Přesto se proti Leinonenovi nemýlil. Švihl puk do pravého horního růžku. „Chtěl jsem to zahrát jinak, ale na poslední chvíli jsem si to rozmyslel. Ještě, že tak...,“ odfrknul si Pletka.

Co se povedlo jemu, nezvládl coby úvodní exekutor Liberce Václav Nedorost. V zápase mazácky obelstil Turka bekhendovou finesou, podobné řešení se mu ale v klíčové chvíli nevyplatilo. Půlka branky byla volná, jenže gólman Mountfieldu stačil do střely vložit vyrážečku. „Jak jsme to mohli ztratit? To teda sami moc nechápeme,“ mumlal Nedorost, který si jako památku na zápas vezl z Budějovic prasklý zub.

„Ve třetí třetině nás zatlačili, ale pořád jsme to ještě před brankou celkem zvládali. Při vyrovnávacím gólu jsme měli dost smůly,“ připomněl Nedorost kuriózní moment, kdy si nahození Milana Gulaše zpoza branky srazil za vlastního brankáře v 56. minutě nešťastník Výtisk. „Ve třetí třetině jsme hráli super. Štěstí jsme si získali konečně na naši stranu,“ jásal Gulaš.

Rozhodne se tedy až v neděli v Liberci. „V posledním kole základní části jsme potřebovali v Budějovicích vyhrát, abychom pak předkolo případně mohli zakončit doma, takže tu výhodu rozhodně chceme využít,“ hecoval přepadlé spoluhráče Nedorost. „Únava je veliká, ale vítězství nám pomůže ji rychle setřást. Je to pořád otevřený,“ myslí si Pletka.

Reklama

Související témata: