Hlavní obsah

Čtvrtfinále může začít. Slavia ukončila sezónu Litvínovu, Liberec rozdrtil Budějovice

Složení letošního čtvrtfinále play-off O2 extraligy je kompletní. Z nedělních pátých zápasů předkola vyšli vítězně hokejisté Slavie a Liberce, dovolenou mohou začít plánovat hráči Litvínova a Českých Budějovic. Slavii nyní čeká Zlín a Liberec vyzve nejlepší celek základní části z Plzně. Čtvrfinále odstartují v úterý zápasy Pardubice - Třinec a Vítkovice - Sparta.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Litvínovský gólman Jaroslav Hübl (vlevo) zasahuje proti útočníkům Slavie v pátém duelu předkola play-off.

Článek

Slávisté v rozhodujícím duelu o čtvrtfinále na soupeře nastoupili zostra a hned při prvním střídání zaskočili litvínovskou obranu, která byla myšlenkami zřejmě ještě v kabině. Jen 37 sekund uběhlo z první třetiny a Kůrka už zvedal radostně ruce nad hlavu. Hosté se ale dokázali z prvotního šoku oklepat a ve 13. minutě vyrovnali, když zapomenutý Viktor Hübl dorážel do odkryté klece.

Vyrovnaný stav vydržel v O2 Areně do 27. minuty, kdy při přesilovce vrátil domácím vedení Kadlec. A jen chvíli po polovině zápasu ujel Vondrka a přesnou střelou zavěsil puk pod horní tyč litvínovské branky a vzápětí ve skrumáži před brankou hostů propasíroval puk za brankovou čáru Svoboda.

Otřesený Litvínov vykřesal naději o tři minuty později, kdy při přesilovce nasměroval puk za záda gólmana Slipčenka Vopat, jenž jen o pár desítek sekund později zamířil do kabin po krvavé bitce s Vašíčkem. Nadějný moment pro Chemniky přišel v závěru druhé třetiny, kdy při přesilovce domácích ujel Jánský a dobře mířená rána z jeho hole snížila náskok Slavie na jediný gól. Jenže hned v úvodu třetí třetiny Pražané znovu podskočili brankou Havla a dvoubrankový náskok ve strhujícím závěru už nepustili.

Liberec proměnil rozhodující duel v exhibici

Na severu Čech byl průběh jednoznačný. Během necelých patnácti minut první třetiny nastříleli domácí Jihočechům tři góly a i přes snížení Gřegořka odcházeli do kabin se spokojenými úsměvy. Před polovinou zápasu navíc přidal čtvrtý gól Nedvěd.

Jestli šance Budějovic žila, tak do závěru druhé třetiny, kdy přidal další dvě branky Bartovič. Jihočeský debakl pak ve třetí třetině dokonali svými trefami Rýgl s Nedvědem, který zkompletoval druhý hattrick večera. 

Čtvrtfinále play-off startuje v úterý, kdy vyřazovací boje zahájí dvojice Pardubice - Třinec a Vítkovice - Sparta. Slavia začne čtvrtfinále ve čtvrtek na ledě Zlína, Liberec čeká cesta do Plzně.  

Radost hokejistů Liberce v pátém duelu předkola play-off s Českými Budějovicemi.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Radek Petrášek

Kladno znovu na chvostu skupiny o udržení

V neděli pokračovala také skupina o udržení, která se po posledních výsledcích pořádně zamotala - první Karlovy Vary měly před nedělními zápasy na poslední Mladou Boleslav náskok pouhých šesti bodů.

Další krok k záchraně mezi elitou udělala Kometa Brno, která v play-out nezávahala ani napotřetí a přehrála Kladno 3:1. Brno dostal do vedení v 28. minutě Divíšek, druhou branku přidal šest minut po začátku třetí třetiny Brabenec. Diviš sice vrátil Středočechům naději, kterou ale při power play Kladna definitivně pohřbil Dopita. Hrdinou utkání byl gólman Komety Sasu Hovi, který pochytal 40 střel Kladna.

Kladno tak nedokázalo navázat na páteční vítězství nad Mladou Boleslaví, která navíc dokázala porazit loňského mistra z Karlových Varů a opět vrátila Kladno na dno tabulky. Boleslav šla do vedení po bezbrankové úvodní části díky Supovi, druhý gól přidal v závěrečné třetině Pabiška. Západočeši již dokázali jen snížit zásluhou Hřebejka.

Předkolo play-off - 5. zápasy
Slavia Praha - Litvínov 5:3on-line
Branky: 1. Kůrka, 27. Kadlec, 32. Vondrka, 33. Svoboda, 42. Havel - 13. V. Hübl, 36. Vopat, 40. Jánský. Konečný stav série: 3:2, předchozí zápasy 3:1, 1:5, 3:5, 5:3.
Liberec - České Budějovice 9:1on-line
Branky: 11. Bartovič, 15. Klimenta, 15. Bartovič, 30. Nedvěd, 35. Bartovič, 39. Bartovič, 49. Rýgl, 50. Nedvěd, 53. Nedvěd - 18. Gřegořek. Konečný stav série: 3:2, přechozí zápasy 2:1, 6:5, 1:4, 5:6 SN.
Play-out - 3. kolo
Kometa Brno - Kladno 3:1on-line
Branky: 28. Divíšek, 46. Brabenec, 60. Dopita - 49. Diviš.
Mladá Boleslav - Karlovy Vary 2:1on-line
Branky: 37. Sup, 49. Pabiška - 54. Hřebejk.
Tabulka skupiny o udržení
1.Kometa Brno55177526132:15570
2.Karlovy Vary551731025140:16067
3.Mladá Boleslav551310725139:15466
4.Kladno55174529139:16264

Reklama