Hlavní obsah

Vítkovice mají první výhru nad Spartou, hattrickem se blýskl Hruška

Jirka G. NovákSport.cz

Hokejisté Vítkovic vstoupili vítězně do čtvrtfinále letošního play-off, v prvním zápase porazili pražskou Spartu 4:1. Zazářil především autor hattricku Radim Hruška, čtvrtou trefu domácích zařídil Jiří Burger. Jakuba Štěpánka v brance Vítkovic překonal jen Petr Ton. Druhý zápas se hraje ve středu opět na ledě ostravského klubu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zákrok sparťanského brankáře Petra Přikryla před Jiřím Burgerem z Vítkovic

Článek

Domácí začali opatrně a dali Spartě možnost pořádně prověřit svého brankáře. Nejprve to zkoušel Podlešák, pak z levé strany napřáhl Kratěna. V sedmé minutě se osmělili i vítkovičtí, Krenželok trefil jen boční síťku. A díky vyloučením jeho spoluhráčů patřily další minuty opět Spartě. Langhammer v dobré pozici netrefil dobře puk, účinkem se minuly i dělovky Hanzlíka v přesilovce.

A tak převzaly režii zápasu Vítkovice. Při vyloučení Kratěny vyšachovali hostující obranu Burger s Hruškou a druhý jmenovaný se náhle ocitl úplně sám před Přikrylem, kterému nedal šanci. Za dalších 93 vteřin už to bylo o dvě branky. Burger sebral puk za bránou a zasunul jej do sítě před zaskočeným gólmanem Sparty, který se v tu chvíli ocitl bez masky. Rozhodčí ale protesty hostí nebrali na vědomí.

V polovině zápasu putoval na trestnou lavici Ručinský, ale Přikryl měl v oslabení víc práce jen při střele Krenželoka z úhlu. Domácí hráči přesto nepolevili v aktivitě, v plném počtu hráčů zatápěli obraně Sparty Vrána se Svačinou, pak Přikrylovy betony vyprášil svou dělovkou zprava Burger. Spartě se nepodařilo Štěpánka překonat ani v závěru druhé třetiny, kdy Szturc vyfasoval čtyři minuty za hru vysokou holí.

V 46. minutě naopak mohli znovu inkasovat, ale Přikryl vytáhl skvělý zákrok proti osamocenému Kvapilovi. A deset minut před koncem se sparťanský gólman vytáhl ještě jako nahrávač. Rychle rozehrál puk na Vykoukala, od něj se dostal k Výbornému, jenž jej přistrčil Tonovi, a kanonýr Sparty ranou prostřelil Štěpánka.

Jenže naděje Sparty na obrat zhasly v 53. minutě, když Sičák vypálil od modré, jeho ránu Přikryl vyrazil jen k osamocenému Hruškovi a ten si připsal druhý gólový zářez v zápase. A o minutu později rozhodly Vítkovice o svém vítězství definitivně. Radim Hruška svůj hattrick dokonal tím, že po objetí branky zasunul puk přesně k tyči.

Česká pojišťovna play-off hokejové O2 extraligy - čtvrtfinále
HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 15. R. Hruška (Burger, Klimek), 16. Burger (Kuboš), 53. R. Hruška (Sičák, Barinka), 54. R. Hruška (Svačina) - 50. Ton (Výborný, Vykoukal). Rozhodčí: Hodek, Hribík - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 7653.
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Krenželok - Kvapil, Štefanka, Treille - Ujčík, R. Hruška, Svačina - Szturc, Vrána, Plášek. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Sparta: Přikryl - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, Vydarený - Kratěna, Broš, Hromas - Ton, D. Výborný, Podlešák - Netík, Langhammer, Ručinský - Látal, Hrdel, Koreis. Trenéři: Volek a Holaň.
STAV SÉRIE: 1:0

Reklama

Související témata: