Hlavní obsah

Slavia ve strhujícím souboji přestřílela Litvínov a ve čtvrtfinále narazí na Zlín

PRAHA

Strhující ofenzivní hokej s velkým množstvím šancí, zvraty i pěstní souboj. Rozhodující páté utkání předkola play-off mezi Slavií a Litvínovem přineslo exkluzivní podívanou se vším všudy. Sešívaní především díky třem gólů během šesti minut ve druhé třetiny vyhráli 5:3 a slaví postup do čtvrtfinále. V něm narazí na Zlín. Pro Chemiky naopak sezóna, v předkole ale svými výkony rozhodně nezklamali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radost hokejistů Slavie - ilustrační foto.

Článek

Lepší vstup do zápasu si domácí přát ani nemohli. Litvínovští zadáci propadli v útočném pásmu, Vondrka předložil puk Kůrkovi, který po sedmatřiceti vteřinách hry poslal sešívané do vedení. Chemici mohli srovnat záhy, nejprve ale Slipčenko se štěstím vychytal Lukeše, potom na brankovišti číhající Dragoun promáchl. V šesté minutě zase upaloval sám na Jaroslava Hübla Endál, i kvůli faulu ale nezakončil přesně.

V desáté minutě otevřel první část své smolné trilogie slávista Doležal. Hübl byl již překonán, domácí forvard ale místo odkryté branky trefil jen brankářovy betony. A tak přišel trest. Při přesilovce vypálil Švarný a Viktor Hübl dorážkou srovnal. V patnácté minutě se blýskl Kůrka, když se elegantní stahovačkou zbavil Kubáta, v zakončení ani nadvakrát neuspěl. Ještě blíže gól pak byl Červenka, jenž v oslabení jel již od červené čáry sám na Hübla, rozezvučel jen horní tyčku.

Úvod druhé části přinesl galapředstavení obou gólmanů. Doležal se před tím litvínovským, který už ležel bezmocně na ledě, zjevil podruhé zcela sám, tentokrát ztroskotal na lapačce. Zcela stejný zákrok, a neméně důležitý, pak na druhé straně vytáhl proti Lukešovi Slipčenko. V 27. minutě chyboval na útočné modré při přesilovce Roth a slávistický gólman se měl co ohánět, aby ramenem vytěsnil Reichelovu dělovku.

Tři góly během necelých šesti minut

Ještě v téže početní výhodě napřáhl na hranici kruhu Kadlec a přesně trefil mezírku mezi Hüblovými betony. V 31. minutě završil své smolné vystoupení Doležal, když zleva najížděl na Hübla, v ložené šanci trefil jen horní tyč. Slavii to ale dlouho mrzet nemuselo, v další minutě ujel po pravém křídle Vondrka a střelou pod vyrážečku poslal Pražany do dvougólového vedení. A za necelých osmdesát vteřin přetavil další bleskový kontr ve čtvrtý gól Slavie Svoboda.

Litvínov byl v té době na ručník a vidina konce sezóny se jevila jako reálná. Naděje svitla Severočechům v 34. minutě, kdy na trestnou lavici putovalo v krátkém sledu trio slávistů a hosté měli před sebou 193 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Snížit na 2:4 se podařilo Vopatovi, jenž chytře tečoval Reichelovo nahození od modré.

Bitku s Vašíčkem Vopat na body vyhrál

Pro litvínovského bijce ale utkání za dalších dvacet vteřin skončilo. V pěstním souboji s Vašíčkem sice na body jednoznačně vyhrál, oba aktéři ale putovali s trestem do konce zápasu předčasně do kabin. Závěr druhé třetiny hráli domácí přesilovku, do kabin ale odcházeli jen s jednobrankovým náskokem. Po Rothově hrubce vyrazil vstříc Slipčenkovi Lukeš a Litvínov byl rázem na dostřel.

Jenže start do závěrečné periody Chemikům nevyšel. V honbě za vyrovnávací brankou již poněkolikáté zapomněli na zadní vrátka a Slavia to opět potrstala. Čermák našel při přečíslení přesnou přihrávkou Havla, který vrátil sešívaným dvoubrankový náskok. Kučerův soubor přesto neskládal zbraně, neustále se tlačil do útoku, Slipčenko ale odolával.

Slavia si v závěru svůj náskok i přes litvínovskou hru bez brankáře pohlídala,  v sérii se tak dočkala kýžené třetí výhry. Ve čtvrtfinále narazí Pražané na Zlín, kde série ve čtvrtek startuje.

Předkolo play-off hokejové extraligy - 5. zápas:
Slavia Praha - Benzina Litvínov 5:3 (1:1, 3:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Kůrka (Vondrka, Kadlec), 27. Kadlec (Červenka, Vašíček), 32. Vondrka (Kůrka, Roth), 33. T. Svoboda (Holec), 42. Havel (M. Čermák, Žižka) - 13. V. Hübl (Švarný), 36. Vopat (Reichel, Švarný), 40. Jánský (Trávníček). Rozhodčí: Fraňo, Šír - Bryška, Čech. Vyloučení: 6:8, navíc Vašíček - Vopat oba 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6128.
Slavia: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Campbell, Kolařík, Jebavý - Kůrka, Červenka, Vondrka - T. Svoboda, Holec, Doležal - Havel, V. Růžička ml., Clarke - V. Němec, Endál, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Litvínov: J. Hübl - Pilař, Švarný, Punčochář, Kubát, J. Gula, Černošek - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - Jánský, Reichel, Lukeš - Trávníček, Vopat, Dragoun - Majdan. Trenéři: Kučera a Šlégr.
KONEČNÝ STAV SÉRIE: 3:2.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec