Hlavní obsah

Plzeň s přispěním hattricku Vlasáka porazila na úvod Liberec

PLZEŇ

Vítěz základní části Plzeň úspěšně vstoupil do čtvrtfinále play off hokejové extraligy. V prvním utkání série porazili Západočeši Liberec 4:0, když tři góly vstřelili v přesilovkách. Pod vítězství svěřenců kouče Mariana Jelínka se výrazně podepsal útočník Tomáš Vlasák, jenž do 27. minuty sám zařídil hattrickem vedení 3:0 a poté přidal ještě asistenci. Čisté konto vychytal gólman Tomáš Pöpperle. Druhý zápas série se hraje v pátek opět v Plzni od 18:10.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje z branky do sítě Liberce ve čtvrtfinále play-off.

Článek

Do plzeňské sestavy se po vleklých zdravotních potížích s nohou vrátil kapitán Straka, v liberecké brance dostal před Pincem znovu přednost Fin Leinonen. Oba byli také záhy v permanenci. Indiáni měli už na začátku třetí minuty k dispozici 98 vteřin dlouhou přesilovku čtyři na tři, vážně během ní zahrozil Straka, jenže Leinonen se překvapit nenechal.

V začínající sedmé minutě se hnal do šance Adamský, zbrzdilo ho však hákování Výtiska a z následné přesilovky nic nebylo. Poté si naopak vyzkoušeli početní výhodu také Severočeši. Nedvěd při ní parádně našel najetého beka Hunkese, ten ovšem z hranice brankoviště přestřelil.

Na konci 16. minuty hrála Plzeň minutu a půl znovu ve čtyřech proti třem, poté ještě půlminutu dokonce pět na tři a dvojnásobnou početní převahu dokázala také využít. Po Vampolově zakončení se odrazil puk přímo na hůl Vlasákovi, jenž pohotově otevřel skóre. Druhý gól mohl v pokračující klasické přesilovce přidat Padělek, ale Leinonen byl proti.

Na úvod druhé dvacetiminutovky prověřil Adamský bombou z mezikruží Leinonena, finský gólman vzápětí zlikvidoval i šanci Bomersbacka, ale pak si renomé pokazil, když za svá záda snadno propustil Vlasákovu střelu z úhlu při přesilovce. O 104 vteřin později dovršil Vlasák hattrick, když využil velké hrubky Matějovského.

Krátce poté se nechal ošetřit sudí Souček, jehož trefil pukem právě Matějovský. Přišla 41 vteřin dlouhá přesilovka Liberce pět na tři, v níž Podkonický z úhlu minul.

V závěru druhé části hráli domácí přesilovku, do svých největších šancí dosavadního průběhu utkání se však paradoxně dostali Severočeši. Nejprve si nedokázali v přečíslení tři na dva v klíčovém okamžiku přesně přihrát, poté se Víšek obtočil kolem branky, s jeho bekhendem si však Pöpperle poradil, a tak se na tříbrankovém náskoku Plzně nic nezměnilo.

Třetí dějství zpočátku probíhalo v relativním klidu. Plzeň se při svém bezpečném vedení nikam zbytečně nehnala, Liberec se marně snažil snížit a oživit své šance na úspěch. Přišla však další téměř minutová přesilovka čtyři na tři a po 26 sekundách to bylo 4:0. Z kruhu pro vhazování vypálil ostře Straka, Leinonen vyrazil puk lapačkou nad sebe, ten však po dopadu na led doskákal za brankovou čáru a bylo definitivně rozhodnuto.

Vylepšit rozdíl ve skóre mohl krátce poté ještě Scofield, v obrovské šanci ho však Leinonen vychytal. V 53. minutě ujel osamocený Padělek, při svém zakončení však trefil pouze brankovou konstrukci, což vzápětí potvrdil také videorozhodčí. Chvilku nato hrála Plzeň už poněkolikáté v utkání dlouhou přesilovku čtyři na tři, jenže Vlasák při ní v obrovské šanci selhal a stav se i proto již nezměnil.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Plzeň 1929 - Bílí Tygři Liberec 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Vlasák (Vampola, Hvila), 26. Vlasák (Jiří Hanzlík, Jan Kovář), 27. Vlasák, 48. Straka (Vlasák, Benda). Rozhodčí: Hodek, Souček - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 10:13. Využití: 3:0. Diváci: 7898. Stav série: 1:0.
Plzeň: Pöpperle - Benák, Modrý, Jiří Hanzlík, Benda, Dresler, O´Brien, Malena - Bomersback, Jan Kovář, Vlasák - Hvila, Vampola, Adamský - Scofield, Straka, Tvrdík - Stránský, Vostřák, Dvořák - I. Padělek. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Liberec: Leinonen - Hunkes, Výtisk, Čakajík, Jareš, Rýgl, Derner, Holub - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Podkonický, Matějovský, Bartovič - Ondřej, Blatný, Dušek - Špaček, Kašpařík, Víšek - od 30. navíc Kica. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata: